hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az EU-ból pont a lélek hiányzik
– mondja Lucio Malan, a Forza Italia képviselője

2014. 07. 06.
Lucio Malan történelemből szerzett mesterfokozatot a Nevadai Egyetemen. 2001 óta tagja és titkára a szenátusnak a Silvio Berlusconi által vezetett jobboldali Forza Italia párt képviseletében. Korábban a NATO és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja volt. Pályafutása során volt már úszóedző, tanár és sportriporter is. Magánemberként a valdensek evangéliumi gyülekezetének tagja. Az Izrael Szövetségesei Alapítvány képviselőjeként járt Budapesten.

Mi a véleménye az Európai parlamenti választáson tapasztalt szélsőjobboldali térnyerésről? Milyen következményei lehetnek ennek az elkövetkezendő időszakban?

– Olaszországban nem ért el jelentős eredményt a szélsőjobb. Ennek történelmi hagyományai is vannak.

A második világháború időszakában nálunk nem minden fasiszta volt zsidóellenes is egyben. A nyolcvanas évek végén Gianfranco Fini volt az, aki az úgynevezett szociális mozgalom élén – mely egyébként Mussolini nemzetiszocialista köztársaságáról kapta nevét – meglátogatta a római zsidó közösséget. Elment Auschwitzba és Izraelbe is. Így aztán végül egy „Izrael-párti verseny” alakult ki a pártok között. Ezért rendkívül fontos vigyázni a stigmatizálással, hogy ne csináljunk ellenséget olyanokból is, akik amúgy nem lennének azok. Volt egy közvélemény-kutatás Európa hét legnagyobb országában, köztük Olaszországban is, és az antiszemitizmus mértéke nálunk volt a legalacsonyabb. Ettől persze még fontos felemelnünk a hangunkat az egyre erősödő zsidóellenességgel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!