Kereső toggle

„Tényleges veszélyt jelentettek a rendszerre”

Tanulmány a kommunista gépezet Hit gyülekezetéhez való viszonyáról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A budaörsi gyülekezeti ház méretétől kezdve a technikai berendezések értékén át a prédikációk tartalmán keresztül a vezető lelkész előadásmódjáig és persze magánlevelezéséig szó szerint minden érdekelte a kommunista titkosszolgálatok tisztjeit. A Hit Gyülekezetébe telepített ügynökök pedig minderről jelentettek is.

A „Kisegyházak és az állambiztonság” című tanulmányban közzétett titkosrendőrségi dokumentumok újabb adalékokkal szolgálnak a Hit Gyülekezete születésének és az első perctől elszenvedett üldözésének megismeréséhez. Ilkei Csaba tudományos kutató eddig államtitokként kezelt ügynöki jelentéseket, rendőrségi értékeléseket és cselekvési terveket is nyilvánosságra hozott a digitális kötetben. Ebben a cikkben e dokumentumok alapján követhetjük nyomon az egyház születését és felnövekedését.

Apró mag

1979-ben a katolikus egyházból kilépve Németh Sándor egy budaörsi magánházban bibliai hiten álló evangéliumi csoportot alakított és karizmatikus istentiszteleteket kezdett el tartani. Ebből a csoportból nőtt ki a Hit Gyülekezete, amelynek létszáma 1989-re elérte a kétezer főt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: