Kereső toggle

Csak papíron függetlenek

Nyugat-Afrika szabadulna a francia szorításból

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Afrikából Európába irányuló tömeges migráció fő kibocsátó országai a nyugat-afrikai államok, amelyek korábban francia gyarmatok voltak. Az elvándorlás fő oka az elképesztő szegénység és elmaradottság, ami annak is köszönhető, hogy a nyugati jólét egyik alapját épp a volt gyarmatok máig tartó kizsákmányolása jelenti.

„Afrika nyugati részén, a volt francia gyarmatokon a legzavarosabb jelenleg a helyzet, ezek az országok mintha nem tudnának kikecmeregni a szegénységből, míg a szomszédos országok fejlődésnek indultak” – innen indul a helyzetelemzés afrikai értelmiségiekkel, akiket ez a helyzet különösen érzékenyen érint, hiszen a hazájukról, Burkina Fasóról is szó van.

A hatvanas évek elhozták az afrikai gyarmatvilág országainak függetlenségét, papíron legalábbis – állítják. A volt francia gyarmatokon, Burkina Fasóban, Maliban, Elefántcsontparton, Csádban, Közép-Afrikában, Nigerben a valóságban továbbra is Franciaországból mozgatják a szálakat, mind politikai, mind gazdasági téren, és ezek azok az országok, ahol a legtöbb problémát látjuk.

A valóban függetlenné váló országok láthatóan fejlődnek, mint például a szomszédos Ghána vagy Ruanda. Úgy tűnik, hogy a franciák ellenben nehezen mondanának le arról, hogy hasznot húzzanak volt gyarmataikból. Burkina Fasóban elvileg szabad elnökválasztás van, de azok a vezetők, akik nem fogadják el a francia fennhatóságot, hamar megbuknak, vagy előbb-utóbb elteszik őket láb alól, s a helyükre rendre franciabarát elnök kerül – derül ki a beszélgetésből. A mostani elnök – átlátva a helyzetet – apró lépésenként igyekszik csak kihátrálni Franciaország szorításából.

Nagyon nehéz tetten érni és nyomon követni ezt az összefonódást, a láthatatlan politikai szálakat, de érzékelhető, hogy semmilyen döntés nem születhet az ország vezetői részéről, amíg Franciaországból rá nem bólintanak. A függés és a kizsákmányolás a tulajdonosi viszonyok folytán gazdasági oldalról egyértelműbben kimutatható, és jól tükrözi, hogyan áramlik vissza a haszon Franciaország felé, ráadásul a pénznemük is máig francia.

Minden bajunk gyökerének Franciaországot tartjuk – mondják. Részben ennek feloldására a régió országai gazdasági kapcsolatokat igyekeznek kiépíteni Kínával. A legnagyobb probléma ugyanakkor a terrorizmus, ami Burkina Fasóban egyáltalán nem nevezhető vallási eredetűnek, és nem is a keresztények ellen irányul. A külföldről beszivárgó tuareg terroristák célpontja egyértelműen a hadsereg és a rendőrség. A céljuk azonban nehezen érthető: felmerült, hogy éppen a franciabarátság miatt támadják a kormány szerveit, jóllehet, maga a kormány is szabadulni szeretne a franciák befolyása alól.

Szavaikat alátámasztják a világsajtóban megjelenő hírek arról, hogy Burkina Fasóban rendszeresek a dzsihadisták által végrehajtott emberrablások, illetve támadások. Terroristák legutóbb múlt héten gyilkoltak meg három rendőrt, miután elraboltak három külföldit, akik az egyik észak-burkinai aranybánya alkalmazottai voltak. A Le Monde francia napilap beszámolója szerint az ország északi, Malival és Nigerrel határos vidékén három év óta rendszeressé váltak a dzsihadista támadások, de az ország keleti részében is gyakori az erőszak.

A közbiztonság helyreállításában, a tuaregekkel való megegyezésben a franciák nem igazán partnerek. Sokak szerint úgy tűnik, mintha Franciaország érdekét is szolgálná a zavaros helyzet, amelyben nélkülözhetetlennek tüntetheti fel magát a térségben. Burkinai forrásaink emlékeztetnek arra, hogy a terrorizmus egyik fő bázisát Líbia jelenti, méghozzá azóta, mióta Nicolas Sarkozy elnöksége idején francia beavatkozással megdöntötték Kadhafi uralmát, aki alatt békés volt a helyzet a különböző csoportok között Afrikában. A terrorizmus az arab tavaszt követően lángolt fel, és érte el Burkina Fasót is, meglehetősen kaotikus helyzetet teremtve az egész térségben.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: