Kereső toggle

Mit válasszunk? Harry Pottert vagy Wass Albertet?

Irodalmi kanonizáció és a Nemzeti Alaptanterv

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az új Nemzeti alaptanterv körül kibontakozó vitát leginkább a fenti címmel tudjuk érzékeltetni.

A szakmainak tűnő álláspontok mögött világosan látszódnak azok az ideológiai szempontok, amelyek a törésvonalakat létrehozták, leginkább az irodalmi kánon és történelemfelfogás kapcsán. Ezek a viták nem is lennének haszontalanok vagy értelmetlenek, de ha eljutnak a végső leegyszerűsítésig, akkor címkézés formájában megjelenő politikai fegyverré válnak, aminek a hatása viszont nem a tisztázás, hanem a ködösítés lesz.

A vita egyik központi kérdése az új szerzők megjelenése a középiskolai anyagban. A kezdetben még szakmai köntösben megjelenő érvelés nagyon hamar politikai mezőbe csapott át. Nyáry Krisztián irodalomtörténész előszedett Herczeg Ferenctől egy szöveget, amelyben 1936-ban Mussolinit méltatja, majd további cikkeiben egyszerűen fasisztázza Herczeget. Erre persze el is kezdtek demonstrálni buzgó tanerők, hogy „nem fogok fasiszta írót tanítani”. A támogató oldal rögtön reagált erre: nemzetietlennek tartják az új tantervet. Tehát érdemes tisztázni, ki fasiszta, ki nemzetietlen.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: