Kereső toggle

Ajándék Biblia minél több ember kezébe!

60 éves az ausztriai Gedeon Társaság

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pénteken, március 3-án ünnepelte az ausztriai Gedeon Társaság fennállásának 60. évfordulóját, amelyre az egyházvezetők közt meghívást kaptak a bécsi Hit Gyülekezete képviselői is.

A konferencia egy bécsi szálloda halljában került megrendezésre, ahol a résztvevők többsége elkötelezett képviselője a Gedeon Társaság látásának: ajándék Biblia minél több ember kezébe! Ausztriában az elmúlt 60 évben egymillió Bibliát osztottak szét szállodákban, iskolákban, kórházakban, börtönökben, rendőrségen és idősek otthonában egyaránt.

„Célunk, hogy eleget tegyünk a missziós parancsnak: Isten Igéjével érjük el az embereket az egyházon kívül is, hogy a Jézus Krisztusba vetett hit által megtalálhassák az utat az Atyához az örökkévalóságba” – hirdeti a GideonMissionsBerichte szórólapja.

1898 őszén Boscobelbe, Wisconsinba érkezett John H. Nicholson amerikai üzletember, hogy az ottani Central Hotelben töltse az éjszakát. Mivel a szálloda éppen tele volt, javasolták neki, hogy ossza meg a szobáját egy másik szállóvendéggel, Samuel E. Hillel. Nicholson szokása szerint a Bibliáját olvasta elalvás előtt. Így derült ki, hogy szobatársa is hívő keresztény. A közös igetanulmányozás után, imában született meg bennük a gondolat, ami a Gedeon Társaság létrejöttéhez vezetett.

1899 májusában ismét találkoztak Beaver Damban, és eldöntötték, hogy más hívő üzletemberekkel közösen egyesületet alapítanak. Ennek az egyesületnek az volt a célja, hogy kölcsönösen egymást bátorítsák, személyes evangelizálásokat tartsanak, és az Úr munkáját a közös munka által még hatékonyabbá tegyék. 1899. július 1-jére meghívókat küldtek szét egy közös összejövetelre Janesville-be.

John H. Nicholsonon és Samuel E. Hillen kívül mindössze  egyetlen üzletember jelent meg az összejövetelen, aki nem volt más, mint Will J. Knights. A körülmények ellenére sem bátortalanodtak el, nem adták fel a víziójukat. Letérdelve imádkoztak, majd Knights Isten vezetését érezve kijelentette: „Gedeonnak fogjuk magunkat nevezni!“

Megerősítésül felolvasta a Bírák 6. és 7. fejezetét. Gedeon olyan férfi volt, aki kész volt pontosan azt tenni, amit Isten kért tőle, függetlenül a saját egyéni elképzelésétől vagy terveitől. Elsősorban alázat, hit és engedelmesség jellemezte. Ezt várja el a Gedeon Társaság a tagjaitól. Minden „Gedeon” legyen kész Isten akaratát  teljesíteni: minden időben, minden helyen és minden módszerrel, ahogyan a Szent Szellem vezeti. A Gedeon Társaság megalakulásakor a tagok majdnem kizárólag utazó üzletemberek voltak. Idővel felvetődött a kérdés, hogyan tudnak hatékonyabb bizonyságtétellel szolgálni éppen ott, ahol több időt is eltöltenek üzleti útjaik során.

Így született meg a javaslat, miszerint minden szálloda halljában elérhető legyen a Biblia, amit a vendégek helyben olvashatnak. Az első 25 Gedeon Bibliát 1908-ban adták át Iron Mountain helységben a Superior Hotelnek. A Biblia-szolgálat fokozatosan kiterjedt az Egyesült Államok egész területére.

1941-től Isten új lehetőségeket adott a Gedeon Társaságnak: az amerikai hadsereg hozzátartozói megkapták az Újszövetséget és a Zsoltárokat egy kötésben. Ezzel egy időben a Gedeon Társaság női szolgálata Bibliákat osztott a hadsereg ápoló nővéreinek. 1946-ban először osztottak iskolákban Újszövetséget az 5–12.  iskolai évfolyam diákjai közt. 1947-ben eldöntötte a Gedeon Társaság, hogy kiterjeszti munkáját Amerika határain túlra is. Így születtek meg az első Gedeon Társaságok Európában. Ma a szolgálat világviszonylatban 200 országra terjed ki, 101 nyelven nyomtatják a Bibliát, s 300 ezer tag vesz részt a terjesztésében.

A magyarországi Gedeon Társaság 1989-től működik. Aktív képviselőivel találkozhatunk kórházakban, s a magyar nyelvű Bibliák ma már megtalálhatók hoteljeink asztalfiókjaiban is. Minden Gedeon Társaság célja, hogy a bibliaosztással embereket vezethessenek Jézushoz.

Olvasson tovább: