Kereső toggle

A biblikus elmélkedés

Miben más a zsidó–keresztény gyakorlat?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt év végén kirobbant jóga-vita meglepően nagy érdeklődést és igen heves érzelmeket keltett a magyar közéletben, ezzel önmagában is bizonyítva, hogy bizony fontos spirituális kérdésről van szó. vajon a keresztények el akarnak venni valami jót az emberektől? Szó sincs róla: a Biblia maga is tanít az elmélkedés, a nyugalom, az elmélyedés és a csend kiemelt fontosságáról az Istennel való kapcsolatban.

Meditáció és elmélkedés fogalma csak a magyar nyelvben különült el ennyire: mind az eredeti latinban (meditatio), mind például az angolban (meditation) ugyanazt jelenti. Jól mutatja ezt, hogy az angol bibliafordítások, függetlenül attól, hogy katolikus, protestáns, ökumenikus vagy akár neoprotestáns fordítók készítették-e őket, a meditation szóval adják vissza akár Izsák esti elmélkedését (1Mózes 24:63), akár a boldog ember szüntelen gondolkodását a Törvényen (Zsoltárok 1:2). A klasszikus protestáns King James Version húsz helyen használja pozitív értelemben a meditate, meditation szavakat, főként a Zsoltárokban – követve a latin Vulgata fordítást –, de hasonló a helyzet a többi európai nyelvű fordítással is. Az eredetileg latin szó ugyanis pontosan ezt jelenti: elmélkedés – és ennek nyomán az európai nyelvekben sem választható el a két fogalom. Ha tehát nem a magyar nyelv sajátos szóhasználatából indulunk ki, amely a meditációt kizárólag a távol-keleti pszichotechnikával azonosítja, akkor akár beszélhetünk biblikus meditációról is.

Az elmélkedés és a gondolkodás közötti különbséget viszont a magyar anyanyelvűek is jól érzékelik: míg a gondolkodás inkább problémamegoldó, racionális-logikus értelmi tevékenységet jelent, az elmélkedés mélyebb, és irracionális tényezője is van, az emberi személyiség egészét (érzelmi, intuitív, lelkiismereti, hitbeli vonatkozásokban is) jobban átfogja, nem a közvetlen problémamegoldás a célja, ezért nem feltétlenül céltudatos, azaz szabadabb, irányítatlanabb szellemi (spirituális) jellegű „kalandozás”, és a nyugalom, csend, bensőségesség, egyedüllét, elmélyedés fogalmait is asszociálja.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: