Kereső toggle

Új ateisták az „Isten-vírus” ellen

Radikális szerzők a Bibliát is karanténba zárnák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben a járvány idején sokan elkezdik Istent keresni, másokból a csapás épp ellenkező hatást vált ki: azt állítják, hogy a menny „emberiségellenes bűnöket követ el”. A 21. század egyik széles körben terjedő nyugati irányzata, az Új Ateizmus keresztényellenes propagandára és toborzásra is használja a koronavírus miatti globális zavart.

Egy neves ateista professzor meglepő bejelentést tett, miszerint hajlandó felülvizsgálni nézeteit, és kész hinni Istenben. Akik csak eddig olvasták el a Texasi Egyetem fizika- és asztronómiaprofesszorának, Richard Wigmansnak a nyilatkozatát, úgy gondolhatták, hogy a tudós egyike azoknak, akik a világméretű járvány miatt nyitottabbá váltak a spirituális világértelmezés iránt. Wigmans azonban egyáltalán nem így gondolta, ugyanis hozzátette: „Abban az esetben, ha a koronavírus végez Donald Trumppal”.

Az ateista professzor megjegyzése nemcsak politikai álláspontját tükrözi, hanem Isten felé tanúsított megvetését is. Abból ugyanis az tűnik ki, hogy míg kizárja egy teremtő és az emberek érdekében szövetséget kínáló Isten létezését, egy bosszúálló, és az embereket célirányos csapásokkal sújtó „legfelsőbb lény” már belefér a világképébe.

Egy népszerű amerikai demokrata párti politikus, Andrew Cuomo New York-i kormányzó nem Isten létezését, hanem segítő szándékát és képességét vonta kétségbe. Amikor a járványtól legsúlyosabban érintett államban csökkenni kezdett az új megbetegedések száma, az általa hozott intézkedéseknek tulajdonította a fordulatot. Ez még egy politikustól nem is lenne meglepő – Cuomót ráadásul úgy emlegetik, mint aki akár Joe Biden helyére is léphet az elnökválasztás során, ha a 77 éves delaware-i szenátor esetleg visszalépésre kényszerülne – ám a kormányzó tovább folytatta: „Mi lenyomtuk a számokat. Nem Isten érte ezt el. Nem a hit érte el ez.”

Felmerül a kérdés: ugyan mit vonna le egy kormányzó érdemeiből az, ha az emberi erőfeszítések – az egészségügyi dolgozók rendkívüli áldozatvállalása, a hatóságok elővigyázatossága és a lakosság fegyelmezettsége – mellett elismeri vagy legalábbis nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy Isten is beavatkozik az emberek oldalán. Cuomo ráadásul római katolikus – így még világnézeti akadály sem lehetett volna számára az, hogy legalább a „segíts magadon és az Isten is megsegít” népi bölcsességét elfogadja.

A vallás mint globális járvány

Már a jelenlegi járvány előtt népszerű hasonlat volt a militáns ateisták között az, hogy a vallást és annak képviselőit – lelkészeket, papokat, rabbikat – az embereken élősködő parazitákhoz hasonlítsák. A vallásos zsidókat már Karl Marx is vérszívókként jellemezte (Doktor Marx a zsidóról, Hetek, 2018. március 9.), de a vallásellenes propaganda igazi fénykora a szovjet bolsevik rendszerrel jött el. Jemeljan Jaroszlavszkij, a Kommunista Párt vallásellenes bizottsága vezetőjének írásaiban az istenhívők „ártalmas paraziták”, akik „tudatlanságot, mocskot, betegséget terjesztenek” az emberek elméjében. „Minél gyorsabban likvidáljuk ezt a mérget, annál jobb”. Jaroszlavszkij nemcsak a vallásos emberekről, hanem magáról Istenről is ilyen megvetéssel beszélt, amikor az általa szerkesztett Bezbozsnyik (Istentelen) című szatirikus magazinban előszeretettel ábrázoltatta Istent minden földi baj, nyomorúság, szegénység és elnyomás forrásaként.

A szovjet rendszer megbukott, de a vallás- és istenellenes propaganda tovább él a nyugati Új Ateizmus militáns kampányaiban. Az Istennel szembeni uszítás élharcosai már nem elégednek meg azzal, hogy ateistáknak nevezik magukat – ők az „antiteisták”, akik nem egyszerűen elutasítják bármilyen „legfelsőbb lény” létezését, hanem harcot is hirdetnek ellene. Világhírű képviselőjük, Richard Dawkins az Isteni téveszme című könyv szerzője egyenesen karaktergyilkosságot követ el Isten ellen, amikor azt írja: „Az Ószövetség Istene egy féltékenységére büszke, kicsinyes, igazságtalan, megbocsátani képtelen, mindent kontrollálni akaró csodabogár, hatalommániás, bosszúvágyó, vérszomjas, etnikai tisztogató, nőgyűlölő, homofób, rasszista, gyermekgyilkos, népirtó, halálosztó, csapásokat terjesztő, megalomániás, szadomazochista, kiszámíthatatlanul rosszindulatú zsarnok”.

Az antiteisták számára a vallás ugyanolyan pusztító csapás az emberiség számára, mint a tornádók, sáskák vagy járványok – sőt szerintük a forrásuk is ugyanaz. Szó szerint: „Ismerünk olyan példát, hogy ostoba eszmék járványszerűen terjedjenek? Persze, hiszen Isten terjeszt ilyeneket! Ez a vallás. A vallásos eszmék irracionálisak. A vallásos eszmék ostobák és még annál is ostobábbak: szuper ostobák. A vallás máskülönben értelmes embereket arra indít, hogy kolostorokba vonuljanak cölibátust választva, vagy repülőgépekkel New Yorki-i felhőkarcolókba csapódjanak be. A vallás arra indít embereket, hogy a hátukat korbácsolják, hogy felgyújtsák magukat vagy a leányaikat, hogy boszorkányként megtagadják a nagyszüleiket vagy kevésbé szélsőséges esetekben egyszerűen csak állva vagy letérdelve hétről hétre őrjítően unalmas ceremóniákon vegyenek részt” – írja Dawkins.

„Parazitaként fertőz a hit”

Ne gondoljuk azonban, hogy Dawkins a legradikálisabb szerző, aki keresztesháborút indított Isten ellen. „Az Isten-vírus: Hogyan fertőzi meg a vallás az életünket” című könyv ugyan még 2009-ben jelent meg, de a koronavírus-járvány kitörésével ismét népszerűvé vált az Egyesült Államokban. A szerző, Darrel W. Ray – egykori kvéker hívőből előbb agnosztikussá, majd harcos ateistává vált pszichológus – szerint a vallás és a vallásos emberek istenét legjobban az epidemiológiai modellekkel lehet leírni.

Könyvéhez írt előszavában Ray azzal büszkélkedik, hogy ő onnan folytatja, ahol Richard Dawkins abbahagyta. „A vírusokhoz hasonlóan a vallás észrevétlenül hatol be az emberek tudatába és átprogramozza őket. Másként nem lenne érthető, hogy miként képes az élet olyan sok területére behatolni, a kultúrától a politikán át még a tudomány világába is. Olyan mérgező téveszméket ültet be az emberek tudatába, mint az »örök erkölcs« eszméje, a kötöttségek nélküli szexuális élet miatti bűntudat, miközben elnyomás alatt tartja a tömegeket” – írja Ray, aki célként tűzi ki „egy isten-vírus nélküli új világ” megteremtését.

A Bibliát is karanténba zárnák

A járvány kapcsán a neves Pew Research közvélemény-kutató felmérést készített arról, hogy vajon a globális válság hatására az amerikaiak több teret engednének-e a társadalomban a Biblia által képviselt erkölcsi szabályoknak? Az eredmények első látásra azt tükrözték, hogy a hirtelen jött csapás az embereket nagy arányban a Biblia felé fordította.

A legnépszerűbb mobil Biblia-applikáció, a YouVersion adatai szerint az idei nagyhéten 54 százalékkal többet olvasták a Szentírást a digitális eszközükön, mint tavaly húsvétkor. Az alkalmazás minden szempontból – például az új felhasználók, a használati idő vagy az audióbiblia-hallgatás terén – rekordot döntött.

Miközben a Biblia iránti érdeklődés örvendetesen növekszik, egyre többen vannak ugyanakkor olyanok, akik szerint a Szentírás káros hatással van a társadalomra, és minél élesebb határvonalat kellene húzni a közélet, a kormányzat és a vallás közé. A legnagyobb arányban a 18-29 évesek gondolják úgy, hogy a Biblia nem befolyásolhatja a társadalmi erkölcsöt. Tony Perkins konzervatív politikus és közíró szerint ebben nincs semmi meglepő: „Mindez világos jele annak, hogy a baloldal teljesen kisajátította magának a közoktatást. A liberális értelmiség újraírta az amerikai történelmet – amelyben a Biblia az alkotmány megszületésétől kezdve a közéletben is kulcsszerepet játszott –, kiszorította a vallást az iskolákból és megbélyegezte azokat, akik nyilvánosan kereszténynek tekintik magukat. Ideje felébredni a szülőknek, apáknak és anyáknak arra, hogy az előző generációkkal ellentétben nem fognak semmiféle segítséget kapni a kultúra oldaláról ahhoz, hogy hitben tudják felnevelni gyermekeiket” – írja Perkins.

Izgalmas kérdés, hogy a vírusjárvány milyen tartós hatással van a spirituális életre. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján inkább az látszik, hogy az olyan megdöbbentő események, mint a szeptember 11-ei támadások vagy a nagy hurrikánok rövid távon növelik az érdeklődést és az aktivitást a vallás irányában, ám a veszély elmúltával ezek a hatások elkopnak, és az emberek érdeklődése visszarendeződik a válság előtti szokásaikhoz. A jelenlegi vészhelyzet annyiban mindenképpen más, hogy időben és térben elnyújtott: több milliárd embert életét befolyásolja, immár második hónapja, miközben a vége sem látszik világosan. Mint ahogy arról néhány héttel ezelőtt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője a lapunknak adott interjúban beszélt, ez a krízishelyzet felerősíti az alternatív magyarázatok és álhírek iránti érdeklődést is, amelynek szintén lehetnek hosszú távú következményei – például az antiszemitizmus vagy a keresztényellenesség erősödése terén. („A keresztényeknek az életmentők mellé kell állni”, Hetek. 2020. március 27.)

Batman harcba száll Isten ellen?

A popkultúra egyik gyakran feldolgozott szuperhős karaktere Batman, akinek misztikus személyazonossága sokak képzeletét megmozgatta. Legutóbb Nic Pizzolatto, a True Detective krimisorozat írója mondta el véleményét Batmanről: „Egy olyan emberi szent története, aki az életét meghatározó tragédiát emberi csúcsteljesítménnyé és minden idők legnagyobb humanitárius küldetésévé kovácsolja.” Szerinte Batman „bárminek szentelhette volna az életét, ő mégis a bűnüldözést választotta”, továbbá „neki van a legerősebb akarata az egész emberi fajból”. Pizzolatto legmerészebb felvetése mégis az, hogy „ha lenne valamennyi ideje a stratégia kidolgozására, Batman le tudná győzni Istent”. Az ötlet nyomán azonnal petíció is indult az Instagramon azért, hogy Pizzolatto vagy valaki más készítsen olyan filmet, amiben Batman megküzd Istennel. Mint arról egy tavaly megjelent cikkünkben írtunk, a szuperhősfilmek új generációja egyre merészebb ideológiákra is teret nyit, amelyeket a látványos tálalás ad el a közönség számára. (A Bosszúállók transzhumanista tanmeséje, Hetek, 2019. május 10.) A mozik most zárva vannak, így az Isten ellen harcba szálló szuperhős története egyelőre csak riasztó ötlet.

Olvasson tovább: