Kereső toggle

Helyzetkép a karanténba zárt Olaszországból

Pánik nincs, összefogás van

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egész Olaszországra kiterjesztették a karanténintézkedést, a gazdaság jókora károkat szenved, az egészségügy egyre leterheltebb, az emberek mégis készek az összefogásra és az önzetlen segítségnyújtásra – derül ki az észak-olaszországi Udinében élő Semperger Kinga Heteknek adott beszámolójából.

A turisztikai tanácsadóként dolgozó hölgy – aki olasz férje révén telepedett le az országban – azt mondja, a kormány által bevezetett korlátozó intézkedéseket az emberek az ő régiójukban készek betartani, és nem jellemző a pánik. „A zöldségesnél ki van írva, hogy egyszerre csak négyen lehetnek az üzletben, ezért mindenki kint vár a sorára, és az egyméteres távolságot megtartva beszélgetnek. Az idősek számára pedig egy alulról jövő kezdeményezésként beindult egy ingyenes szolgáltatás: azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak elmenni a boltba, önkéntesek bevásárolnak” – mondta Kinga, megjegyezve, hogy az élelmiszerüzletekben minden kapható, viszont arra kérték az embereket, hogy egy családból lehetőleg egyvalaki menjen bevásárolni. És persze a kasszánál ott van a kézfertőtlenítő...

A kormányzati rendelkezések értelmében a nagy rendezvények elmaradnak, rengeteg eseményt töröltek, minden múzeum s olyan hely, ahol tömegesen lennének az emberek, bezárt, csakúgy a legtöbb kávézó is, ugyanakkor az olaszok – jellemző módon – nem maradnak közösség nélkül. Kinga elmondása szerint többnyire minden településnek van saját Facebook-csoportja, akár több tízezer taggal, ahol nemcsak híreket osztanak meg, hanem tanácsokat adnak, pozitív üzenetekkel bátorítják egymást, vagy éppen recepteket cserélnek. Online terjednek olyan videók is, amelyeken idős emberek beszélnek arról, hogy miként vészeltek át olyan időszakokat, amikor nehéz helyzetben volt az ország, és milyen fontos az összefogás. Több olasz nagymama (nonna) pedig az interneten vagy telefonon keresztül mond mesét gyerekeknek – akikkel a szüleik éppen nem érnek rá foglalkozni. Indult egy „maradjotthon” „otthonmaradok”  (#iorestoacasa) mozgalom is a közösségi oldalakon, és Kinga szerint régiójukban, úgy tűnik, mindenki megértette az üzenet lényegét, hogy „ha most a magunk és mások egészsége miatt otthon maradunk, azzal csökkenteni lehet a vírus terjedését”. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: