Kereső toggle

Az alattomos népbetegség

Pajzsmirigy-problémák rejtélyes tünetekkel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mi a közös Zoltán Erikában, George W. Bushban és egy kétszer elvetélt anyukában? Mi az összefüggés egy nyaki duzzanat, a kialvatlanság, a pániktünetek, a hajhullás, valamint a magas koleszterinszint között? A pajzsmirigybetegség.

János munkahelyén egyre stresszesebb volt a légkör, ezzel indokolta, hogy az utóbbi időben sokat fogyott, és többször összevissza vert a szíve, konkrét szervi problémát ugyanis nem tudtak nála kimutatni. Fáradtan ébredt, mégsem tudott esténként elaludni, és borzasztóan zavarta az égő, viszkető érzés a szeménél, valamint az, hogy egyre többet izzadt. Katalinnál épp az ellenkezője állt fenn: a bőre fakó lett és száraz, bármivel is ápolta. Emellett mindig fázott, és akármennyit aludt, nem tudta kipihenni magát. A tejtermékektől régóta fájt a hasa, és úgy tűnt, hogy lisztérzékenységgel is küzd, ráadásul a metrón és a mozgólépcsőn rosszullét tört rá. Ildikó mindig karcsú és energikus volt, külsejére is sokat adott. Pár éve a hasa és a csípője tájékán plusz kilók jelentek meg, amiket nem tudott ledolgozni. Ezenkívül egyre fájdalmasabb menstruációs görcsök gyötörték, néha még a menzesze is kimaradt. Addig dús, fénylő haja jelentős mennyiségben hullani kezdett, körmein furcsa, hosszanti barázdák és töredezés tűnt fel. Arcán egyre erősebb és sötétebb szőrszálak jelentek meg, amelyeket vastag alapozóval sem tudott már eltüntetni. Alig múlt negyvenéves, mégis egyre többször felejtett el dolgokat, addig jól ismert nevek, kifejezések estek ki a fejéből.

A fenti esetek a valóságból merített példák, és mindegyiknél pajzsmirigybetegség állt a háttérben, ám ez csak alaposabb vizsgálatok után derült ki. A közvéleményben a változó korba lépő nők betegségeként számon tartott rendellenesség mára népbetegséggé vált, a legfrissebb témában végzett kutatások szerint az európai lakosság közel 6 százaléka szenved valamelyik fajtájában.

De mi is az a pajzsmirigy, és honnan tudhatjuk, hogy beteg?

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő, pillangó formájú szerv, amely az egyik fő immunszervünk.

Az általa termelt hormonok (T3, illetve T4) révén az egész szervezetre hatással van, szerepet játszik többek között a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális és az agyi működésben. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza az általa termelt hormonnal (TSH). Alapvetően kétféle rendellenességről beszélhetünk ennek kapcsán: alulműködésről vagy túlműködésről.

„A pajzsmirigybetegség tünetei csak elenyészően kis számban feltűnőek, ilyenkor viszonylag könnyű diagnosztizálni a beteg panaszai, a klinikai tünetek és a laboratóriumi leletek alapján. Az esetek nagy részében azonban a pajzsmirigyműködés zavarainak nincsenek feltétlenül »ordító« jelei, hanem alamuszi módon, úgymond szubklinikus formában van jelen” – árulta el Balázs Csaba endokrinológus-immunológus professzor. Ez nemcsak a tünetek hiányát jelentheti, hanem azt is, hogy az egy-egy alkalommal végzett rutinszerű hormonvizsgálatok eredményei nem mindig elegendőek. Jellemző, hogy a páciensnél az emelkedett koleszterinszintet kezelik, és nem gondolnak arra, hogy ennek hátterében a pajzsmirigy csökkent hormontermelése áll. Az USA-ban 16 millió ember részesül az emelkedett koleszterinszintje miatt hormonális kezelésben, melynek köszönhetően normalizálódott a koleszterinszintjük – említette pozitív példaként a professzor.

A pajzsmirigybetegségek jelentős része ráadásul autoimmun eredetű, ilyenkor gyakran a pajzsmirigy élettani működésében nem tapasztalható eltérés, miközben javában zajlanak már a romboló immunfolyamatok a szervezetben.

Férfiak vs. nők

Nőknél a betegség lényegesen, általában négyszer-ötször gyakoribb, mint férfiaknál. Ennek több oka is van Balázs Csaba szerint: egyrészt a női hormonok (ösztrogén, prolaktin) fokozzák az immunrendszer aktivitását, ugyanakkor az autoimmun (immunrendszert romboló) folyamatokat is. Másrészt az immunfolyamatot befolyásoló egyéb tényezők is okolhatók a nők nagyobb számú megbetegedéséért. Például a fiúgyermeket szülő anyáknál gyakrabban lép fel a terhesség utáni autoimmun pajzsmirigygyulladás. Ennek magyarázata az úgynevezett mikrokimérizmus, ami azt jelenti, hogy a magzati eredetű sejtek az anyai szövetekben akár a szülés után 27 évig is kimutathatók!

Mindezek ellenére a tünetekben lényeges különbség nincs, mindkét nemben jellemzőek a szexuális aktivitás zavarai, a nőknél pedig gyakori a meddőség és a gyakori vetélés. A pajzsmirigybetegség gyakori tünete lehet például a fáradékonyság vagy a nehéz elalvás, a feszülő nyak, töredezett körmök, izom- vagy ízületi fájdalmak, bőr- és hajproblémák, mégis ritkán gondolunk ezek kapcsán betegségre. Aki viszont gyanakodni próbál, általában a pszichológushoz küldik – vagy egyszerűen képzelt betegnek titulálják.

Bűnös halogének

A népbetegség kialakulásáért több tényező felelős. Egyesek szerint a csernobili katasztrófa okozta radioaktív jód, mások szerint a jódhiányos víz, megint mások szerint a hormonhatású vegyületek (EDC-k), vagy a stressz. Az immunológus szakember szerint mindegyikben van igazság, de az biztos, hogy a csernobili baleset után a lakosság egy része az előírásnak megfelelően nagyobb mennyiségű szervetlen jódot kapott, hogy a radioaktív jód ne tudjon beépülni a szervezetükbe. Az utána hullámszerűen kialakult autoimmun gyulladások esetei jól mutatják, hogy a szervetlen jód legalább olyan veszélyes, mint a radioaktív, ezért jobb kerülni, vagy legalább a vizelet jodidmennyiségét meghatározni, mielőtt alkalmazzuk. Ugyanígy kerülendő a sebkezeléshez használt szervetlen jód vagy Betadin, a jódozott só vagy bizonyos gyógyszerek. A gyógyfürdők sem feltétlenül veszélytelenek, hívta fel a figyelmet a szakember, hangsúlyozva, hogy a radioaktív gyógyvizeket tanácsos lenne minél messzebbre elkerülni pajzsmirigy-alulműködés esetén.

A jód mellett a halogéncsoportba tartozó többi vegyület (fluor, klór, bróm) is mind káros a szervezetre, de a hormonrendszert megzavaró vegyületek (EDC-k) is egyre több problémát okoznak. A háztartási tisztítószerek, öblítők, kozmetikumok és illatszerek, intimbetétek, pelenkák, műanyag dobozok és csomagolások révén széles körben érintkezésbe kerülünk velük, bőrön át felszívódva ráadásul sokkal könnyebben fejtik ki nemkívánatos hatásukat.

Szülhetünk vagy sem?

Andrea több év várakozás után nagy nehezen esett teherbe, majd a harmadik hónap körül elveszítette a babát. Szomorúságát növelte, hogy végül kiderült, autoimmun pajzsmirigygyulladással küzd, ami magyarázatul szolgált a vetélésre. Nőgyógyásza a diagnózis felállításakor kérdésére, hogy mikor próbálkozhatnak újabb babával, lesajnáló arckifejezéssel közölte: „Jobb, ha elfelejti, hogy gyereket szüljön. Úgysem esik valószínűleg teherbe, vagy ha igen, akkor megint elvetél. Amúgy meg szellemileg vagy fizikailag nyomorék gyereket szülne, minek akar így babát?” Andrea zokogva ment haza, de szerencsére egy hozzáértő endokrinológushoz fordult, aki megnyugtatta: a betegsége kezelhető, és nemsokára boldog anyuka lesz!

A megfelelő hormonpótlásnak és az immunmodulánsként szedett szelénnek köszönhetően két év múlva már boldogan tologatta a babakocsit egészséges kisbabájával.

„Andrea esete nem egyedüli, ugyanis a csökkent pajzsmirigyműködés és a pajzsmirigy autoimmun gyulladása bizonyítottan meddőséggel jár együtt mindkét nem esetében. A meddőségnek azonban sok egyéb oka is lehet, épp ezért a pontos okot kell kezelni, és nem érdemes azonnal lombikprogramon gondolkodni” – tanácsolta Balázs Csaba. Számos megoldás lehet meddő párok esetén, ismert például a folsav és inozitol szedésének jótékony hatása a nőknél, vagy az Aviva-torna is sokaknak megoldást jelenthet, akárcsak az inzulinrezisztencia kezelése és diéta. Mindenképpen jó hír viszont, hogy igenis végigvihető egy egészséges terhesség és gyermekszülés pajzsmirigybetegség fennállása esetén is, ha megfelelő kezelést kap az anya: mindenképpen meg kell adni az immunrendszerük számára a segítséget – legyen az a gyulladást csökkentő citromfű tea, szelén, vagy egyéb, a szakorvos által javasolt terápia.

Mitől aktív a gyerek?

A szelén szedése például a gyulladásos pajzsmirigybetegségben szenvedő terhes anyáknál szinte kötelező. Egyre gyakoribb jelenség ugyanis, hogy a kezeletlen pajzsmirigybeteg anyák gyermekeinél logopédiai problémák lépnek fel. „Az már korábban is ismert volt, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés nemcsak a meddőségnek lehet az egyik oka, hanem a gyermek szellemi képességének csökkenését eredményezheti. Újabban az is bizonyítást nyert, hogy a pajzsmirigy autoimmun gyulladása elleni antitest jelenléte befolyásolhatja a születendő gyermek magatartását. Az újszülött kortól hároméves korig vizsgált gyermekek szellemi felfogó, kognitív képességeit és viselkedését elemezve azt a meglepő eredményt kapták az orvosok, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akiknek a terhesség alatt a TPO elleni antitestszintjük magas volt, sokkal inkább voltak figyelemzavarosak és túlmozgásosak, mint az antitestet nem hordozó anyák gyermekei. Fontos azonban minden esetet egyedileg kezelni, mert azok sokszor különböző okokra vezethetők vissza, és ennek megfelelően különböző kezelést és megelőzést igényelnek” – magyarázta Balázs professzor. Hozzátette, hogy a szülés utáni pajzsmirigygyulladás is gyakran alattomos formában lép fel: 3-4 hónap elteltével fokozott hormonszint-emelkedést, szívritmuszavarokat, pszichés tüneteket (pánikjeleket, depressziót), fogyást produkálhat. A tünetek alapján a kórkép felismerhető és gyógyítható, de az esetek nem kis hányadában évek múlva tartósan csökkent pajzsmirigyműködéshez és meddőséghez vezethet.

 

A laborértéket gyógyítsuk vagy a beteget? 

Balázs Csaba endokrinológus-immunológus professzor

A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködésről ma már tudjuk, hogy autoimmun folyamat hatására lép fel. Ilyenkor a pajzsmirigy hormonjai és a TSH értéke gyakran nem tér el a normálistól, miközben a kedvezőtlen immunfolyamatok már zajlanak. Ennek kimutatására segítség lehet az úgynevezett pajzsmirigy autoantitestek (TPO és TG elleni antitestek) mérése, ami vérvétellel megoldható szakorvos (endokrinológus, immunológus stb.)  révén, vagy akár plázákban működő magánlaborokban is. Fontos tudni viszont, hogy a TPO elleni antitestek teljes mennyiségét egy csoportban határozzák meg a laborvizsgálat során, miközben funkciójukban eltérnek. (Azaz a toxikus, vagyis romboló, a stimuláló, vagyis jótékony hatású és neutrális, vagyis semleges antitestek számát együttesen.) Ezért állhat elő az a helyzet, hogy az antitestek szintjének változása nem feltétlen függ össze a pajzsmirigy állapotával, mégis sokan csak az érték nagysága alapján próbálnak diagnosztizálni – tévesen.
A helyes diagnózis felállításához szükséges először a betegek részletes kikérdezése, az örökletes tényezők és a jellegzetes tünetek feltárása, majd a pajzsmirigy fizikális vizsgálata, beleértve az ultrahangtesztet is. Ezt követően kellene a TSH és T3, T4 hormonok mellett az antitestek szintjét nézni, és a laboratóriumi eredményeket a klinikai tünetekkel együtt értékelni, majd ezek után következhetne a terápia – mutatott rá Balázs professzor.

 

Rizikófaktorai

Gyermektervezés időszakában már gondolni kell a pajzsmirigybetegség lehetőségére, különösen azoknál:
• akiket már kezeltek pajzsmirigybetegség miatt;
• akiknek a családjában pajzsmirigybetegség fordult elő,
• akinek golyvájuk (strúmájuk) ismert;
• akiknek pajzsmirigy elleni antitestek mutathatók ki a vérükben;
• akiknek inzulinnal kezelt cukorbetegségük van;
• akiknek egyéb autoimmun betegségük: ízületi, bél-, bőr-, máj-, vese-, szembetegségei ismertek;
• akiknek meddősége van (ennek hátterében autoimmun pajzsmirigybetegség állhat!);
• akiknek ismételt vetélésük, koraszülésük volt;
• akiknek nyakát valamilyen okból besugározták.

 

Árulkodó jelek

Pajzsmirigy-alulműködés gyakori tünetei:
álmosság, székrekedés, hízás, depresszió, pánikbetegség, hidegintolerancia, menstruációs zavarok / termékenységi problémák, száraz, hideg bőr, töredező haj és körmök, alacsony szívfrekvencia, alacsony vérnyomás, tompult reflexek, ödéma, szemégés, viszketés, beesett, ödémás szemhéj,
Pajzsmirigy-túlműködés gyakori tünetei:
szapora szívverés, idegesség, álmatlanság, hasmenés, jelentős étkezés melletti fogyás, csökkent melegtűrés, fokozott izzadás, remegés, menstruációs zavarok / termékenységi problémák, meleg, nedves bőr, vékony haj, kidülledő vagy gyulladt szem, látászavar

 

22-es csapdája

Akár tünetek miatt, akár öröklött családi betegség ismeretében próbálja meg valaki kivizsgáltatni, fennáll-e pajzsmirigybetegség az esetében, az egészségügyi rendszer ellentmondásosságával kénytelen szembesülni. A háziorvos a TSH-érték meghatározására kap jogosultságot, indokolt esetben a pajzsmirigy egyik hormonjának a mérésére, valamint a nyaki ultrahangvizsgálatra. Ezzel azonban nem szoktak élni, amíg a „misztikus” TSH-érték határértéken belül van. A megoldást az antitestek vizsgálata és a fizikai, tapintásos vizsgálat jelenthetné, ez azonban szakorvost kíván, akihez csak emelkedett TSH esetén kerülhetne a beteg. A csapdából való kiutat a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata jelentheti, amit a háziorvos is elvégeztethet, vagy magánúton is hozzá lehet már férni. Az ultrahangvizsgálat esetén minden eltérés fontos, legyen az göb, vagy gyulladásra utaló jel (inhomogén, diffúz szerkezet) – akkor is, ha a vizsgálatot végző orvos szerint nem kell vele foglalkozni! Ilyen eltérések esetén nem szabad egy hormonérték eltérését megvárni, hanem mielőbb megfelelő szakorvoshoz kell fordulni.

Olvasson tovább: