Kereső toggle

„Plasztikázott” élővizek

Mennyi műanyagot fogyasztunk?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint hetente öt gramm, vagyis egy bankkártyának megfelelő mennyiségű műanyagot fogyasztunk el. A szemléletes hasonlat vitatható ugyan, de egy valós és egyre súlyosabb problémára hívja fel a figyelmet.

 

A WWF és az ausztráliai Newcastle-i Egyetem, valamint a Dalberg fejlesztési tanácsadó cég egy tanulmányban összesítette a mikroplasztikok, vagyis az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskék mérésével foglalkozó, globálisan fellelhető kutatásokat. Ebből próbálták számszerűsíteni, mennyi juthat be az emberi szervezetbe a táplálkozás, illetve a légzés során.  A végső tanulmány 50 kutatás összesítéséből született, melyek a sarkvidéki jégtől a Himaláján át a tenger legmélyebb pontjáig, a Mariana-árokig mindenütt találtak úgynevezett mikroműanyagokat.

A vizsgálatok szerint a levegő, a palackozott és csapvíz, a sör, a só, a méz, a tengeri gerinctelenek (rákok, kagylók és puhatestűek) és a halak esetén is szennyezettség mutatható ki. Ez alapján becsülték meg, hogy átlagosan körülbelül 2000 apró műanyagdarabot fogyasztunk el heti szinten, ami évente több mint 250 gramm műanyagot jelent. 

A műanyagok vélhetően elsősorban a vízből kerülnek a szervezetünkbe, illetve a víz alapú élelmiszerekbe. A palackozott víz sem kivétel, sőt akár huszonkétszeres mennyiségben is lehetnek benne szennyeződések a vezetékes vízhez képest. Kérdés, hogy a palackozás során vagy a csomagolásból kerülnek-e a vízbe a mikroműanyagok.

Nem egyértelmű eredmények

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: