Kereső toggle

A halál zsoldosai

Magda Marinkó és a délszláv háború árnyai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A balkánon béke van, de a háborúk árnyai még ma is kísértenek. Az egyik legismertebb, bár korántsem egyetlen „gyilkológép” Magda Marinkó, akivel kapcsolatban a napokban döntött a bíróság: továbbra is börtönben marad.

Ismeretlen személyek 1994. január 23-án este kegyetlenül végeztek a szegedi cukrászmesterrel, Z. Nagy Bálinttal, valamint feleségével és két, 10, illetve 16 éves gyermekével – saját otthonukban, álmukban ölték meg őket. A gyanú azonnal Magda Marinkóra terelődött, akit el is fogtak – ám nem tudták rábizonyítani a gyilkosságot. Négy másik magyarországi eset kapcsán – előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel, valamint lőszerrel való visszaélés bűntette miatt – ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, de számos szerbiai gyilkossággal összefüggésben is felmerült a neve.      

A magyar kriminalisztika történetének egyik legkegyetlenebb gyilkosa jelenleg a szegedi Csillag börtön speciális (HRS – hosszú idejű speciális rezsim) fegyházában tölti büntetését. Ítélete szerint legkorábban 25 év után szabadulhatott volna, ami a napokban járt le. A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája azonban nem engedélyezte Magda Marinkó feltételes szabadságra bocsátását.

A bíróság figyelembe vette a büntetés-végrehajtási intézet véleményét és meghallgatta magát Marinkót is „későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékáról”. A bíró megállapította, hogy „figyelemmel az elítélt által elkövetett bűncselekmény jellegére, az elítélt büntetés-végrehajtási intézetben tanúsított magatartására, illetve arra is, hogy az elítélt semmiféle megbánást nem tanúsít, nyilvánvalóan nem vonható le az a következtetés, hogy a kiszabott büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető”. A sorozatgyilkos feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét 2021-ben vizsgálják meg újra.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: