Kereső toggle

A puszta jószándékon túl

A KERT Alapítvány története

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Néhány éve már alapítványi formában folytatják munkájukat a közel két évtizede a Hit Gyülekezete Tikva-szolgálata keretében tevékenykedő önkéntesek, akik programok szervezésével, szakmai tanácsokkal és ezer más módon igyekeznek segíteni a hozzájuk járó, fogyatékkal élő gyerekeket és családjaikat.

Ráhel 22 éves, és ismerői szerint maga a szeretetteli, sugárzó nyugalom, a legnagyobb problémára is képes jókedélyűen, bizakodva legyinteni: „Semmi baj. Semmi baj!” Nem sokkal ezelőtt nagyon rossz állapotban került kórházba, de akkor is biztos volt abban, hogy meggyógyul. Ebben erősen hisz. Odavan a zenéért, egész nap gospeldalokat hallgat.

Sárinak rengeteg hajpántja van, a szivárvány összes színében: pillangós, szívecskés, csíkos, pettyes. Ha teheti, minél többet hord magánál, és cserélgeti őket a fején. Ő a család emlékeztetője, ha valamit elfelejtenek a szülők, egyből jelzi nekik. Rendszeretete különleges, ahogy vége a vacsorának, már szedi is össze a tányérokat, és megy mosogatni. Sári kilencéves, értelmi sérült kislány.

Máté már felnőtt. Amióta nagykorú lett, minden este híradót néz. Olyankor mindenkinek csöndben kell lennie, csak az ATV szól. Zseniális konfliktuskezelő. Bármikor, bármilyen helyzetben képes mindenkit szeretettel, de határozottan lenyugtatni. Hatalmas szeretet van benne, és azt szerencsére nem tartja meg csak magának. A tánc felszabadítja.

Ráhelben, Sáriban és Mátéban sok közös van. Az egyik, hogy mindannyian rendszeres résztvevői a KERT Alapítvány programjainak, most pedig az alapítvány egyszázalékos kampányának főszereplői is lettek.

A segíteni akarás nem mindig elég

„A KERT Alapítvány különleges fiatalokból, elhivatott önkéntesekből és csodálatos családokból áll. Boldog és hálás emberek ők, akik életszemléletükkel, tetteikkel folyamatosan jobb hellyé teszik ezt a világot” – ez a KERT, azaz a Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért Alapítvány idei egyszázalékos kampányának mottója, amely az alapítvány által segített gyerekek, felnőttek és családjuk, valamint a KERT munkáját segítő önkéntesek történetein keresztül hívja fel a figyelmet arra a munkára, amit alapítványként négy éve, a Hit Gyülekezetében működő Tikva-szolgálat révén viszont több mint két évtizede látnak el elhivatott önkéntesek (szakemberek és „laikusok”) Budapesten és szerte az országban.

Az alapítvány létrehozását – a Hetek érdeklődésére – Egri Zsuzsanna, a KERT kuratóriumának titkára azzal indokolta, hogy felismerték: „az elkötelezett segítők tevékenységét a jókedvű adakozók adományaival összekötve hatalmasat nőnek a lehetőségeink a sérült gyermekeket, fiatalokat nevelő családok megsegítésében”.

„Rájöttünk arra, hogy az önzetlen segíteni akarás, a puszta jószándék nem minden esetben elég, szükség van egy jogi szervezetre is, ami keretet ad a segítő munkának. A kitűzött céljaink egy része ugyanis csak így valósítható meg (bizonyos szakmai feladatok vagy például az intézményi ellátás lehetőségének megteremtése), illetve további lehetőségeket is megnyit többek közt a pályázati lehetőségek, az adományozás terén” – tette hozzá ehhez Kovács Tímea szociális munkás, kuratóriumi tag.

Miért éppen KERT?

Az alapítvány elnevezéséről Kovács Tímea azt mondta a Heteknek: „Mindenképpen egy kedves, nem stigmatizáló nevet szerettünk volna választani. A világ egy kicsit olyan, mint egy nagy kert. Sok és sokféle virág él benne, mindegyik egyedi. Vannak köztük erősebbek és gyengébbek. A kert valódi szépségét azonban együtt adják meg. Hisszük, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink is fontos, értékes és hasznos tagjai ennek a világnak, ami csak velük együtt teljes.”

„Ahol lehet, igyekszünk kerülni a fogyatékos elnevezést. Ezek a gyerekek nem sajnálatot igényelnek, hanem segítséget. Különleges ellátásra van szükségük. Ahogy egy kertben is más intenzitású figyelmet fordítunk a növényekre, úgy ez a munka is eltér az »egészséges« gyermekekkel való foglalkozástól” – fűzte hozzá ehhez Egri Zsuzsanna.

Az alapítvány önmeghatározása szerint a fogyatékossággal élő gyerekek és az őket nevelő családok támogatása a KERT célja. Ennek eszközei az általuk szervezett táborok és a tematikus napok. „Ezen felül rengeteg mindent csinálnak még az önkénteseink, például korai fejlesztést, Biblia-oktatást, de nemrég egy házfelújítási projekt is elindult, aminek keretében olyan munkát végzünk el az érintett család otthonában, ami meghaladja az erőiket” – részletezte Egri Zsuzsanna.

Az alapítvány nem titkolt célja, hogy tehermentesítse a hozzájuk járó gyerekek családtagjait. „Egy fogyatékossággal élő gyermek születése plusz terheket és feladatokat helyez a családokra, és minél súlyosabb fogyatékossággal küzd egy fiatal, az annál jobban megterheli a családot – mondja erről Kovács Tímea, s néhány példát is felsorolt: – sokszor ezek a gyerekek 24 órás felügyeletet, ellátást igényelnek, ami megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a szülők munkavállalását, a családoknak megnövekedett kiadásaik vannak, például a gyógyszerek, segédeszközök, a speciális táplálkozás, a lakás átalakítása kapcsán.”

Szerinte a családok számára a legnagyobb nehézség az, hogy gyakran érzik úgy, egyedül maradnak a problémáikkal, nincs körülöttük megfelelő szakember, akitől tanácsot kérhetnének, a környezetük nem tudja, hogyan reagáljon a fogyatékkal élő családtag érkezésére, és ezért sokszor elmaradoznak a barátok, a kikapcsolódási lehetőségek is.

„Szeretnénk a szülőknek az akár egynapos, akár többnapos programjainkkal egy kis szabadidőt adni, ami alatt feltöltődhetnek, pihenhetnek, több figyelmet fordíthatnak egymásra, a család többi tagjára, pótolhatják az elmaradásaikat” – mondta Kovács Tímea.

Kik segítenek?

Linda és Fanni önkéntesek. Linda az Egyesült Államokban tapasztalta meg, hogy a fogyatékkal élő emberek teljes értékű részesei a társadalomnak, sok helyen tudnak dolgozni, és az utcán, tereken, üzletközpontokban is gyakran lehet velük találkozni. Ekkor jött rá, hogy Magyarországon nem a különleges ellátást igénylő személy kevesebb, hanem a lehetőségeik. Ezen szeretne változtatni, mert „mi erősek, tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk”.

Fanni az alapítvány egyik rendezvényén ismerte meg ezt a munkát, annak céljait, és azonnal érezte, ennek részese akar lenni. Könnyen ráhangolódik a gyerekekre, észre se veszi, mennyire fárasztó sokszor ez a dolog. Sőt úgy érzi, feltölti a sok kedvesség, a mosoly, a szeretet, amit tőlük kap. „A KERT-ben mindennap látni azt, hogy tudnak gyógyulni, fejlődni a fiatalok. Látni, hogy van remény” – mondja erről a KERT egyszázalékos kampányában.

A KERT Alapítvány a munkáját kizárólag önkéntes munkában, fizetett alkalmazottak és anyagi ellenszolgáltatás nélkül látja el. Jelenleg nagyjából ötven fő önkéntessel dolgoznak, akik Kovács Tímea beszámolója szerint 2018-ban több mint 5800 munkaórában segítették a fogyatékossággal élő fiatalokat és családjaikat.

Az önkéntesek között a fogyatékos-ellátásban nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vannak, például gyógypedagógusok, konduktorok, pedagógusok, szociális szakemberek, továbbá egyéb, az alapítvány működéséhez nélkülözhetetlen tudással rendelkezők, például jogászok, marketing vagy gazdasági szakemberek, ám – teszi hozzá Kovács Tímea – az önkéntesek többsége olyan „laikus”, akik feladatukat elsősorban szeretetből, idejüket, erejüket, és sokszor pénzüket sem kímélve látják el.

Cél az intézményalapítás

A KERT Alapítvány által gondozott emberek között nemcsak gyerekek, hanem fiatal felnőttek is vannak. Kimondva vagy kimondatlanul, de sok, fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülő szorong attól, hogy mi lesz a gyermekével, ha felnő. Arra a kérdésünkre, hogy miben tud a fogyatékkal élő fiatal felnőtteknek segíteni az alapítvány, Kovács Tímeától a következő választ kaptuk: „Rövid távon szakmai tanácsokkal, tapasztalatainkkal és kapcsolatrendszerünkkel is igyekszünk a családok mögött állni. De az alapítvány létrejöttekor megfogalmazott egyik nagy célunk egy szakmai alapokon, magas színvonalon működő, tiszta erkölcsi értékrenden álló bentlakásos intézmény létrehozása, amely megoldást jelenthet a fogyatékossággal élő fiatalok hosszú távú ellátására, elhelyezésére, de akár napközbeni tartózkodására is, amikor a szüleiknek életkoruk, egészségi állapotuk vagy más körülményeik miatt a gyermekeik ellátása nehézséget jelent.”

„Óriási szükségek vannak ezen a területen, és elképesztő visszaélések a fogyatékkal élők jogaival. Ugyanez vonatkozik az idősellátásra is, ami szintén hosszú távú terveink között szerepel” – tette hozzá ehhez Egri Zsuzsanna.

A nyár közeledtével egyre nagyobb figyelem hárul a nyári táborok szervezésére. „Idén is három tábort szervezünk, az ötnapos napközis sporttábor mellett két „bentalvós” tábort. A 4–10 éves gyermekeket a Kicsinyek táborába várjuk Berkenyén, a nagyobbakat kilenc napra visszük Alsótekeresre augusztus végén” – mondta a részletekről Egri Zsuzsanna.

A következő időszak központi kérdése a KERT Alapítvány életében is az egyszázalékos kampány. „Az adóbevallási határidő közeledtével fontos most számunkra minél nagyobb körben ismertté tenni az alapítványt, hogy minél többen mellénk álljanak akár az adó 1%-os felajánlásával, akár másképp is, mert ezeknek a feladatoknak a megoldásához közös összefogásra van szükség. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy segíteni mindenki tud, mindenkinek van rá eszköze is” – tette hozzá Kovács Tímea.

 

Így látják ők

„Egy szeretetteljes, befogadó közösség tagja lettem, ahol bármilyen ügyes-bajos dologról is van szó, együtt megtaláljuk a megoldást, így segítve egymást.”
„Megtanultam levenni a szememet a saját problémáimról, és erőt merítek azokból, amiket a szülőktől látok, hogy mekkora harcokat vívnak, de mekkora szeretettel és örömmel teszik ezt.”
 „Nagyon tisztelem azokat a szülőket, akik sérült gyerekekkel élnek. Meg akarom őket érteni, és amit tudok, adok magamból nekik.”
Az idézett mondatokat a KERT Alapítvány önkéntesei mondták munkájukról és az alapítványról.
 „Nincs más, akire ilyen bizalommal mernénk rábízni a fiunkat, mint a KERT Alapítvány csapata. Még a nagyszülőkre sem.” Ezt pedig már egy halmozottan sérült gyermek szülője mondja. Egy autista gyermek szülője ehhez azt teszi hozzá: „A KERT Alapítványnak köszönhetően kisfiunk körül egyszer csak megjelent egy igazi új világ, szeretetteljes vidámság és örömteli világ.”
„A KERT Alapítvány csapata, akikre a KIÉRDEMELT BIZALOM miatt úgy tudom rábízni a fiamat, hogy tudom, JÓ KEZEKBEN, BIZTONSÁGBAN, SZERETETBEN van, és ez fel tud tölteni hónapokra.” Ezek egy másik egy halmozottan sérült gyermek szülőjének szavai.

 

Olvasson tovább: