Kereső toggle

Hit és értékek

AKTUÁLIS
Az Open Doors holland székhelyű nemzetközi keresztény szervezet múlt héten ismertette széles közvélemény előtt a 2017-es ranglistáját, amelyet egy komplex szempontrendszer alapján (magánélet, családi élet, társadalmi élet, civil és egyházi szerveződés, erőszakosság) állítanak össze, és amelynek célja megállapítani a keresztényüldözés fokozatát minden egyes ország esetében. Idén külön számítás is készült a „szorító” típusú (rendszerszintű) és külön a „kalapács” típusú erőszakos üldözésről. A két kategória összevetése komplexebb képet ad, hiszen az erőszakos cselekmények nem  feltétlenül a legelmaradottabb társadalmakban gyakoriak, illetve az állami szintű elnyomás erős lehet nagy számú áldozat nélkül is. 12 keresztény közül egy életveszélyben Az 50 ország lakossága 4,83 milliárd, ebből összesen 650 millió keresztény élhet ezekben az országokban. Ebből a számból 215 millió (33 százalék)  ki van téve erős vagy extrém üldözésnek  (a becsléshez egy adott országon belül a regionális/etnikai/vallási alegységek által elért pontszámokat vették figyelembe). Tehát a föld lakosságára vetítve minden tizenkettedik keresztényt ér erős vagy extrém üldözés (illetve arányaiban többet, amennyiben csak a legkritikusabb 50 ország összesített adatairól van szó). A 250 millió üldözött keresztény fele négy hatalmas országban él: Indiában, Etiópiában, Nigériában, Kínában. Az üldözés súlyossága áttolódott a Közel-Keletről és Afrikáról Ázsiára. Nem azért, mert csökkent az üldözés az előbbi térségekben, hanem azért, mert minden ázsiai országban idén megerősödött a keresz­-tényüldözés. Az üldözés szerkezetében is változás állt be: jelentősen csökkent a „kalapács” típusú üldözés, viszont növekedett a rendszerszintű, „szorító” típusú üldözés. Visszaszoruló dzsihádisták 2015. november 1-től 2016. október 31-ig 83,5 százalékkal csökkent a dokumentált halálesetek száma az előző időszakhoz képest (5747 eset). A hatalmas csökkenés annak tudható be, hogy a nigériai kormány határozott fellépésének köszönhetően visszavonulóban van a Boko Haram nevű terrorszervezet. Nigériában 695 vértanúról tudnak idén, azaz a 2013-as erőszak szintjéhez közeledünk (612 halott), ekkor kezdett el a Boko Haram jelentősen előrenyomulni (2014: 2484 , 2015: 4028 halott). A Boko Haram stratégiai visszavonulása viszont csak részben könnyít a több százezer keresztény helyzetén, akik a terrorszervezet elől megmenekültek: földjük, házuk az északról érkező muszlim törzsek birtokába kerültek, és ezek a törzsek továbbra is erőszakosan nyomulnak délebbre a keresztény lakta területek felé. A Közép-afrikai Köztársaságban szintén jelentősen csökkent az erőszak, de az országban sok terület maradt az iszlamisták kezében, és a keresztény lakosság számára a visszatérés sem mindig meg­oldott. Maliba sem mertek visszatérni a keresztények, bár hivatalosan a dzsihádistákat kiszorították az északi országrészből. 
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2017. 01.06. (XXI/01)

A kurdok lehetnek a feloldhatatlan ellentétek által felszabdalt Közel-Keleten a stabilizáló erő – állítja a Heteknek adott interjúban Sherkoh Abbas, a Szíriai Kurd Nemzetgyűlés elnöke.
Gyakorlatilag húsz éve tart már az a technológiai és tudományos forradalom, amely az eltelt időszakban teljesen átformálta a világot, és amelynek következtében a hétköznapi életünk, szokásaink és jövőképünk is teljesen átalakult.

2016. 12. 23. (XX/51-52)

Jövőre lesz az 500 éves évfordulója annak, hogy Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes az igazságkeresés jegyében kifüggesztette vitaindító tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára. Hogyan lehet ezt méltóképpen megünnepelni? A bibliai igazság...
Az arábiai félszigeten, a mai Szaúd-Arábia területén virágzó ősi zsidó közösségek mű­ködtek egészen a 7. századig. A történetük önmagában is érdekes, ám szellem- és vallástörténeti szempontból a jelentőségük túlmutat saját korukon, hiszen többségük...
No God but One – vagyis Nincs más Isten. A shahada, vagyis az iszlám betérési megvallás mondatáról kapta címét Nabeel A. Qureshi (képünkön) apologetikus könyve.
Az idén találkozik a naptárban a hanuka és a karácsony: december 24-én egy időben gyújtják meg a nyolcágú gyertyatartón és a karácsonyfán az első gyertyát.
Ma már szinte mindenki előtt ismert tény, hogy a Jézus születési évét viszonyítási pontként használó időszámításunk téves alapokon áll. Jézus ugyanis nem i. sz.

2016. 12. 16. (XX/50)

Oriana Fallaci 2005-ben az „utolsó szó jogán”, néhány hónappal a halála előtt még egyszer, drámai erővel megszólalt egy könyv terjedelmű öninterjú formájában, amely a Harag-trilógia előző köteteinek (A harag és a büszkeség; Az értelem
Az 1979-es iszlamista forradalom óta Irán számos eszközzel igyekszik megvalósítani célját, a síita forradalom és a síita identitás elterjesztését a Közel-Keleten, és megerősíteni a térségben betöltött vezető szerepét.

2016. 12. 02. (XX/48)

Történelmi események zajlottak Jeruzsálemben október végén. A Szent Sír-templom évszázadok óta érintetlen köveit most mozdították meg először. Nem is akármelyik pontján: egyenesen a Jézus sírjaként számon tartott teremben.

2016. 11. 25. (XX/47)

A rajongástól a hisztérikus kiborulásig sokféle reakciót tapasztalhattunk a közösségi és mainstream médiában Donald Trumppal és választási győzelmével kapcsolatban.

2016. 11. 11. (XX/45)

„Ha az iszlámról akarunk beszélni, többre van szükségünk véleményeknél. Azokból van már éppen elég. Tényalapú megközelítésre van szükség, ami az értelemre apellál és koherens.

2016. 11. 04. (XX/44)

November elsejétől már nem adhat ki és nem vehet ki lakást az az Airbnb felhasználó, aki nem csatlakozik a közösségi szállásmegosztó úgynevezett „közösségi vállalásához”, aminek keretében többek között kijelenti, hogy nem táplál nemi
Miközben az UNESCO – arab nyomásra – határozottan elítélte a Kelet-Jeruzsálemben, különösen az Óvárosban folyó régészeti kutatásokat, az Izraeli Régészeti Hatóság csattanós választ adott a példátlan akcióra.

2016. 10. 28. (XX/43)

Az utolsó elnökjelölti vitán a személyeskedések helyett az érdemi kérdéseké volt a főszerep, és olyan alapvető morális témák is előkerültek, amelyekről eddig nem vitázott a két jelölt.
Antiszemita és rasszista döntésnek nevezte a kisebbik izraeli kormánypárt, a Jiszrael Beitenu frakcióvezetője az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének a döntését, amely minden kapcsolatot megtagadott a zsidó nép és Jer

2016. 10. 21. (XX/42)

Az Oculus technikai igazgatója, John Carmack küldetésének tekinti, hogy mindenki számára megnyissa a virtuális valóság élményét: „Morális értéket is teremtünk azáltal, hogy az eddig csak drága pénzen megvásárolható élményeket virtuális formában...

2016. 10. 14. (XX/41)

Októberben ünnepli az amerikai Christian Broadcasting Network (CBN) tévécsatorna első adásának 55. évfordulóját. Bő fél évszázad alatt hatáskörüket sikerült kiterjeszteniük mind az öt kontinensre, emellett a The 700 Club a maga ötven évével az egyik...
A kedd estétől szerda estéig tartó 25 órás böjttel egybekötött engesztelés napját a világon mindenhol a legnagyobb zsidó ünnepnek tartják. Izraelben jóm kippur előtt leáll a közlekedés.

2016. 10. 07. (XX/40)

„Két út áll előttünk. Vagy itt maradunk a Földön és kipusztulunk, amikor eljön a világvége, vagy pedig bolygóközi fajjá és civilizációvá fejlődünk tovább” – küldött ultimátumot az emberiségnek Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója, aki a Mexikóban...
Mi vesz rá egy közel 50 éves történészt, hogy a kádárizmus legálmosabb évtizedében éjszaka gyerekjáték-nyomdával kiszedett röplapokat terjesszen, és krétával írja házfalakra azt, hogy „Hazudik a sajtó! Éljen Izrael!”.

2016. 09. 30. (XX/39)

Engem nem a technika, hanem a társadalom érdekel – szögezte le tavaly egy nyilvános Facebook-interjún Mark Zuckerberg, aki szerint a tudomány segítségével a jövőnk újratervezhető, csak darabokra kell szedni, majd ismét össze kell szer
Lapunkban az elmúlt hetekben több véleménycikket közöltünk az október 2-ai referendummal kapcsolatban. A Vidám Vasárnap szeptember 25-ei adása keretében a mű­sorvezető, Németh Sándor a népszavazásról szóló nézői kérdésekre válaszolt.

2016. 09. 16. (XX/37)

„Az istenek korának véget vetett a humanizmus, a humanizmus korának pedig véget vet majd a dataizmus, a végső, tökéletes vallás” – fogalmazza meg utópisztikus, de részletesen kidolgozott elméletét Yuval Noah Harari, a Jeruzsálemi Hébe
Amerikaiak – köztük elkötelezett keresztények – millióit sértette meg Hillary Clinton egy leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek által szervezett adománygyűjtő rendezvényen.

2016. 09. 09. (XX/36)

Kampányszempontból nehezen értelmezhető rendezvényen vett részt Donald Trump, amikor Detroitban elment egy amerikai fekete evangéliumi-karizmatikus gyülekezetbe.
Az első és egyetlen latin keresztény főváros 475 éve került iszlám megszállás alá. Buda eleste nemcsak a Magyar Királyság sorsfordító – Mohácsnál is súlyosabb – tragédiája volt, hanem a korabeli Európát is mélyen megrázta.

2016. 09. 02. (XX/35)

Idén 30 éves a világ leghíresebb szürreális karneválja, a Burning Man, amelyen 70 ezer ember tombolja ki magát a „szellem fesztiválján”. A visszatérők közül sokan arról számolnak be, hogy életre szóló „megvilágosodást” kaptak a sivatagban, a harminc...

2016. 08. 19. (XX/33)

„Az »üldözés« nem a megfelelő szó annak leírására, hogyan bánnak a keresztényekkel egyre több muszlim országban. Ez már vallási tisztogatás, kulturális genocídium — ami már emberiség elleni bűntett.

Oldalak