hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Családok harca
Rövidtávú profit vs. időtálló értékek

2019. 12. 05.
Néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy fiatal ne házastársi hűségben és szülői szerepben gondolkozzon, annak minden előnyével és nehézségével együtt. A média, az aktuális trendek azonban mind a tradicionális családmodell ellen dolgoznak – nyilvánvalóan szép summáért.

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amihez jogunk van, az minden esetben a javunkat szolgálja: elmehetünk szavazni, hogy beleszólhassunk országunk irányításába, éles konfliktushelyzet esetén jogunk van bírósághoz fordulni, hogy igazságot szolgáltassanak számunkra. Vannak azonban olyan esetek, amikor leginkább valaki más – vagy inkább mások – javát szolgálja egy korábban tiltott vagy erősen szabályozott terület legalizálása, egy teljesen új iparágat létrehozva ezzel. Ilyenkor a hétköznapi ember – a fogyasztó – számára közelebbről, alaposabban megvizsgálva nagyon is destruktív, káros dolgot igyekeznek elfogadottnak, sőt, kívánatosnak, vagy éppen egészségesnek, szükségesnek feltüntetni.

Elmúlt a szinglilét varázsa

Az elmúlt pár évtizedben láthattuk, milyen számokat produkál például a szexuális liberalizáció elburjánzásának köszönhetően kialakult szexipar, vagy akár a kannabisz széles körben való engedélyezése. Elsőre azt hihetnénk, hogy az erkölcs fellazítása az emberek javát, boldogságát és kiteljesedését szolgálja, így számos – természetesen teljesen „objektív” – kutatás, írás és kulturális termék bizonygatta boldog vagy épp boldogtalan, már házas, esetleg a gondolkozásmódjukat, világnézetüket éppen kialakító fiatalok számára, hogy a szingli életforma és a szexuális szabadosság a helyes út az impulzusokban gazdag, felhőtlen élethez. Ennek népszerűsítésében mérföldkövet jelentett a Szex és New York című sorozat, amit Candace Bushnell nagy sikerű regénye alapján vittek filmvászonra. A kozmopolita, egyedülálló életérzést közvetítő alkotás nők tömegének jelentette az újdonsült amerikai álmot 1998-ban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!