Kereső toggle

Szigeti veszedelem

Ellenkultúrából hatalmas biznisz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, mely 25. éve került megrendezésre az Óbudai-szigeten. A kulturális undergroundból indult rendezvény mára elképesztő lobbierőt képvisel a fővárosban.

Az Óbudai-sziget már a szocializmus idejében is koncerthelyszínként szolgált. Az első könnyűzenei rendezvényt 1980-ban rendezték meg a Fekete Bárányok (a Beatrice, a P. Mobil és Hobo Blues Band) fellépésével. Már az esemény nevében is benne volt, hogy valami ellen szerveződik, a fellépők szembe akartak menni a kulturális fősodorral. Ezt követően szimbolikus rendszerellenes helyszínné vált, majd 1991-ben a szovjet csapatok kivonulása alkalmából egy fesztivált is szerveztek ide Viszlát, Iván! néven.

A forradalmi hangulatból üzleti vállalkozássá válás útján 1993-ban rendezték meg a Diákszigetet, majd 1994-ben hivatalosan is a hippikorszak örököseivé váltak: a woodstocki fesztivál 25 éves jubileuma alkalmából Eurowoodstock alcímmel az eredeti fesztivál több fellépője is koncertet adott a Diákszigeten, amely a mainstreambe 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven kapcsolódott be, majd 2002-ben vette fel a napjainkban ismertté vált Sziget Fesztivál nevet.

Üzlet és lobbierő

A Sziget tehát ellenkulturális rendezvényként indult, de nagyon hamar óriási üzletté és befolyásos lobbierővé nőtte ki magát. Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a Szigetre látogatók száma: míg 1993-ban 43000 ember részvételével zajlott, 2018-ban több mint félmillió napi látogatót számoltak.

Ennyi ember nyilván nem tud nyomtalanul elvegyülni a város mindennapjaiban, de az üzleti érdekek felülírják a lakosság igényeit. Bár a zajra és tömegre panaszkodó emberek érdekében történtek zajszintcsökkentő intézkedések, ezek megoldást nem hoztak. Az első ilyen rendelkezés Tarlós István óbudai polgármestersége alatt történt 1997-ben, aki kikényszerítette a szervezőkből, hogy a szabadtéri koncertek este 11-kor véget érjenek, az ennél későbbi programok pedig zajszigetelő sátrakban kerüljenek megrendezésre. Ezek bejárata elé zajszűrő falat telepítettek, ahogy az évek során több más helyszín mellé is. A leghangosabb, metálzenei tematikájú sátrat pedig 2008-ban a Duna partja mellől a sziget belsejébe költöztették. 1998 óta pedig zajszintellenőrzés zajlik. Ennek következtében Óbudával rendeződtek a zajszennyezéssel kapcsolatos feszültségek, Újpesttel  viszont nem. 

Derce Tamás, Újpest akkori polgármestere számos pert indított zajszennyezés miatt a Sziget Fesztivál ellen birtokháborítás megszüntetése címmel, és a pereskedés még 2008-ban is zajlott.  Utóbbi beadványában Derce azt követelte, hogy a rendezvény szüneteltesse a műsorszolgáltatást este 10 és reggel 6 óra között, mely a szervezők szerint annak ellehetetlenülését eredményezte volna. A bíróság a szervezőknek adott igazat, kimondva, hogy a lakosság igényei csak másodlagosak a Sziget-ügyben.

A Sziget és a genderlobbi

Tarlós István 2001 júliusában szerződést kötött a Sziget Fesztivál szervezőivel, mely egy olyan kitételt is tartalmazott, amely tiltott volna minden homoszexuális témájú felvilágosító programot a rendezvényen belül. A szerződés nyilvánosságra kerülése melegszervezetek heves tiltakozását váltotta ki. Ez nem maradt hatás nélkül, ugyanis a  produkciós iroda önmagára nézve semmisnek nevezte a szerződést, a II–III. kerületi bíróság pedig ideiglenes intézkedéssel hatályon kívül helyezte. Később egyenesen diszkriminatívnak  és alkotmánysértőnek nyilvánították, ami miatt meg is semmisítette a bíróság a vitatott kiegészítést.

Anyagi viták

Tarlós István később mint Budapest főpolgármestere tért vissza a Sziget kérdésére. Abból kiindulva, hogy a gigaüzletté vált rendezvény talán nem helyénvaló módon használja ingyen (!) a területét, 2011 januárjában bejelentette, hogy a fesztivál számára a továbbiakban nem használható ingyenesen a helyszín. A bérleti díjat az önkormányzat 2,5 milliárd forintban állapította meg, de a szervezők ezt irreálisan magas összegnek tartották. Tarlós és Gerendai végül 50 millió forint területhasználati díjban állapodtak meg, valamint abban, hogy a fesztivál résztvevői kedvezménnyel vehetik igénybe a főváros egyes szolgáltatásait, továbbá hogy este 11 és hajnali 6 óra között nem lépik túl a legfeljebb 55 dB megengedett zajterhelést, valamint hogy változtatnak a színpadok tájolásán, a hangszigetelt sátrakban pedig limitereket alkalmaznak, amelyek egy szint fölött automatikusan leszabályozzák a hangerőt. Ha ezzel együtt is túllépnék a megengedett zajszintet, a Sziget napi egymillió forint kötbér fizetésére köteles.

„Szeretet” és „forradalom” 99 ezer forintért

A gigabiznisszé vált Sziget-hálózat része lett mára a Volt Fesztivál és a Balaton Sound is. A Sziget magát könnyűzenei és kulturális fesztiválként tartja számon, ami a szeretet üzenetét hirdeti.  A Sziget-marketing szerint ez nem más, mint a „szeretet forradalma”, amely olyan eszméket támogat, melyek előbbre viszik a világot, és jobb hellyé teszik a földet. Ezért csupán csekély ellentételezést kérnek. Egy hetijegy 2018-ban teljes áron 99000 forintba került, a napijegy pedig helyszíni vételben 23900 forintba. A Sziget költségvetése 2017-ben 5 milliárd forint volt (ebből 50 millió a bérleti költség).

Pajor Tamás: Fesztszezon

Fáradt rockdédpapák duzzasztják a fesztiválportfóliót.
Műanyagpoharas pálinkastandok feledtetik a sártengerben tapicskoló lábakkal a sarat, most így eső után.
Bungee jumpingra rugózó pofa vegetatív arcizomjátéka játszik a go pro kamerának. 
A háttérben egy skandináv metalbanda halálhörög, de ez még csak a délutáni sáv.
Itt a vezető bandák sem főszereplők. A lényeg az, hogy a vendéglátózúzalékká iparosított zenefolyam, a rocktól a mulatóson át az electroig, mind egy sztenderdizált, gleccsersebességű ömlenyként foglalhasson teret lépésről lépésre a lelkekben és az önkormányzat területfoglalási engedélyének helyszínrajzán. 
A dédirockerek negyven éve hivatalból is utálták volna azt a szót, hogy portfólió, ha ismerték volna, de a zenéjükön másodgenerációsan felcseperedő közgázas ügyesek medret építettek ennek a glecscsernek. Minden évben nő.

 

Olvasson tovább: