Kereső toggle

Hit és értékek

AKTUÁLIS
Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat.
Hogyan pozícionálja magát az egyház ebben a posztmodern világban? Milyen kulturális nyelvezettel lehet a legjobban kommunikálni az evangélium üzenetét? A kereszténység egyáltalán tud-e kúl lenni a 21. században? (Az angol „cool” szó már bevett szleng a magyar fiatalok körében is, jelentése: vagány, menő, sikkes).
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 04. 22. (XX/16)

Shakespeare-lázban ég Nagy-Britannia, és e hét végén szinte átláthatatlan programözönben csúcsosodik ki a hosszú hónapok óta tartó készülődés.
„Angliának két könyve van: a Biblia és Shake­speare. Anglia alkotta Shakespeare-t, de a Biblia teremtette Angliát” - írta a drámaíróról szóló esszékötetében Victor Hugo, akinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy a 19.
Négy hétvégén át vittek meleg ételt a józsefvárosi nélkülöző családok számára a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei.

2016. 04. 15. (XX/15)

Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat.

2016. 04. 08. (XX/14)

Viharosan terjed a nyugati társadalmakban a vegetarianizmus és veganizmus – állítja egy tavaly év végén megjelent tanulmány.
Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat.

2016. 04. 01. (XX/13)

Alig egy évvel a Magyarországon is nagy visszhangot kiváltó Megvásárolt újságírók című médiakritikai könyve után újra forró témához nyúlt Udo Ulfkotte német tényfeltáró újságíró, aki 17 éven keresztül volt a nagy hírű Frankfurter Allgemeine Zeitung...
Keresztény dzsihád címmel írt húsvéti cikket a HVG véleményrovatának szerzője, aki szerint „a mai kereszténység ... úgy véli, a túlélése érdekében – Isten nevében – le kell győznie a világot. Sőt, úgy harcol, mintha Istent kéne megvédenie. Egyszerre...

2016. 03. 04. (XX/09)

Ted Cruz Pat Robertson vendégeként
Protestszavazásnak indult, de paradigma-váltás lehet belőle: a felmérések szerint a szuperkeddet megelőző két republikánus előválasztáson az evangéliumi keresztény szavazók többsége Donald Trump mögé állt, pedig két másik jelölt, Ted
A médiában egy-két napig volt csak hír Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka február 12-ei találkozója, pedig az esemény minden bizonnyal jelentős változásokat hoz a kereszténység életében.

2016. 02. 26. (XX/08)

Hogyan függ össze a demokrácia a határok biztonságával? Miért veszélyes a nemzetek feletti Európa a kisebb nemzetekre? Széteshet-e az Európai Unió? Hogyan védhetjük meg történelmünket és kultúránkat az újkori népvándorlással szemben?

2016. 02. 19. (XX/07)

Az évszázad felfedezésérŐl számoltak be múlt hét csütörtökön Washingtonban, amikor bejelentették, hogy sikerült kísérletileg is igazolni az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat.
Ma még beláthatatlanul nagyok a távlatai és a jelentősége filozófiai és teológiai szempontból egyaránt a múlt hét csütörtökön bejelentett korszakalkotó tudományos felfedezésnek: a gravitációs hullámoknak – azaz maga a téridő nyúlásának-összehúzódá
Két nagy, túlzás nélkül történelmi jelentőségű ökumenikus találkozóra került sor az elmúlt napokban.

2016. 02. 12. (XX/06)

A terroristák London Boys néven szervezkedtek Angliában.
Dzsihádi John után sikerült azonosítani a „Beatles” néven elhíresült, brit származású iszlamistákból álló Iszlám Állam-sejt újabb tagját.

2016. 01. 29. (XX/04)

Előző számunkban írtunk arról a tervről, mely szerint Szigetváron, a török ostrom 450.

2016. 01. 22. (XX/03)

Nemzetközi tiltakozást váltott ki, hogy tavaly novemberben egy ötgyermekes norvég családtól valamennyi gyermeküket azonnali hatállyal elvette a gyermekvédelmi hivatal.

2016. 01. 15. (XX/02)

Január 30-án lemezbemutatót tart 17 év szünet után az Amen, ebből az alkalomból ültünk le beszélgetni Pajor Tamással és Szentkirályi Györggyel.

2016. 01. 08. (XX/01)

December, eső, Jeruzsálem. Az utak mentén a Hanuka csodáját hirdető kilencágú gyertyatartók fényei. Az elmúlt években azonban egy másik fény is lángra gyúlt, mely egy következő korszak jöttét hirdeti.

2015. 12. 23. (XIX/52)

Jereván, háttérben a hófödte Araráttal
A hárommilliós Örményországban a posztszocializmus szinte tapintható: lepusztult városrészek és úttalan falvak utcáin egyaránt legelésző tehenek; parkok fáit felvagdosó, a tél hidege előtt még tűzifáról gondoskodó városi panellakók; a
Jóllehet Jézus Krisztus születésének a karácsonyhoz vajmi kevés köze van, ebben az időszakban talán futólag még azoknak is eszébe jut Ő, akik az év más időszakaiban nevét csak jelentés nélküli indulatszóként emlegetik, amikor valami m

2015. 12. 18. (XIX/51)

2015. 12. 11. (XIX/50)

Az amerikai kereszténység válságáról, az Európát 2015-ben elért migrációs hullám okairól, továbbá a mai és a bibliai Izrael közötti különbségekről is beszélt az Új Exodus legfrissebb számában megjelent interjújában Németh Sándor, a Hi

2015. 12. 04. (XIX/49)

Az egyik legaktívabb amerikai konzervatív talk-show rádiós, pedig a mezőny erős, Rush Limbaugh-tól Bill O’Reillyig. Michael L.

2015. 11. 27. (XIX/48)

Elpuhult nyugati férfiak, elnőiesedett kereszténység: többek között ez is hozzájárul az iszlám terjedéséhez a nyugati világban – állítja Bill Warner iszlámkutató a Hetek kérdéseire.
Manapság újra divatos az iszlám istenéről, Allahról azt állítani, hogy azonos a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás Istenével, s hogy a „három ábrahámi, monoteista világvallás” ugyanazt az Istent imádja.

2015. 11. 20. (XIX/47)

Európa jelenének megértéséhez fontos tudni, hogy az iszlám terjeszkedésnek évszázadokon át alapvető eszköze volt az alávetni kívánt országok fegyveres akciókkal történő megfélemlítése.

2015. 11. 13. (XIX/46)

A belénk sulykolt történeti felfogás szerint az iszlám világ „aranykorát” élte a 7–11. században, miközben a barbár Európa teljes sötétségbe borult.

Oldalak