Kereső toggle

Homoszexuális Internacionálé

Az ellopott szivárvány nyomában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A héten emlékeznek meg a new york-i Stonewall melegbárban történt „lázadás” 50. évfordulójáról. A melegmozgalom ikonikus helyszíne egy jelentéktelen, az olasz maffia által ellenőrzött lebuj volt, ám egy rendőrségi razzia után a homoszexuális „forradalom” kiindulópontja lett.

                                     

A korai LGBT-mozgalom a rózsaszín háromszöget tekintette jelképének, amelyet a történelemben a nácik használtak a homoszexuálisok megbélyegzésére.

A második világháború után ebből a stigmából az aktivisták igyekeztek pozitív szimbólumot formálni, de mivel a rózsaszín háromszög magában hordozta az elnyomás képét, ezért a mozgalom új identitásképző logót keresett magának, amit büszkén viselhetnek.

Az 1978-as San Franciscó-i melegfelvonuláson mutatkozott be először a szivárványos zászló, amelyet Gilbert Baker, egy helyi meleg képzőművész alkotott. Baker számára az egyik inspirációt a legismertebb korai homoszexuális színész ikon, Judy Garland Over the Rainbow (A szivárvány felett) című dala jelentette, amit az Oz, a nagy varázsló főszereplőjeként énekelt. Garland az 1969-es Stonewall-lázadás előtt egy nappal halt meg gyógyszertúladagolásban –  a New York-i melegbárban a nevezetes estén a vendégek rá is emlékeztek, mielőtt a razzia megkezdődött volna.

A meghamisított szövetség

A másik forrás a hatvanas évek világbéke-utópiája volt, ami különösen az amerikai egyetemeken lett népszerű olyan homoszexuális művészek hatására, mint a hippimozgalom költőjének számító Allen Ginsberg. A szivárvány, mint a béke szimbóluma természetesen bibliai eredetű, az özönvíz után Isten megbékélését és szövetségét jelképezte az emberiséggel. A Noéval való szerződés azonban a házasságot és a szaporodást tette kötelezővé az emberek számára, amint ezt Isten kétszeresen is hangsúlyozta: „Azután megáldotta Isten Noét és az ő fiait és azt mondta nekik: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet…Ti pedig szaporodjatok és sokasodjatok, nyüzsögjetek a földön és sokasodjatok azon.” (1Mózes 9, 1-6)

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: