Hit és értékek

AKTUÁLIS
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 05. 15. (XIX/20)

A nemzetközi média és a nyugati politikusok többnyire készpénznek veszik, hogy Jeruzsálem „judaizálása” az 1967-es egyesítést követően kezdődött (vagyis a narratíva szerint a „megszállók” erőszakosan „telepes építkezésekkel”, zsidó la
Jeruzsálem az elmúlt 2000 évben soha nem volt olyan népes, fejlett és egységes város, mint ma.

2015. 05. 08. (XIX/19)

1. Sevillai világkiállítás magyar pavilonja (1992)
Május elsején nyílt meg Milánóban a világkiállítás, amelynek magyar pavilonja számos bírálatot kapott az elmúlt időszakban.

2015. 04. 30. (XIX/18)

A Himalájában fekvő ország az utóbbi években a béranya–szolgáltatás nemzetközi központja lett, amelynek megrendelői elsősorban melegpárok. Amióta 2014-ben az izraeli törvények lehetővé tették, hogy melegpárok örökbe fogadhassák a béranyától...
Udo Ulfkotte német újságíró tavaly ősszel megdöbbentő könyvet jelentetett meg arról, hogyan működik a német és a nemzetközi média.

2015. 04. 24. (XIX/17)

Udo Ulfkotte FAZ-haditudósítóként az iraki fronton 1988-ban.
A héten a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz Udo Ulfkotte német szerző, aki a Megvásárolt újságírók című sikerkönyvének magyarországi bemutatójára érkezik.

2015. 04. 17. (XIX/16)

Léteznek a miénkkel párhuzamos univerzumok, amelyekben rendkívüli adottságokkal és high-tech kütyükkel bíró jók és gonoszok, rendfenntartók és ellenségeik vívják kozmikus csatáikat.

2015. 04. 10. (XIX/15)

Tavaly nyáron, közel 100 évvel azt követően, hogy a franciák  és britek az első világháború alatt megrajzolták a térképen  a modern Közel-Kelet határvonalait, a Kalifátus újjáélesztését hirdető szalafista Iszlám Állam katonái jelképes

2015. 04. 03. (XIX/14)

Kultúrtörténeti szempontból tény, hogy a cselekmény, amelyben egy istenség feláldozza magát, majd halála után feltámad, nem csak keresztény sajátosság.
A történelem legizgalmasabb története a Názáreti Jézus feltámadása. Elképesztő dolog azt állítani, hogy valaki visszajött a halálból. Pedig a kereszténység alapja ez az állítás, a hitele ettől függ.

2015. 03. 27. (XIX/13)

Platón egyik híres dialógusában a szereplők arról beszélgetnek, vajon az írás feltalálása előbbre vitte-e az emberiséget.

2015. 03. 20. (XIX/12)

Leülnél könyvet olvasni, de még mielőtt kinyitnád, eszedbe jut, hogy másfél órája nem csekkoltad az e-mailjeidet.
„Törekedjetek arra, hogy békesség legyen köztetek” - hangzik a Koránból vett egyik idézet, amellyel az iszlám vallás békepártiságát kívánják alátámasztani.

2015. 03. 13. (XIX/11)

Történelmi jelentőségű döntést hozott egy jeruzsálemi bíróság, amikor a héten engedélyezte a zsidók számára az imádkozást a Templom-hegyen.
Ellenségeiket karóba húzatták, megnyúzták, felnégyelték, levágták a fejét vagy a kezét, rabszolgának hurcolták el a lakosságot, vagy éppen megölték őket az utolsó emberig. Asszíria gazdagságának forrása a hadizsákmány volt.

2015. 03. 06. (XIX/10)

Urbán József piarista szerzetes, a budapesti piarista gimnázium igazgatója, a rend korábbi magyarországi tartományfőnöke tiltakozó levelet írt Semjén Zsoltnak, amikor az a keresztény értékrend győzelmeként ünnepelte, hogy a szlovákiai

2015. 02. 27. (XIX/9)

Az új ateizmussal foglalkozó soroz

2015. 02. 20. (XIX/8)

Isaac Asimovot  a science-fiction irodalom három nagyja között tartják számon.
„2014-ig csupán ember nélküli űrhajók fognak landolni a Marson, de egy emberi expedíció előkészületei már megkezdődnek” – írta Asimov 1964-ben.
Vajon képesek vagyunk logikai következtetés által hitre jutni? Ha nem értelmi belátás mentén jön létre a hit, akkor hogyan? De mi is tulajdon­képpen a hit? És mit jelent egyáltalán Istenben hinni?

2015. 02. 13. (XIX/7)

A NASA Hubble-ûrteleszkópja idén januárban készített felvétele: a „Teremtés oszlopai”
Az új ateizmus (cikkünket lásd a Hetek 2015.

2015. 02. 06. (XIX/6)

Európai képkultúránk két évezredes hagyománya a korai idők szentként tisztelt képeivel kezdődött.
A szaúdi állami tévé a látogatásról készült felvé­telen kitakarta a fejkendő nélküli Michelle Obamát...
Az Iszlám Állam január elején bejelentette, hogy amennyiben az Iraki Hadsereg támadást indít ellenük, lerombolják az ősi Ninive falait.
Dr. Naim Ateek, aki  újraírná  a Bibliát.
Dr. Ateek palesztin lelkész új bibliafordításban eltüntetné az Izraelre vonatkozó több ezer utalást...

2015. 01. 30. (XIX/5)

Az új ateizmus éllovasai szerint az istenhit irracionális, logikátlan és teljességgel összeegyeztethetetlen a tudományos gondolkozással.

2015. 01. 23. (XIX/4)

A párizsi terrormerénylet áldozatait is felelőssé te­vő politikusok, egyházi emberek ürügyül hasz­nálják a tragikus eseményeket arra, hogy a vallások iránti tiszteletet jogszabályokkal is védelem alá helyezzék.

2015. 01. 09. (XIX/2)

A Hetek megkereste a The Ark Report  (A Frigyláda-jelentés) című könyv szerzőjét, Harry H. Moskoffot, aki vállalta, hogy egy interjú keretében részletesen beszámol kutatásairól. Moskoff addig is elküldte könyvének egy részletét, amely a Jerusalem...
Jacob Jordaens festménye:  A négy evangélista
Az evangéliumoknak – melyek Jézus Krisztus életének legrészletesebb történelmi elbeszélését tartalmazzák – egyetlen eredeti kézirata sem maradt fenn.

2015. 01. 01. (XIX/1)

A kriptonizzó feltalálója, a golyóstoll megalkotója, az első magyar számítógép építője és még számos tudós, feltaláló, író és művész – közös bennük, hogy sokat tettek Magyarország iparáért, tudományos felemelkedéséért és kultúrájáért,