Kereső toggle

Kültéri fagymentesítés

Vízvezetékek, állatitatók fagymentesítése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyakran előfordul, hogy télen is szükség lenne kültéren biztonságos vezetékes vízellátásra, különösen olyan helyeken, ahol például az állatok itatása nehézséget okoz a fagyos időszakokban. A vízvezetékek védelme miatt azonban az általános gyakorlat az, hogy ezeket a vezetékeket a tél beállta előtt víztelenítik. Ma már léteznek azonban olyan megoldások, amelyek segítségével a téli vízellátás is gond nélkül megoldható. A fagymentesítés egyrészt irányulhat a vízellátást biztosító vízvezetékekre, másrészt magára az állatitatóra is.

A vízbe meríthető elektromos vízmelegítők az áramütés veszélye miatt állatok számára nem biztonságosak, viszont vannak olyan korszerű fűtőkábelek, amelyek segítségével csupán néhány ezer forintos beruházással bármilyen kültéren futó vízvezeték vagy állatitató egyszerűen és biztonságosan fagymentesíthető. Lássuk, milyen megoldások állnak rendelkezésünkre:

Fűtőkábelek termosztáttal

Kültéri vízvezetékek fagymentesítésére a legegyszerűbb és legkevésbé költséges megoldás a beépített termosztáttal ellátott fűtőkábel. Az ilyen fűtőkábel üzemeltetése rendkívül egyszerű, hiszen villásdugóval közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakoztatható, a benne levő termosztát pedig fix 3 °C-os beállítással rendelkezik, vagyis ha 3 °C alá csökken a hőmérséklet, akkor automatikusan bekapcsol, e felett viszont egyáltalán nem üzemel, ezért akár egész évben ki sem kell húznunk a konnektorból.

A  jó minőségű fagymentesítő fűtőkábelek egy 15 mm átmérőjű, szigetelés nélküli vízvezetéket akár –20 °C-ig képesek fagymentesíteni, amit 13 mm csőhéj szigeteléssel akár –45 °C-ig is lehet növelni.

12 V-os fűtőkábelek állatitatókhoz

Állatok esetén nemcsak az a fontos, hogy ne fagyjon a nyelvük a tálhoz, hanem az is, hogy ne érje őket végzetes áramütés, ezért az elektromos fűtőkábelek csak körültekintéssel használhatók állatok közelében. Az egyik megoldás az, hogy a fűtőkábeleket igyekszünk nem hozzáférhetővé tenni az állatok számára, de ez sokszor aránytalan többletköltséget okoz, vagy a hatékonyság csökkenését eredményezheti.

Léteznek azonban olyan fűtőkábelek, amelyek normál villamoshálózatra köthetők, de egy transzformátornak köszönhetően csupán 12 V-os feszültség fut bennük, így az állatok számára ártalmatlanok akkor is, ha véletlenül megrágnák őket. Ezek a fűtőkábelek szintén beépített termosztáttal rendelkeznek, amelyek nem engedik 3 °C alá esni a vízvezeték vagy itató hőmérsékletét.

Önszabályozó fűtőkábelek

Az önszabályozó fűtőkábelek különlegessége, hogy a kábel anyaga egy speciális félvezető, ami a környezeti hőmérséklet csökkenésével automatikusan növeli a leadott teljesítményt. Ennek nagy előnye, hogy ha a kábel egy szakaszára rásüt a nap, egy másik szakasza pedig árnyékban van, akkor az árnyékos oldalon jobban fűt, a napos oldalon pedig kevésbé. Ezek a kábelek nem rendelkeznek termosztáttal, ezért ha tartósan fagypont felett van a hőmérséklet, akkor érdemes őket áramtalanítani, mert egyébként ilyenkor is van egy minimális fogyasztásuk.

A Comfortheat Pipeheat 10 nevű terméke szintén villásdugóval rendelkezik, így közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakoztatható. Egy speciális fémpersely segítségével lehetőségünk van arra is, hogy a fűtőkábelt a vízvezeték belsejébe vezessük, ami nagyobb hatékonyságot ad, és a mechanikai sérülésekkel szemben is védelmet nyújt a kábelnek.

Olvasson tovább: