Kereső toggle

Ami közbotrányt okoz és ami nem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
A társadalomnak és a politikai döntéshozóknak az emberi életek védelmének terén is bőven van tennivalójuk.

A múlt héten kedden közölte a rendőrség honlapja, hogy gyanúsítottként hallgatták ki a kiskunhalasi rendőrök azt a 68 éves balotaszállási nőt, aki kutyáját a kocsijához kötve húzta. Mint arról a Hetek olvasói is nyilván értesültek, a kutya brutális megkínzásáról szóló videó a múlt héten bejárta az országot. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányságra a múlt hétfőn reggel érkezett lakossági bejelentés arról, hogy egy nő kocsihoz kötve egy nagytestű kutyát húz az úton. A nyomozás során kiderült, hogy az asszony saját kutyáját kötötte egy bálamadzaggal a kocsija hátsó lökhárítójához, majd elindult a járművel. Először az állat még szaladt a kocsi után, de nem sokkal később már nem bírta tartani a sebességet, és elesett. A nő a vérző lábú ebet fekve húzta hazáig az úttesten. Az egyenruhások helyszínre érkezésekor a kutya már elpusztult.

Később kiderült: nem volt igaz, hogy a nő az általa elpusztított kutyát élve eltemette volna. A rendőrök mindenesetre előállították H. Balázsnét, akit gyanúsítottként hallgattak ki állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

***

Az eset óriási felháborodást keltett: egy hét alatt 170 ezren írták alá a balotaszállási kutyakínzással kapcsolatos petíciót, amelyben azt követelik, hogy a kutyáját brutális módon megkínzó balotaszállási asszony a lehető legszigorúbb büntetést kapja. Ez a „lehető legszigorúbb” büntetés egyébként ma három évig terjedő szabadságvesztést jelent. Az érintett nőt a rendőrök kihallgatása után elengedték, szabadlábon védekezhet. Sajtóértesülések szerint gyerekei kimenekítették a faluból, miután halálos fenyegetések érték.

A felháborodás indokolt, a lincshangulat nyomasztó, de érthető – a szadista gonoszság ritka egyértelmű coming outját láthatták azok, akik megnézték a balotaszállási állatkínzásról és a tettével büszkélkedő elkövetőről szóló videót. A véres tappanccsal a földön végigvonszolt kutya látványa azokat is megindítja, akik nem tartoznak a radikális állatvédők közé. A felháborodás őszinteségében mégis kételkedünk.

***

A balotaszállási állatkínzás ügyében több párt és pártközeli szervezet is megszólalt. A Fidelitas közleménye úgy fogalmaz: a Fideszhez kapcsolódó ifjúsági szervezet felháborodással értesült az elmúlt napokban nyilvánosságra került állatkínzási hírekről, amelyek szerintük azt mutatják, hogy az állatkínzásért kiszabható büntetési tételek és a kialakult, túlságosan liberális bírói joggyakorlat nem rettenti el a potenciális elkövetőket. Mindezek mellett – írják – a jelenleg kiszabható büntetési tételek nincsenek összhangban a társadalmi elvárásokkal sem. A Fidelitas számára – teszik hozzá – fontos teremtett világunk védelme, és az embernek kiszolgáltatott élőlényekkel szembeni etikus, méltányos és tisztességes bánásmód érvényesülése. A szervezet kiáll a felelős állattartás mellett, ezért az Országgyűlés következő ülésszakában kezdeményezni fogják a Büntető Törvénykönyv szigorítását az állatkínzókkal szemben.

Az MSZP – ahogy várható volt – a Fidelitasnak esett neki a balotaszállási ügyben. Szerintük a Fidelitas a Fidesszel áll vitában az állatkínzások kapcsán, míg az MSZP börtönbe küldené az állatgyilkosokat. Úgy látják: a Fidelitas „ködösít”, ugyanis „kizárólag a kormánypárt védi az állatgyilkosokat”. Emlékeztettek rá: az MSZP három alkalommal nyújtott be törvényjavaslatot, amely szigorítaná az állatgyilkosok büntetését, a Fidesz három alkalommal szavazta le azt. „Mi következetesen börtönbe akarjuk juttatni az állatgyilkosokat, ezért újra és újra benyújtjuk javaslatunkat. Reméljük, immár az állatgyilkosságok enyhe büntethetőségéhez eddig asszisztáló Fidesz és Fidelitas is támogatni fogja azt” – írták a szocialisták.

A Jobbik szintén megszólalt, ígéretük szerint a párt „ismét, immáron nyolcadik alkalommal nyújt be törvényjavaslatot az állatkínzók ellen”. A Jobbik úgy látja: „az elmúlt hetekben újabb megdöbbentő eseteknek lehettünk tanúi, melyek teljesen jogosan okoztak közfelháborodást”. A Jobbik szerint „az állatkínzók, visszatartó erő híján, újabb és újabb gyáva és aljas bűncselekményeket követnek el”. „A Jobbik eddig hétszer kezdeményezte a Parlamentben, hogy jelentősen szigorítsák az állatkínzás büntetési tételét, de a Fidesz–KDNP ezeket rendre lesöpörte” – írják, majd hozzáteszik: „A Jobbik újfent leteszi az asztalra a több állatvédő szervezettel egyeztetett törvényjavaslatát, hogy az eddiginél sokkal súlyosabb büntetést kapjanak az állatkínzók. Nincsenek illúzióink, hiszen a Fidesz–KDNP eddig rendre az állatkínzók mellé állt, de talán most az egyszer ők is meghallják a jóérzésű társadalom szavát. Egy gyilkosság sem maradhat büntetlenül!”.

***

Példás a kiállás és az egymásra licitáló elhatárolódás-dömping, megnyugtató látni, hogy a parlamenti pártok nem szeretik az állatkínzást, és megvetik az állatkínzókat. De vajon mennyire őszinte ez a (még egyszer: jogos) felháborodás abban az országban, amelyben az elmúlt évtizedek kétségtelen javulása ellenére is évente közel 30 ezer magzati korban lévő embert pusztítanak el hasonlóan válogatott módszerekkel, mint ahogy H. Balázsné végzett a kutyájával?

A helyzet az ugyanis, hogy 2017-ben 28500 abortuszt végeztek el Magyarországon, ami kétségkívül javulás a 2015-ös 30439-hez vagy pláne a 2010-es 40449-hez képest, ám akkor is 28500-zal (napi 79-cel!) több a kelleténél. Ez a napi rutin. A 79 elpusztított élet. Ez ellen nem gyűlik össze egy hét alatt 170 ezer aláírás, és nem ad ki közleményt az ügyben a Fidelitas, a Jobbik és az MSZP.

A Hetekben sokszor leírtuk már, megtesszük most is: a magzatvédelem ma Magyarországon (és Európában) népszerűtlen ügy, amely mellé nehezebb odaállni, mint az emberséges állattartás (egyébként nemes) ügye mellé. Éppen ezért kell minden alkalommal emlékeztetnünk arra a döntéshozókat és a közvéleményt is, hogy az emberi életek védelmének terén is van tennivalójuk bőven.

Olvasson tovább: