Kereső toggle

Búcsú a meleggéntől

Kutatás cáfolja a liberális narratívát

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az LMBTQ-világnézet szerint ahogyan létezik fekete és fehér, épp úgy létezik meleg és hetero embertípus. Vagyis amikor valakiben kétség merül fel a szexuális orientációjával kapcsolatban, akkor nem „szabad választásról” van szó, hanem az illető veleszületett, fix attribútumának „felfedezéséről”.

A nemi identitással kapcsolatban hasonlóan szól a narratíva: vannak „ciszneműek” és „transzneműek”. A „ciszneműség” esetében a nemi identitás megegyezik a születéskori biológiai nemmel.

A „transzneműek” pedig a Facebook ötvenegynéhány vagy az Európai Unió hetven „nemének” valamelyikéhez tartoznak.

Mindez – mondják – tudomány. Aki ezeket a „tudományos tényeket” megkérdőjelezi – akár valami ősi „szent” szövegre hivatkozva, akár idejétmúlt erkölcsiségével –, az nemcsak tudatlan, de bigott is. A bigott emberek között pedig minek különbséget tenni? Nincs is akkora távolság a nácik, a Ku- Klux-Klán tagjai és a konzervatív keresztények között…

Az LMBTQ mozgalom politikai aktivistái gyakran érvelnek ilyen gondolatok mentén. Barack Obama kormányzása idején ez a narratíva vált dominánssá az egyetemi, a pop- és vállalati kultúrában az Egyesült Államok jelentős részén. A liberális többségű Legfelsőbb Bíróság egyik tagja, Anthony Kennedy is arra hivatkozva támogatta a melegházasság legalizálását, hogy az LMBTQ emberek „nem tudnak megváltozni”.

Ezt a narratívát azonban gyakran nem igazolja a valóság. Az emberi szexualitást ugyanis nem lehet ezeknek a kategóriáknak a dobozaiba zárni. A szexuális orientáció és a nemi identitás kialakulásában az egyéni körülmények és tapasztalatok, a kulturális környezet és az egyén erkölcse, világnézete is szerepet játszanak. Nem meglepő tehát, hogy – egy komolyabb tudományos vizsgálódás mérlegére helyezve – az LMBTQ mozgalom ideológiája összeomlik. Kiderül, hogy a szexuális orientáció és a nemi identitás egyáltalán nem olyan jellemzői az embernek, mint a faji származás.

2016-ban jelent meg egy kimerítő kutatás a The New Atlantis negyedévente megjelenő, amerikai tudományos folyóiratban. A tanulmány feldogozta az LMBTQ mozgalommal kapcsolatban mindaddig megjelent, mérvadó tudományos munkákat. A szerzők Dr. Lawrences Mayer, a Johns Hopkins Egyetem rezidens pszichiáter professzora, illetve Paul R. McHugh, a Johns Hopkins Kórház korábbi pszichiáter főorvosa. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: