Kereső toggle

Istentől érintett tömegek

Budapesten járt Benny Hinn evangélista

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Hit Gyülekezete vezetőjének meghívására május 22-én Budapesten, a Hit Csarnok vendége volt Benny Hinn, a pünkösdi-karizmatikus mozgalom egyik legismertebb prédikátora, aki találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök helyettessel is.

 

Az év eddigi legnagyobb szabású magyarországi keresztény eseménye volt Benny Hinn igehirdetése és szolgálata a budapesti Hit Parkban, amelyet a helyszínen több mint tízezren, az istentisztelet közvetítését pedig a közösségi médiumokon valamint a Hit Rádión és az ATV Spirit Magyarország televízió csatornán keresztül mintegy 500 ezren követték.

Benny Hinn pásztor magyarországi útja során találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. A találkozón - amelyen részt vett vendéglátója, Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője is - többek között megvitatták az üldözött közel-keleti keresztények helyzetét és a megsegítésükre tett erőfeszítéseket.

 

Izraelből a nemzetekhez

 

Benny Hinn igehirdetését és szolgálatát Toufik Benedictus „Benny” Hinn 1952. december 3-án született az izraeli Jáfóban (Jaffa). Nagyszülei Görögországból vándoroltak be az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. Benny Hinn görög, örmény és palesztin arab felmenőkkel rendelkezik. Apja az akkor még önálló településnek számító történelmi Jaffa polgármestere volt. Szülei görög ortodox tradíció szerint nevelték.

Gyerekkoráról így írt az önéletrajzi ihletettségű Jó reggelt, Szentlélek! című könyvében: „Izraelben születtem, de nem voltam zsidó. Arab kultúrában nőttem fel, de nem voltam arab. Katolikus iskolába jártam, de görögkeletiek neveltek. Ezen a vidéken mindenkire könnyen ragadnak az idegen nyelvek. Szinte mindenki beszélt három-négy nyelven. Otthon arabul beszéltünk, az iskolában a katolikus nővérek mindent franciául tanítottak, kivéve az Ószövetséget, amit óhéberül. … Bár apám nem volt zsidó, az izraeli vezetők megbíztak benne. Örültek, hogy olyan valakit találtak, aki jó kapcsolatot tud tartani e soknemzetiségű város lakóival. Büszkék voltunk a baráti körére, melybe beletartozott sok országos vezető is. Fölajánlották neki, hogy lzrael nagykövete legyen különböző országokban, de nem vállalta: Jaffában akart maradni.”

A család a hatnapos háború után, 1968-ban mégis Kanadába költözött, ahol Hinn 1972-ben pünkösdi keresztény középiskolás barátai bizonyságára személyesen elfogadta Jézus Krisztust és betöltekezett Szent Lélekkel.

Benny Hinn 1974-ben kezdett prédikálni és azóta, közel 45 éve folyamatosan szolgálja Jézus Krisztust, gyógyító-evangélistaként, szerzőként, televíziós műsorvezetőként, tanítóként és közéleti személyiségként. Több mint 200 nemzethez és mintegy egy milliárd emberhez jutott el üzenetével, személyesen vagy televízión keresztül. Keresztény vezetők közül a 20. században egyedül Billy Graham és II. János Pál pápa szolgálata ért el ennél nagyobb tömegeket világméretekben.

A 67 éves Benny Hinn az ATV Vidám Vasárnap Klub műsorának adott exkluzív interjúban elmondta, hogy egyáltalán nem tekinti természetesnek, hogy ilyen régóta szolgált nagyszabású rendezvényeken a világ minden táján: „Időnként én is felteszem magamnak a kérdést, mit keresek még itt, hiszen huszonegy éves korom óta prédikálok. De úgy hiszem, hogy Istennek van még terve velem. Sokan azt kérdezik tőlem – főként más lelkészek -, hogy merre tovább? Hogyan lehet még innen előre lépni? Két vágy ég a szívemben: az egyik, hogy tovább hirdessem az evangéliumot, a másik – ami újabb keletű – pedig az, hogy az egyházat erősítsem.” – mondta a műsor házigazdájának, Németh Sándornak a kérdésére Hinn. (A több mint egy órás beszélgetés június elején lesz látható az ATV Vidám vasárnap adásában)

 

Sok hullámhosszon

 

A személyes – gyakran sok tízezres, sőt milliós tömegek előtt tartott – szolgálata mellett kommunikációs újítóként Benny Hinn mindig igyekezett az elérhető legkorszerűbb technológiát felhasználni az Evangélium hirdetéséhez. Televíziós, rádiós műsorai már évtizedek óta működnek, ezek közül az 1990-ben indult This is Your Day (Ez a Te napod!) című programsorozat évtizedek óta világ egyik legnépszerűbb keresztény televíziós műsorának számít, amely naponta több tízmillió nézőt vonz világszerte.

Benny Hinn emellett ma 11 különféle közösségi platformon is jelen van szolgálatával. Magyarországi szolgálatát is számos különböző platformon lehetett figyelemmel kísérni: hat nyelvű tolmácsolással élőben a Hit Gyülekezete Facebook- és YouTube csatornáján, valamint mobilalkalmazásán keresztül, továbbá magyarul az ATV Spirit és a Hit Rádió műsorában. A közvetítéseket összesen mintegy félmillióan kísérték figyelemmel Magyarországról és számos külföldi országból.

Továbbá számos sikeres könyv szerzője, ezek közül több magyarul is megjelent, például a Jó reggelt, Szent Lélek! (amely budapesti látogatásához időzítve újra megjelent) és A kenet című művek.

 

Pályafutása során a pünkösdi mozgalom legismertebb vezetői hatottak a szolgálatára, köztük Kathryn Kuhlman, Oral Roberts és Lester Sumrall. Mint az ATV-nek adott interjúban elmondta, személyesen különösen hálás Jack Hayford pásztornak, aki nyolc-tíz évvel ezelőtt a legnehezebb időkben is mellette állt és segített számára házasságának a helyreállításában. Benny Hinn szolgálata pedig szintén számos keresztény vezetőt inspirált.

 

Gyógyító-evangélizáló összejövetelei során egyik három napos indiai sorozatán összesen 7,3 millió ember vett részt, ami a történelem egyik legnagyobb tömeges keresztény rendezvénye volt. Az istentisztelteken sokan átélték Isten gyógyító érintését, többek között Evander Holyfield nehézsúlyú bokszvilágbajnok is Benny Hinn imájának tulajdonítja krónikus betegségéből történt gyógyulását.

Benny Hinnel a világ szinte valamennyi vezető hírtelevíziója készített interjút és tudósítást, köztük a CNN, a BBC és az NBC, továbbá az HBO is forgatott egy riportsorozatot a szolgálatáról.

 

Amellett, hogy a világ szinte valamennyi országában nagyszabású istentiszteleteket tartott, Benny Hinn az elmúlt évtizedekben számos világhírű keresztény vezetővel és államférfival is találkozott. Kétszer fogadta Szent II. János Pál pápa, valamint találkozott a Nobel-békedíjas Kalkuttai Teréz anyával, és John O’Connor kardinálissal. Közel-keleti keresztény vezetőként szoros kapcsolatot ápolt Husszein jordániai királlyal és utódjával Abdullah királlyal, valamint Jichák Rabin és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökökkel, továbbá számos más állam- és kormányfővel.

 

A Benny Hinn Ministries karitatív tevékenysége szintén világméretű: több mint 100 ezer gyermek ellátását vállalják évente, emellett rendszeresen támogatják a világ válság sújtotta övezeteit. A Katrina hurrikán áldozatainak 100 ezer dollárt adományoztak, és további 250 ezer dollárral segítették a cunami áldozatait 2007-ben.

 

Benny Hinn feleségével, Suzanne Hinn-nel Kaliforniában él, négy gyermek szülei.

 

Olvasson tovább: