hetilap

Hetek hetilap vásárlás
CNN: „Ferenc a farkasok között”
Megbuktatnák a pápát a konzervatív bíborosok

2014. 12. 27.
A kritikák ellenére tovább szorgalmazza a pápa az elvált katolikusok és homoszexuális hívők „integrációját”. Az egyházfő az argentin La Nacion című lapnak adott interjúban beszélt erről. „Nyissuk meg egy kicsit jobban az ajtót előttük. Miért ne lehetnének keresztapák és keresztanyák az elvált és újraházasodott katolikusok?” – vetette fel a pápa.

Ferenc az ellene megfogalmazott kritikákról azt mondta, hogy „nyilvánvalóan látom az ellenállást a reformokkal szemben, és ezt jónak tartom. Inkább mondjanak nyíltan ellen, mintsem titokban sugdolózzanak a hátam mögött”. A pápa ugyanakkor cáfolta, hogy megkezdte volna a leszámolást ellenfeleivel. „Nem igaz, hogy azért mozdítottam el pozíciójából Burke bíborost, mert nem tetszett, ahogyan a szinóduson viselkedett.” Az amerikai főpap nyíltan bírálta a pápa családjogi reformjait, és ezt követően Ferenc menesztette őt a vatikáni legfelsőbb bíróság éléről.
A CNN és a The Washington Post szerint erősödik az egyházfővel szembeni ellenállás a Vatikánban. A lázadó bíborosok visszahoznák XVI. Benedeket. „Ferenc pápa nagyon nehéz időszak elé néz” – állítja Marco Ponti Vatikán-szakértő, akivel Christiane Amanpour készített interjút a CNN számára. Ponti szerint bár a pápa népszerűsége folyamatosan növekszik a nem hívők között, az „egyházon belül egyre erősebb csoportot képeznek a konzervatív püspökök, papok és bíborosok. Különösen azok a nagyon tradicionalista püspökök és bíborosok jelentenek veszélyt, akik kifejezetten a pápával szemben tevékenykednek”.
Ponti – akinek nemrég jelent meg a Ferenc a farkasok között című dokumentumkötete – úgy látja, hogy a növekvő ellenállás a pápa reformtervei miatt alakult ki. „Az elmúlt másfél évben sok minden történt, ami nem tetszik nekik. Különösen a családdal foglalkozó szinódus programja, az elvált és újraházasodott katolikusok megáldoztatása, és a homoszexuális párok egyházi elismerése ellen tiltakoznak” – mondta Ponti. Tovább növelte a feszültséget, hogy a pápa leváltotta hivatalából a konzervatív amerikai bíborost, Raymond Burke-t, aki nyíltan is bírálta a homoszexuálisok felé történő nyitást.
Ponti szerint az igazi erőpróba a 2015 októberében esedékes szinódus lesz, ahol a pápa bajba kerülhet, ha nem tud a reformjai mögé erős többséget állítani. A szakértő úgy látja, hogy mindkét tábor készül az összecsapásra. „Ezt a játékot a politika szabályai szerint játsszák. Olyan most a hangulat a Vatikánban, mintha a House of Cards sorozatot néznénk” – mondta Ponti.
Közben a The Washington Post már egy esetleges puccs forgatókönyvét is felvázolja. A lap vatikáni forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a kon­zer­­vatív ellentábor „ellenpápának” nyilvánítaná Ferencet, és arra készülnek, hogy „eretnek lépései” miatt megfosztják hivatalától az egyházfőt. Egy ilyen szakadás esetén a konzervatívok XVI. Benedeket tekintenék legitim pápának. „Két egymással versengő hatalmi centrum alakult ki a római Kúrián belül: Ferenc, illetve Benedek körül. A két tábor saját vezetőjét tekinti pápának, míg a rivális csoportét antipápának tartja” – mondta a The Washington Postnak Hubert Wolf egyháztörténész.
Az amerikai lap szerint Benedek hívei azt állítják, hogy az emeritus pápa 2013. februári lemondó nyilatkozatát szándékosan hibás latinsággal fogalmazta meg, ezért továbbra is ő számít legitim egyházfőnek. Ezt a feltételezést a nyolcvanhét éves Benedek maga sem segített eloszlatni, miután megtartotta pápai nevét és reverendáját, valamint egy, korábban az egyházjogban nem létező címet használ. Pedig lemondása után hivatalosan vissza kellett volna vennie eredeti nevét és címét, mint Joseph Ratzinger „Róma nyugalmazott püspöke” vagy egyszerűen „Ratzinger bíboros”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!