Kereső toggle

Hit és értékek

AKTUÁLIS
Miért indították el a keresztes háborúkat? Igaz-e, hogy a keresztes uralom véresebb volt, mint az iszlám dzsihádok? Az Európából induló hadjáratok valóban a modernkori gyarmatosítás és a rabló imperializmus előfutárai voltak?
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 05. 20. (XX/20)

Nagy vihart kavart Boris Johnson konzervatív brit politikusnak a The Sunday Telegraphban megjelent interjúja, amelyben az európai egységgondolat előfutárai között említette Adolf Hitlert.

2016. 05. 13. (XX/19)

Sorozatunk második részében a napjainkban működő legnagyobb keresztény rádiós szolgálatokkal foglalkozunk. Milyen modellek alapján működnek ezek a rádióadók? Milyen alapelvek és missziós célkitűzések mentén szerveződnek?

2016. 05. 06. (XX/18)

Reginald Fessenden nem csupán a keresztény rádiózás, de maga a rádiózás egyik korai úttörője volt. Kezdetleges eszköze segítségével hatalmas megdöbbenést okozott az Egyesült Államok keleti partja mentén elhaladó hajósoknak.
Tiltakozókampány indult az Ádám keresi Évát televíziós műsor plakátjai ellen, miután egy fiatal édesanya nyílt levélben fordult a nemzeti médiahatósághoz a Viasat meztelen reality-sorozatát népszerűsítő köztéri reklámkampány leállítás

2016. 04. 29. (XX/17)

A szerverközpontok a támadás célpontjai
Akik nemcsak munkájuk során használnak rendszeresen számítógépet, hanem hétköznapi életük információigényét is részben ezen az úton elégítik ki, csaknem mindnyájan találkoztak már komputerek, számítógépes rendszerek elleni támadással.
Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat.
Hogyan pozícionálja magát az egyház ebben a posztmodern világban? Milyen kulturális nyelvezettel lehet a legjobban kommunikálni az evangélium üzenetét? A kereszténység egyáltalán tud-e kúl lenni a 21. században?

2016. 04. 22. (XX/16)

Shakespeare-lázban ég Nagy-Britannia, és e hét végén szinte átláthatatlan programözönben csúcsosodik ki a hosszú hónapok óta tartó készülődés.
„Angliának két könyve van: a Biblia és Shake­speare. Anglia alkotta Shakespeare-t, de a Biblia teremtette Angliát” - írta a drámaíróról szóló esszékötetében Victor Hugo, akinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy a 19.
Négy hétvégén át vittek meleg ételt a józsefvárosi nélkülöző családok számára a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei.

2016. 04. 15. (XX/15)

Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat.

2016. 04. 08. (XX/14)

Viharosan terjed a nyugati társadalmakban a vegetarianizmus és veganizmus – állítja egy tavaly év végén megjelent tanulmány.
Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat.

2016. 04. 01. (XX/13)

Alig egy évvel a Magyarországon is nagy visszhangot kiváltó Megvásárolt újságírók című médiakritikai könyve után újra forró témához nyúlt Udo Ulfkotte német tényfeltáró újságíró, aki 17 éven keresztül volt a nagy hírű Frankfurter Allgemeine Zeitung...
Keresztény dzsihád címmel írt húsvéti cikket a HVG véleményrovatának szerzője, aki szerint „a mai kereszténység ... úgy véli, a túlélése érdekében – Isten nevében – le kell győznie a világot. Sőt, úgy harcol, mintha Istent kéne megvédenie. Egyszerre...

2016. 03. 04. (XX/09)

Ted Cruz Pat Robertson vendégeként
Protestszavazásnak indult, de paradigma-váltás lehet belőle: a felmérések szerint a szuperkeddet megelőző két republikánus előválasztáson az evangéliumi keresztény szavazók többsége Donald Trump mögé állt, pedig két másik jelölt, Ted
A médiában egy-két napig volt csak hír Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka február 12-ei találkozója, pedig az esemény minden bizonnyal jelentős változásokat hoz a kereszténység életében.

2016. 02. 26. (XX/08)

Hogyan függ össze a demokrácia a határok biztonságával? Miért veszélyes a nemzetek feletti Európa a kisebb nemzetekre? Széteshet-e az Európai Unió? Hogyan védhetjük meg történelmünket és kultúránkat az újkori népvándorlással szemben?

2016. 02. 19. (XX/07)

Az évszázad felfedezésérŐl számoltak be múlt hét csütörtökön Washingtonban, amikor bejelentették, hogy sikerült kísérletileg is igazolni az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat.
Ma még beláthatatlanul nagyok a távlatai és a jelentősége filozófiai és teológiai szempontból egyaránt a múlt hét csütörtökön bejelentett korszakalkotó tudományos felfedezésnek: a gravitációs hullámoknak – azaz maga a téridő nyúlásának-összehúzódá
Két nagy, túlzás nélkül történelmi jelentőségű ökumenikus találkozóra került sor az elmúlt napokban.

2016. 02. 12. (XX/06)

A terroristák London Boys néven szervezkedtek Angliában.
Dzsihádi John után sikerült azonosítani a „Beatles” néven elhíresült, brit származású iszlamistákból álló Iszlám Állam-sejt újabb tagját.

2016. 01. 29. (XX/04)

Előző számunkban írtunk arról a tervről, mely szerint Szigetváron, a török ostrom 450.

2016. 01. 22. (XX/03)

Nemzetközi tiltakozást váltott ki, hogy tavaly novemberben egy ötgyermekes norvég családtól valamennyi gyermeküket azonnali hatállyal elvette a gyermekvédelmi hivatal.

2016. 01. 15. (XX/02)

Január 30-án lemezbemutatót tart 17 év szünet után az Amen, ebből az alkalomból ültünk le beszélgetni Pajor Tamással és Szentkirályi Györggyel.

2016. 01. 08. (XX/01)

December, eső, Jeruzsálem. Az utak mentén a Hanuka csodáját hirdető kilencágú gyertyatartók fényei. Az elmúlt években azonban egy másik fény is lángra gyúlt, mely egy következő korszak jöttét hirdeti.

2015. 12. 23. (XIX/52)

Jereván, háttérben a hófödte Araráttal
A hárommilliós Örményországban a posztszocializmus szinte tapintható: lepusztult városrészek és úttalan falvak utcáin egyaránt legelésző tehenek; parkok fáit felvagdosó, a tél hidege előtt még tűzifáról gondoskodó városi panellakók; a
Jóllehet Jézus Krisztus születésének a karácsonyhoz vajmi kevés köze van, ebben az időszakban talán futólag még azoknak is eszébe jut Ő, akik az év más időszakaiban nevét csak jelentés nélküli indulatszóként emlegetik, amikor valami m

2015. 12. 18. (XIX/51)

Oldalak