hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A valóság több, mint a tudomány
Daniel Hershkowitz Hi-tech csúcsminiszter és rabbi

2011. 12. 01.
Miért döntött úgy a világ legkonzervatívabbnak tartott óriásbefektetője, Warren Buffett, hogy megszegi több évtizedes alapelvét, miszerint nem vásárol külföldi céget? A 4,5 milliárd dolláros befektetést Buffett 2006-ban Haifában akkor írta alá, amikor a városba becsapódtak a Hezbollah első rakétái. Daniel Hershkowitz rabbi, izraeli fejlesztési és technológiai miniszter szerint országa sikerének a kulcsa a szükség: a létezésükért folytatott küzdelemben mindig egy - de inkább több - lépéssel az ellenség előtt kell járni. A civilben matematikus professzor miniszter a Heteknek elmondta, hogy számára soha nem jelentett konfliktust a hit és a tudomány összeegyeztetése.

Érdekes történetet hallottam Öntől azon az ebéden, amelyet Ilan Mor izraeli nagykövet adott a látogatása tiszteletére. Azt mesélte Erdő Péter bíborosnak, hogy a családjában olyan híres magyar csodarabbik voltak, mint a sátoraljaújhelyi Teitelbaum Mózes, aki annak idején a fiatal Kossuth Lajosért is imádkozott. Amikor édesanyja a súlyosan beteg diákot elvitte hozzá, a rabbi nemcsak meggyógyította Kossuthot, hanem megjövendölte neki, hogy nagy és bölcs ember lesz hazájában, amilyen csak nagyon ritkán születik. Milyen szálak kötik még Magyarországhoz?

- Sokfelé éltek rokonaink Magyarországon. Édesanyám rokonsága nagyobbrészt Budapesten élt, de ő maga a Felvidéken született régi magyar nyelvű rabbicsaládban. Az ősei között valóban több híres csodarabbi volt, sok történetet hallottunk róluk. Édesapám Erdélyből származik, Dés környékéről. Egy kis faluban, a Kolozsvár melletti Nagyilondán nőtt fel. Amikor először Magyarországra jöttem, ellátogattam Bonyhádra is, ahol szintén éltek rokonaink. Ez 1994-ben volt, éppen ötven évvel a magyar holokauszt után. A városban a temetőn kívül semmi nyoma nem maradt a zsidó életnek, pedig a háború előtt 6-700 fős életerős közösség volt Bonyhádon.

Az életrajzában részletesen szerepelnek tudományos karrierjének állomásai, de nem találtam utalást arra, hogyan lett rabbi. Vezető tudósok között ritka a gyakorló lelkész. Önnél hogyan kapcsolódott ez a két szakterület?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!