hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztény, konzervatív, republikánus
Trump Izrael-barát újjászületett hívőt választott alelnökjelöltnek

2016. 07. 30.
Elemzők szerint Donald Trump megfontolt döntést hozott, amikor Mike Pence indianai kormányzót, volt kongresszusi képviselőt kérte fel alelnökjelöltjének. Pence egyszerre két fontos választói csoportban is erősítheti a republikánus jelöltet: újjászületett keresztényként az evangéliumi konzervatív táborban, az Izrael Szövetségesei szervezet amerikai társelnökeként pedig a kulcsállamokban fontos zsidó választók szavazatait hozhatja.

A The New York Times szerint a republikánus ­jelölt sokáig hezitált, hogy Chris Christie volt kormányzót kéri fel alelnökjelöltnek, de legszűkebb környezete és egy szerencsés kimenetelű repülőbaleset végül Mike Pence felé billentette a mérleget. Trump csak néhány órára akart megállni Indianában, hogy együtt kampányoljon Pence-szel, de magán­repülőgépe defektet kapott, így kénytelen volt tovább maradni. Közben többször találkozott a nyilvánosság kizárásával az indianai kormányzóval, akivel korábban nem ismerték egymást. A beszélgetések nyomán Pence felkerült a szűkített jelöltlistára, végül pedig a novemberi szavazólapra is.
Pence szinte mindenben különbözik Donald Trumptól: visszafogott stílusú, hívő keresztény és a konzervatív családmodell elkötelezett híve. „Keresztény vagyok, konzervatív, republikánus – ebben a sorrendben” – így szól önmeghatározása, amit eddigi életútja hitelesen igazol. Katolikus hatgyermekes családban nőtt fel. Apja benzinkút-tulajdonos, nagyapja pedig buszsofőr volt Chicagóban, miután Írországból bevándorolt az Államokba.
Tanulmányai során Pence előbb történész, majd jogász diplomát szerzett, és ügyvédként dolgozott, amikor 1988-ban indult a képviselőválasztáson. Nem sikerült nyernie, sőt 1990-ben másodszor is veszített, pedig egy alkalommal 400 kilométert biciklizett az Államokon keresztül, hogy minél több választóval találkozhasson. Mégis vonzotta a közélet, így a rádiózás felé fordult. 1994-től jelentkezett saját beszélgetős rádióműsorral. A szelíd, visszafogott stílusú, elkötelezett konzervatív hangvételű műsorvezető gyorsan népszerű lett Indianában. Műsora egyfajta kandalló melletti családi beszélgetés volt, ami kikerülte a jobboldali talkrádió sokszor harsány, negatív hangvételét. Pence elsősorban ennek tulajdonítja, hogy 2000-ben megválasztották képviselőnek.   
Mike Pence 12 évet töltött Wa­shingtonban kongresszusi kép­viselőként. Már a 2012-es elnökválasztás során felmerült a neve a lehetséges jelöltek között, de inkább Indiana állam kormányzói posztjáért indult. Az önálló indulástól most is távol maradt, és eredetileg Ted Cruz szenátort támogatta az elő­választások során. De már áprilisban, az indianai előválasztási forduló előtt jelezte, hogy számára Trump is szimpatikus jelölt. Miután Cruz kiszállt a versenyből, hivatalosan is támogatta Trumpot. A Republikánus Párt vezetői üdvözölték jelölését, mert a kongresszusban töltött időszaka alatt aktív és lojális munkát végzett.
Trump választhatott volna országosan sokkal ismertebb, és a média szempontjából színesebb alelnökjelöltet (Christie mellett Newt Gingrich volt képviselőházi elnök is a finalisták között volt), de egyrészt a médiának ott van ő, másrészt döntésével éppen azokat a rétegeket tudja elérni, akik legkomolyabb ellenfele, Ted Cruz mögött álltak. Pence a Tea Party mozgalom egyik korai támogatója, kormányzóként pedig fontos konzervatív értékek mellett állt ki. Kezdeményezte a később magzatkereskedelemmel is megvádolt Planned Parenthood abortuszklinikák szövetségi támogatásának megszüntetését. Aláírta a hagyományos házasságot védő törvényt és az Egyesült Államok egyik legszigorúbb magzatvédelmi rendelkezését.
A családi katolikus hitet az egyetemen egy evangéliumi keresztény diákcsoportban váltotta személyes hitre Jézusban, 1985-ben. A döntést egy gospel fesztiválon hozta meg nyilvánosan. Tíz évvel később csatlakozott az indianapolisi Grace Evangelical Church megagyülekezethez. 1985 óta házas, feleségével, Karennel három gyermekük van.   
Pence emellett az egyik legaktívabb Izrael-párti amerikai politikus is. A kongresszusban republikánus társelnöke volt a Izrael Szövetségesei képviselő­csoport­nak, amely a zsidó államot támogató kongresszusi képvise­lőkből és szenátorokból álló befolyásos kétpárti lobbiszervezet. (Az Izrael Szövetségesei Alapítvány nemzetközi szervezete 2011-ben Budapesten tartotta világkongresszusát.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!