Kereső toggle

Szemesnek áll a világ!

Győzzük le a gyulladást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szem kipirosodása, gyulladása igen gyakori tünet. A probléma bárkivel előfordulhat, de leggyakoribb az allergiások körében.

A kötőhártya gyulladásának jellemző tünetei a kipirosodás, a fokozott váladéktermelődés vagy könnyezés, idegen test érzése és viszketés. Mivel a kötőhártya védi a szemet a külső behatások (például kórokozók, UV-sugárzás, por, vegyi anyagok) ellen, nem csoda, ha gyulladással reagál, amikor bármelyik „veszélyforrást” észleli. Ahhoz, hogy a baj ne terjedjen át a szaruhártyára is, meg kell hoznunk a megfelelő intézkedéseket.

A kipirosodást bármelyik kiváltó ok elindíthatja, de a viszkető, égő érzést kiválthatja a túlerőltetés is, míg a sárgás, gennyes váladék bakteriális, a vízszerű váladék pedig allergiára vagy akár vírusfertőzésre is utalhat.

A gyulladás kialakulását azonban hatékonyan meg is előzhetjük. Nyáron elsődleges feladat, hogy védekezzünk az UV-sugárzással szemben, és válasszunk megfelelő minőségű napszemüveget. Ma már dioptriás változatban is készíthetők divatos formájú napszemüvegek, így azoknak sem kell lemondaniuk erről a fontos védelemről, akik egyébként is szemüveget hordanak.

A másik fontos szempont, hogy ha egész nap monitor előtt dolgozunk, szemünk könnyebben kiszáradhat, mivel kevesebbet pislogunk. Ez szintén megkönnyíti a gyulladások kialakulását. Érdemes ilyenkor több szünetet tartani, tornáztatni a szemünket, illetve műkönnyet használni. Utóbbiból igyekezzünk a lehető legjobb minőséget választani, nézzük meg az összetevőket, és kerüljük a sok mesterséges anyagot, tartósítót tartalmazó szereket.

Viszketés esetén fontos tudni, hogy – bármennyire irritáló is, de – nem szabad dörzsölni a szemet, mert az láthatatlan sérüléseket okozhat, ami súlyosbíthatja a helyzetet. Kerüljünk ilyenkor minden olyan szert, ami tovább irritálhatja a szemet, így erre az időre hanyagoljuk a szem környéki sminket is. A kontaktlencsét is pihentessük ilyenkor a dobozában pár napig.

Amíg a szemprobléma fennáll, fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, gyakrabban mossunk kezet, nehogy családtagjainkat is megfertőzzük, ha bakteriális vagy vírusos gyulladásról van szó. Utóbbira hatékony, de receptköteles szemcseppeket tud felírni a szemészorvos, amelyek pár nap alatt rendbe hozzák látószervünket. Fontos ugyanakkor, hogy a készítmények használatát alaposan tanulmányozzuk át, és csak a megadott ideig használjuk. Tanácsos ezért ráírni a szemcsepp dobozára, hogy mikor bontottuk fel, és ahhoz képest meddig használható biztonságosan.

(A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: