Kereső toggle

Az első lelkiismereti rab Amerikában

Börtönbe zárták a jegyzőt, aki nem adottházassági oklevelet meleg pároknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az amerikai bíróság börtönbüntetésre ítélte azt a jegyzőt, aki többször is megtagadta meleg párok házassági anyakönyvének kiállítását. Ilyen nem fordult elő még az Egyesült Államokban, pedig 2004-ben Gavin Newsom san franciscó-i polgármester szintén szembement a hatályos törvényekkel, amikor a tilalom ellenére engedélyezte meleg párok számára a házasságot. Lapzártánkkor Kim Davist feltételesen szabadlábra helyezték, de ez nem jelenti, hogy rehabilitálták volna.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusban szavazta meg 5:4 arányban a melegek házasságának törvényességét minden államra kiterjedően. A bíróság szabadon engedné Davist, ha megengedné beosztottainak, hogy kiállítsák a házassági anyakönyvi kivonatot, de ő visszautasította ezt az ajánlatot. Rowan megye hivatalosan megválasztott jegyzője azt mondja, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése ellentétes az ő hitével. David Bunning kerületi bíró szerint „nincs más lehetősége”, mint az, hogy börtönbe küldje őt, mert a pénzbírság nem tudná megváltoztatni a hozzáállását. „Egyszerűen a hite nem elég meggyőző védelem. Mrs. Davis letett egy esküt, ami kötelezi.”

A bíróság szerint a vallási meggyőződésre történő hivatkozás nem írja felül a törvényeket. Nagyon veszélyes következményekkel járna, ha megengednék, hogy valakinek a hite hatályon kívül helyezze a bíróság tekintélyét. Mat Staver, a vádlott ügyvédje azt mondta, hogy: „A bíró visszarendelte ügyfelemet egy hét múlva, hogy megvizsgálják, megváltozott-e a hozzáállása. De ismerve Kim Davist, tudom, hogy meggyőződésében nagyon erősen áll, tiszta lelkiismerettel. Nem hiszem, hogy meggondolná magát.” A meghallgatáson Davis öt beosztottja azt mondta, hogy kiadná az iratot a házasságról, míg egy hatodik munkatárs, aki történetesen Davis fia, nem tenné meg. Ennek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy a fiút, Nathan Davist szabadon elengedik.

Kim Davis azóta nem ad ki házassági anyakönyvi kivonatot, mióta júniusban legalizálták az azonos neműek házasságát Amerikában. Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította Davis indokát, miszerint a hite miatt nem tudja teljesíteni a kérelmeket. „Nem a gyűlölet miatt teszem, amit teszek. Itt most nem a leszbikusokról vagy a melegekről van szó, hanem a házasságról és Isten Igéjéről” – nyilatkozta Davis. Hivatalából csak akkor lehet eltávolítani a jegyzőnőt, ha a kentucky-i törvényhozó testület felelősségre vonná, mivel hivatalosan megválasztott közjegyzőről van szó.

Számos republikánus elnökjelölt-aspiráns kiállt Kim Davis mellett, köztük olyanok, mint Mike Huckabee, volt kormányzó vagy Bobby Jindal, Ted Cruz szenátor és Marco Rubio szenátor. Carly Fiorina, Lindsey Graham szenátor és John Kasich, Ohio kormányzója viszont azt hangsúlyozza: a jegyző feladata az, hogy elvégezze a munkáját és betartsa a törvényeket.

Davis letartóztatását az azonos neműek házasságát támogatók csoportjai nagy örömujjongással fogadták. Gavin Newsom kaliforniai kormányzóhelyettes 2004-ben, amikor tiltott volt a melegházasság Kaliforniában, nyíltan szembement a törvénnyel, és San Francisco polgármestereként pozícióját kihasználva arra kényszerítette az adófizetők pénzéből fizetett jegyzőket, hogy állítsanak ki azonos neműeknek is házassági anyakönyvi kivonatokat. Newsom óriási politikai és jogi vihart indított el ezzel. Az ezt követő 9 napban közel 3200 meleg pár kapta meg törvényellenesen a házassági dokumentumát. (Ezeket később a Kaliforniai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette.) Akkor Newsom, Kim Davishez hasonlóan, törvényellenes döntéseit saját lelkiismeretére és hitére hivatkozva igazolta, nem pedig az akkor érvényben lévő jogszabályok alapján.

Davis kitart

A jegyzői hivatal szeptember elején elkezdte kiállítani a házassági anyakönyvi iratokat meleg pároknak, miközben a közjegyző továbbra is börtönben maradt, miután Davis visszautasította, hogy teljesítse a bírói kérést, és engedélyezze alkalmazottainak, hogy anyakönyvi dokumentumokat állítsanak ki azonos neműeknek. David Bunning megyei bíró szerint a közjegyző legalább egy hétig börtönben maradhat.

Az az öt jegyző, aki korábban azt nyilatkozta, hogy kész kiállítani az iratokat, már el is készítette az azonos neműek házasságát igazoló első anyakönyvi kivonatot, de Davis fia, aki a hatodik jegyző, továbbra is visszautasítja a kéréseket. Az nem tisztázott, hogy az így kiállított dokumentumok érvényesek-e, mert nincs rajta a választott jegyző aláírása. A meleg pár ügyvédje szerint érvényes, de Davis ügyvédje szerint semmi értéke nincs a kiadott papírnak.

Kim Davis férje elmondta a bírósági épület előtt összegyűlt tömegnek, hogy a felesége nagyon jól van az első börtönben töltött éjszakája után, és kijelentette, kész egészen addig ott is maradni, ameddig erre szükség van. Mike Huckabee, Arkansas volt kormányzója bejelentette, hogy szeretne találkozni a bebörtönzött közjegyzővel és szeretne egy kampányt szervezni a támogatására.

Tüntetésre került sor a börtön előtt is, ahol a jegyzőt fogva tartják. A demonstrálók szerint a keresztények ellen indult támadás az Egyesült Államokban. Davis férje kijelentette, hogy „Kim nem fog behódolni, ígérem”. Egy tüntető, Stephanie Hunley két és fél órát autózott Jamestownból, hogy jelen lehessen a demonstráción. Szerinte a Legfelsőbb Bíróság döntése nagyon nehéz időszakot indított el: „Kinyitották Pandóra szelencéjét a keresztények ellen. A Bibliában hívő keresztények azonban nem csak az otthonaikon belül hallgatnak a lelkiismeretük hangjára. Ha teljes elkötelezettjei vagyunk Jézus Krisztusnak, akkor ez a hit a nap 24 órájában velünk van, és meghatározza tetteinket.” A résztvevők a tüntetés végén autódudák kíséretében elénekelték az Isten áldd meg Amerikát (God Bless America), aminek a szövegét egy kis módosítással Isten mentsd meg Amerikát (God Save America) sorra cserélték. Lapzártánkkor Davist feltételesen szabadlábra helyezték, de küzdelme folytatódik.

Olvasson tovább: