Kereső toggle

Birodalmat épített Moon, az Egyesítő

Meghalt a dél-koreai „messiás”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeptember 15-én temetik el Moon Sun Mjung tiszteletest (képünkön), a több százezer tagot számláló kelet-ázsiai Egyesítő Egyház alapítóját, aki számos „világbékét” kereső szervezetet alapított, és híres volt az általa tartott tömeges esküvői ceremóniákról. Az Egyetemes Béke Szövetségének honlapján található információk szerint a 92 éves Moon múlt hét hétfőn halt meg tüdőgyulladás miatt.

Moon tiszteletes évtizedek óta nagy hírnevű evangélistaként működött, állítása szerint az 1930-as években találkozott Jézussal, aki azt mondta neki, hogy „végezze be (Jézus) küldetését”. Követői szerint Moon az, aki megvalósítja Jézus második eljövetelét, ezért messiásként tekintettek rá. Az egyház a második világháború után alakult, több százezren csatlakoztak a mozgalomhoz. Moon magát „az emberiség igaz atyjának”, feleségét, pedig „az emberiség igaz anyjának” tartotta.

Moon vallási tevékenysége mellett létrehozott egy rendkívül szerteágazó gazdasági birodalmat is. Olyan, egymástól távoleső területeken voltak vállalatai, mint a gyógyszer- és fegyvergyártás, bányászat és vegyipar. Moon rendszeresen megjelent nyilvános rendezvényeken, ahol újságírókhoz, politikusokhoz, tudósokhoz szólt, részt vett médiacégek, egyetemek és vallási intézmények alapításában is. Egyes intézmények a vallásközi párbeszédre és békére törekedtek, például az Egyetemes Béke Szövetség, amely küldetése szerint „a világbékét kívánja kiépíteni, melyben mindenki szabadságban, harmóniában, együttműködésben és prosperitásban élhet”.

A tiszteletes összetűzésbe is került a törvénnyel, adócsalás miatt börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniába pedig két évig nem tehette be a lábát. Ennek ellenére Moon magas szintű kapcsolatokkal rendelkezett még Washingtonban is.

Egy 2004-ben készült videóban hallható, ahogy számos kongresszusi képviselő előtt Moon magát messiásnak nevezi, és azt állítja, hogy beszélt Adolf Hitler és Joszif Sztálin szellemeivel, akik mindketten bátorítást nyertek szavaiból, és megjavultak. A felvételen az is látható, amint Danny Davis chicagói demokrata képviselő fehér kesztyűt viselve egy párnán koronát visz Moonhoz és feleségéhez. Később Davis azt állította, hogy azt hitte, hogy egy vallásközi békeceremónián vesz részt, és Moon „nem kérte az engedélyét, hogy magát messiásnak nyilvánítsa”.

Moon számos republikánus politikust biztosított támogatásáról, például Richard Nixont és Ronald Reagant. Híres volt kommunizmusellenességéről, a koreai háború idején fogságba esett Észak-Koreában, mielőtt a szövetségesek kiszabadították volna. Később Moon enyhített Észak-Koreával kapcsolatos álláspontján, még találkozott is Kim Ir Szen diktátorral, és pénzt fektetett be a kommunista országban. David G. Bromley amerikai egyetemi professzor szerint Moon büszkén vállalta, hogy találkozott Mihail Gorbacsovval is a Szovjetunió bukása előtt. Ezeket a megbeszéléseket az „egyesítő mozgalom” részének tartotta, amely az embereket összeköti a „messiással”, ezáltal része a „helyreállításnak”.

Egy augusztusi internetes videóban egyik fia, Moon Hyung Jin, aki maga is tiszteletes, megköszönte mindazoknak, akik imádkoztak apja egészségéért, és hozzátette: „Emlékeznünk kell arra, hogy apám nem egy átlagos személy. Apám teste nem egy átlagos test.”

A temetésére kéthetes gyászidőszak után Dél-Koreában, a Cseonszeong hegyén kerül sor, amelyet a felekezet „szent helynek” tart.

A tiszteletes szerint „Jézus elszúrta” Az Egyesítő Egyház hisz Jézus isteni származásában, de a kereszténységgel szemben úgy tartják, hogy Jézus eredeti feladata az lett volna, hogy Ádám szerepét helyesen töltse be, „tökéletesítse magát, megházasodjon, istenközpontú családot hozzon létre, és ezeket az alapokat továbbadja tanítványainak”. Miután ebben „nem lett sikeres”, került sor a keresztáldozatra, és az Egyesítő Egyház szerint Jézus nem támadt fel fizikailag, „csak szellemileg”.

Olvasson tovább: