Kereső toggle

Kiátkozott maffiózók

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Azok, akik életükben – mint a maffiózók is – a gonosz útját követik, nincsenek közösségben Istennel: ki vannak átkozva!” – hangzott el Ferenc pápa szájából nemrégiben. A meglepő és nem várt kijelentés értelmezésén sokan vitatkoznak. Több római katolikus hírforrás szerint egyértelműen szó szerint kell venni a mondottakat, míg a Radio Vatikan szerint azért mégsem reménytelen a bűnözők helyzete.

A hírforrás az egyházjogi különbségtételre hivatkozik, amely szerint az exkommunikációnak (kiközösítés, kiátkozás) két fajtája van. Az egyik esetben a cselekedet elkövetésével automatikusan életbe lép a büntetés, a másik esetben pedig egy püspöknek vagy a pápának ki kell mondania az ítéletet a megfelelő eljárást követően. A maffia által elkövetett bűnök ez utóbbi kategóriába tartoznak, azaz a Radio Vatikan levezetése szerint, ha megtérnek, akkor nem lesz rájuk érvényes a kiátkozás.

A pápa szavai egy calabriai látogatása során hangzottak el, ahol a ’Ndrangheta klán uralkodik. A katolikus egyházfő kétszáz férfi és női fogvatartott előtt beszélt a társadalom szélére szorult emberek fontosságáról. Ezt követően találkozott annak a hároméves kisfiúnak az édesapjával és nagyanyjával, akit januárban lőttek agyon nagyapjával együtt, majd felgyújtották az autót, amelyben ültek. A bűncselekményt valószínűleg rivális drogbandák követték el, az olaszokat is sokkolta annak brutalitása.

A kisfiú, Coco Campolongo apja akkoriban börtönben ült, és még ma is fogságban van. Őt látogatta meg és bátorította a pápa, hogy imádkozzon fiáért. Ezt követően egy rehabilitációs klinikán, ahol szegények és kábítószerfüggők laknak, részt vett egy ebéden, majd ellátogatott egy hospice házba. Ezután Sibariban, egy szabadtéri misén hangzottak el a maffiával kapcsolatos szavai. „Ezt a rosszat le kell győzni, el kell tűnjön az útból. Nemet kell rá mondanunk” – jelentette ki, és hozzátette, hogy az egyház minden erejével harcolni fog a szervezett bűnözés ellen.

A katolikus egyházfők közül mindeddig Ferenc pápa lépett fel legkeményebben a maffiával szemben, akikről úgy hírlik, hogy egyébként mélyen vallásosak. Az olaszországi Larino börtönében például kétszáz maffiózó tagadta meg a vasárnapi misén való részvételt azután, hogy Ferenc pápa kiátkozó nyilatkozata elhangzott. Ferenc elődje, II. János Pál pápa 1993-ban szólította fel megtérésre a bűnszervezet tagjait, de nem átkozta ki őket.

Olaszországban óriási problémát jelent a maffia jelenléte. Az ország nagy részét uralják, és nagyhatalmú vezetőik irányítják a politikusokat is. A három legfontosabb közülük a ’Ndrangheta Calabriából, a Cosa Nostra Szicíliából és a Camorra Nápolyból. Az ENSZ becslései szerint e három szervezet körülbelül 116 milliárd eurós forgalmat bonyolít.

Olvasson tovább: