Kereső toggle

Obama aranyszabálya

Az elnök Jézusra hivatkozva emel adót

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb indokkal állt elő Barack Obama elnök a tehetős rétegek adójának emelésére. Gazdasági nézeteit ezúttal Jézus tanításaival igyekszik megindokolni. Obama harmadik alkalommal szólalt fel elnökként a hagyományos Nemzeti Imareggelin.

A több mint hatvanéves hagyománynak tekinthető Nemzeti Imareggelin mintegy háromezer fős hallgatóság előtt Obama kijelentette: mint „különösen áldott” személy, hajlandó lenne feladni adókedvezményei egy részét a társadalmi igazságosság, a közös felelősségvállalás és a kevésbé tehetős rétegek érdekében. Elmélete alátámasztásául kijelentette, hogy azok összhangban állnak Jézus tanításaival is. A tálentumokról szóló újszövetségi példázatra alapozva utalt arra, hogy akinek sok adatott, arra nagyobb elvárások is nehezednek.
Az igazságosságot emlegetve Obama politikai ellenfelei felé is szúrt egyet, arra célozva, hogy a republikánus gazdaságpolitikai elképzelésekben kevéssé szerepel ez a szempont. „Tudom, hogy ebben az országban túl sok embert ért igazságtalanság az elmúlt években – jelentette ki az elnök –, és én hiszek Istennek abban a parancsolatában, hogy szeressük a felebarátainkat, mint önmagunkat. Tudom, hogy ennek az aranyszabálynak valamilyen változata minden nagyobb vallásban és hitrendszerben szerepel.”
Obama kritikusai ezzel szemben kiemelik: az elnök beiktatása óta nem csatlakozott egyetlen gyülekezethez sem. A Fehér Ház ezt azzal magyarázza, hogy egy hivatalban lévő elnök számára biztonsági szempontból is igen nehéz rendszeresen látogatni az istentiszteleteket. Obama korábban közel húsz évig a chicagói Trinity United Church of Christ tagja volt, azonban Jeremiah Wright lelkész szélsőséges kijelentései miatt a 2008-as kampány során elhatárolta magát a fekete gyülekezettől.
Az elnök hitét illető viták nem véletlenül lángolnak fel ismét, hiszen az amerikai szavazók számára rendkívül fontos kérdés, miben hisznek az elnökjelöltek: kétharmaduk véli úgy, hogy egy elnökjelöltnek szilárd hitű embernek kell lennie. Obama minden korábbi amerikai elnöknél kevesebbszer vallotta meg hitét, és igen ritkán jelenik meg istentiszteleteken.
Az imareggeli keretében Obama szót ejtett Billy Graham evangélistával 2010-ben lezajlott találkozójáról is, amelynek révén megújult a hite, miután az evangéliumi vezetővel térden állva imádkoztak a Graham család észak-karolinai otthonában. „Az óta a pillanat óta rendszeresen térdre borulok – nemcsak a személyes életemre és keresztény utamra kérem Isten vezetését, hanem ennek a nemzetnek az életére is, és azokra az értékekre, amelyek összetartanak és erősítenek bennünket” – hangoztatta az elnök, aki elárulta, minden reggel rövid imával kezdi a napot, és olyan keresztény lelkészektől e-mailen vagy sms-ben kapott napi igeversek tanulmányozásával, mint T. D. Jakes és Joel Hunter.

A Nemzeti Imareggeli

A Nemzeti Imareggeli mára hagyománnyá vált esemény, amelyet minden február első csütörtökén tartanak. Az eseménynek évtizedek óta a washingtoni Hilton ad otthont. A reggelit és a hozzá kapcsolódó egyéb programokat (találkozókat és ebédeket) az amerikai törvényhozás tagjaiból alakult imacsoport szervezi, azzal a céllal, hogy fórumot nyújtsanak a politikai, gazdasági és társadalmi vezetők számára, ahol találkozhatnak és kapcsolatokat építhetnek a közös alapra, a Jézus Krisztusba vetett hitre építve. Az imareggelin általában háromezernél is több vendég vesz részt - több mint száz ország képviselői szerepelnek a meghívottak között, elnökök, miniszterelnökök, politikusok, misszionáriusok, valamint ismert személyiségek.

Az eleinte Elnöki Imareggeli névre hallgató eseményt 1970-ben átkeresztelték Nemzeti Imareggelire - azóta több amerikai szövetségi állam, illetve város, valamint más országok is szerveznek hasonló fórumokat. Dwight D. Eisenhower elnök óta minden amerikai elnök részt vesz ezeken a reggeliken. A Nemzeti Imareggelin minden évben több meghívott szónok szerepel, a központi programon, a csütörtöki reggelin azonban általában két főszónok kap szót: az Egyesült Államok elnöke és egy olyan személy, akinek kilétét az utolsó napig titokban tartják. A főszónokok között szerepelt a múltban többek között Teréz anya, Tony Blair volt brit és Zapatero spanyol miniszterelnök. A 2012-es év főszónoka Eric Metaxas író volt (Metaxas a szerzője többek között a rabszolgaság felszámolásáért küzdő 18-19. századi politikus, William Wilberforce bestsellerré vált életrajzának, valamint a népszerű Veggie Tales mesesorozat több részének). Hasonló eseménynek ad otthont évente a Westminster Hall, az angol parlament épülete - az alsó- és felsőház pártok közötti csoportja a „Keresztények a Parlamentben" csoport támogatásával szervezi a brit Nemzeti Imareggelit, amelyre általában júliusban kerül sor.

Olvasson tovább: