Kereső toggle

Trump nagyinterjú a 700-as klubban

Az elnök nem feledkezik el az evangéliumi keresztényekről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Donald Trump egyik kampányígérete volt, hogy nem fog elfeledkezni azokról, akiknek a véleményét az elitmédia rendszeresen elhallgatja vagy torzítva mutatja be. „A ti hangotok leszek” – üzente az evangéliumi keresztényeknek is. Azt, hogy ígéretét komolyan gondolta, az is jelzi, hogy már elnöksége első hetében leült és 25 perces interjút adott a CBN keresztény televíziós csatornának. A Pat Robertson által alapított CBN nemrég ünnepelte 50. évfordulóját. (Hetek, 2016. október 14.)

David Brody, a CBN vezető politikai tudósítója végigkísérte Donald Trump kampányát, és az elsők között kapott meghívást a Fehér Házba, hogy interjút készítsen beiktatása után az elnökkel. A CBN alapítója, Pat Robertson pedig már 2016 februárjában meghívta Trumpot, hogy tartson előadást a virginiai Regent Egyetemen. Most az elnökön volt a sor, aki nem feledkezett el a keresztény televízió támogatásáról, és miközben szóba sem állt olyan csatornákkal, mint például a CNN – akiknek egy sajtótájékoztatóján még kérdést sem engedett feltenni, miután a hírtelevízió egyértelműen meghamisított egy hírt vele kapcsolatban –, a 700-as klub riporterével leült egy nagyinterjúra.

Trump az interjúban reagált azokra a hírekre, miszerint kampányígéretével ellentétben letett volna az izraeli amerikai nagykövetség átköltöztetéséről Jeruzsálembe. „Nagyon alaposan vizsgáljuk a kérdést, mert ez egy nehéz döntés. A múltban számos elnök úgy állt hozzá, hogy megteszik ezt a lépést, és aztán hirtelen úgy döntöttek, hogy inkább mégsem avatkoznak be ebbe. Ez tehát egy igazán nagy döntés” – mondta az elnök, aki azt ígérte, hogy „a nem túl távoli jövőben” határozni fog. „Az esélyek nagyon jók, de meg kell várnom a részletes tanulmányt a kérdésről. Nagyon nem szeretem ezt, hogy elemzésekre kell várnom, mert általában azt szeretem tenni, amit jónak gondolok. Ennek a kérdésnek két oldala van, ezért nem könnyű határozni, de döntést fogok hozni a nem túl távoli jövőben” – mondta Trump.

Az elnök az interjúban kitért a másik sokat vitatott intézkedésére is, amellyel egyes országokból ideiglenesen megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. Elmondta, hogy korábban azokat a keresztényeket, akik az Iszlám Állam üldözése miatt menekültek el otthonaikból, számos hátrány érte a különböző menekültprogramok során, a muszlim és más vallású menekültekhez képest. Trump ígéretet tett arra, hogy elnöksége alatt ezt a helyzetet megváltoztatja. Egyik kampányígérete volt, hogy azokat fogja képviselni, akiket az elitmédia és a hivatalos politika „elfelejtett”, és ezek közé tartoznak a közel-keleti keresztények is.

„Valójában ma sok szempontból a média az igazi ellenzéki párt – mondta Trump arról, hogy a főáramú televíziók és újságok példátlan heveséggel támadták már elnöksége első hetében. – Nagyon sok az álhír. A média nagy része történeteket talál ki. Nem akarok konkrét csatornákat vagy újságokat megnevezni, de olvasok olyan sztorikat, amelyekről az írójuk is tudja, hogy nem igazak, nyilvánvaló hazugságok, de mégis leírják. A végeredmény az, hogy a média bizalmi indexe ma csupán 17 százalék, ami megdöbbentő” – állítja Trump, aki több példát is említ az interjúban arra, hogyan forgatták ki a valóságot az elitmédia újságírói, már a Fehér Házba költözése első napjaiban. (A CBN televízió interjúját magyar szinkronnal az ATV 700-as klub műsora sugározza, és a felvételt a Hetek blogon is közzétesszük.)

Olvasson tovább: