hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdoganon még Szaladin sem segített
A török választók nem akarnak új hódítók lenni

2015. 06. 11.
Nem hozott sikert Erdogannak a „zsidó kártya” a választásokon. A török államfő hiába ígérte meg, hogy Szaladin nyomdokaiban járva „felszabadítja Jeruzsálemet” (lásd Erdogan nem osztozik című cikkünket a Külföld rovatban). Úgy tűnik, a török választók nem kértek az Oszmán Birodalom feltámasztásán ábrándozó Erdogan megalomán víziójából.

„Világos, hogy kik a gazdáik. Ott a zsidó tőke a hátuk mögött” – harsogta záró kampánygyűlésén Recep Tayyip Erdogan, aki szerint a New York Times „már II. Abdulhamid szultán óta támadja Törökországot”. Az amerikai lap azzal húzta ki a gyufát Erdogannál, hogy egy tweetben kifigurázta az elnök 1150 szobás új ankarai rezidencáját. „Melyik elnöknek van harmincszor nagyobb palotája, mint a Fehér Ház?” – posztolta a lap.

A zsidókérdés más vonatkozásban is központi szerepet játszott Erdogan kampányában. „A hódítás állította talpra Törökországot” – mondta június elején azon a nagygyűlésen, amelyen a Konstantinápoly feletti oszmán győzelem 562. évfordulóját ünnepelték. A kereszténység feletti diadalról az elnöknek a dicső elődök győzelmei jutottak az eszébe: „Az iszlám zászlaja fog lobogni újra Jeruzsálem felett” – ígérte, utalva a keresztesek elleni sikerre.

A győztes hadvezér, a kurd származású muszlim Szaladin kultuszát a török kormány tudatosan építi: a választások előtt egy új repülőteret neveztek el róla, és az avatáson Ahmet Davutuglu miniszterelnök kijelentette, hogy Szaladin olyan jelkép, amely „egyesít bennünket”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!