Kereső toggle

Ki győzte le Chuck Norrist?

Hogyan tört meg a Föld legkeményebb embere?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tudok sírni – ismerte el az internetes mémek koronázatlan bajnoka, miután egy facebook-posztban megemlékezett arról az emberről, aki úgy prédikálta neki az evangéliumot, hogy még a lábai is reszkettek tőle. Chuck Norris életútja Jézustól Hollywoodig, majd vissza.

„A hős az, aki elválasztja magát egy feladatra, amihez rendkívüli erőt és kitartást mozgósít” – idézte Facebook-oldalán Webster értelmező szótárát az az ember, akit a szájhagyomány már évek óta a hősiesség „ikonjának” tekint, a „Föld legkeményebb emberének”. Chuck Norris, az akciófilmek mémek és viccek által megkoronázott sorozatsztárja mégsem önmagáról beszélt, hanem egy hatvan évvel ezelőtti sorsfordító találkozásról a Los Angeles-i sportcsarnokban. A valódi hőst szerinte ugyanis nem Chucknak, hanem Billy Grahamnek hívták, aki élete során több millió ember szívéért harcolt, hogy az evangélium erejével megmentse őket a „gonosztól”.

Az apám lett az első ellenségem

„Kiskoromtól kezdve vonzott a jó fiúk, rossz fiúk küzdelme” – írta le a színész életrajzi könyvében (Minden esély ellenére), hogy miért a rendőrakadémiára készült éppen, amikor édesanyja elhívta, hogy kísérje el egy ébredési összejövetelre. Bár tizenkét éves korában a helyi baptista gyülekezetben megkeresztelkedett, a hitét rögtön próbára tette alkoholista édesapja, aki annyira rabja volt a szesznek, hogy még a kisebbik fiát is a kedvenc sörmárkájáról nevezte el, Wieland Norrisnak. Később még a börtönt is megjárta, miután ittas állapotban halálra gázolt egy idős nőt a városban. Miközben folyamatosan ígérgette, hogy megváltozik, első útja a cellából mégsem a családjához, hanem a kocsmába vezetett, ahova minden éjjel eljárt. „Apám alkoholizmusának kezelése a mindennapos rutin része volt. Ha hazaállított tök részegen, ordítva és káromkodva, anyám volt, aki útjába állt, hogy lecsillapítsa” – emlékezett vissza Chuck Norris arra, hogyan éltek öccsével együtt éveken keresztül az apai terror árnyékában.

„Azon gondolkoztam, Isten vajon figyel-e ránk egyáltalán?” – összegezte belső vívódását, amikor látta, hogy sem az ő, sem pedig édesanyja kitartó imáira nem jön válasz a mennyből. Apja végül magukra hagyta őket, de rendszeresen vissza-visszatért, hogy „otthon rendet tegyen”. Az ifjú Chuck rettenetesen félt az apjától, de szerinte ekkor tanulta meg, hogy a bátorság „nem a félelem hiánya, hanem annak kontrollálása és legyőzése”. Egy alkalommal éppen kisöccse volt a „verősoron”, amikor minden erejét és elszántságát összegyűjtve „megálljt parancsolt” a részeg apjának. Fellépése annyira határozott volt, hogy az idősebb Norris többé sosem merészelt a házukhoz jönni, és végül teljesen felemésztette a kocsmapult magánya. 

Chuck rendszeresen látogatója az amerikai hadseregnek, ahol egykori tisztként mai napig örömmel fogadják

Chuck ebben az állapotban, apa nélkül, az identitását keresve ment el testvéreivel az egész várost megmozgató evangelizációs sorozatra, ahol a csöndes és áhítatos vidéki összejövetelek után először élte át Isten erejét és érintését: „Billy ereje teljében volt, úgy prédikált, hogy egy spirituális szélvihar söpört végig a tömegen”. Annak ellenére, hogy az üzenetet baptista gyerekként kívülről fújta, elmondása szerint mégis szíven ütötte az az energia, ahogy Graham beszélt Jézus haláláról és feltámadásáról. „Úgy éreztem, a térdeim összerogynak” – írta le a pillanatot, amikor édesanyjával és két testvérével előrement, hogy újra átadja életét a Megváltónak. „Aznap este egy valóságos kapcsolat jött létre Isten és énközöttem. Elköteleztem magam arra, hogy követni fogom Jézust egész életemben, bármilyen körülmények közé kerülök is. Bár a magam részéről ezt a fogadalmat nem sikerült mindig megtartanom, ő ennek ellenére mégis hű maradt hozzám”

A siker vakká és bűnössé tesz

A következő évben már Koreában találta magát, ahol a légierő rendészeti egységében szolgált. Ekkor kapta a híres „Chuck” becenevet, mivel eredeti neve, Carlos túlságosan spanyol hangzású volt a hadsereg keményvonalasai számára. Indulás előtt sok társához hasonlóan gyorsan megházasodott, és elvette tinédzserkori szerelmét, az iskola ünnepelt szépségét, Dianne Holecheket. A szolgálata során Koreában elkezdett karatét tanulni, ami a szenvedélyévé vált, tudását egészen a fekete övig fejlesztette.

Amikor hazatért az Egyesült Államokba, a házassága már válságban volt, a hónapokig tartó rendszeres külhoni szolgálat szétfeszítette a kapcsolatukat, és annak ellenére, hogy két gyermekük született, sosem jöttek ki jól. Chuck a frusztrációját a karatéban vezette le, ahol egyre sikeresebb lett. Néhány éven belül már saját iskolája és tanítványai voltak, akikkel sorra nyerte a hadsereg versenyeit. 1967-ben Amerika legjobbja karateversenyzőjének számított, egy évre rá pedig megszerezte a világbajnoki címet, amit hat éven át folyamatosan megvédett. A csúcson találkozott össze Bruce Lee harcművésszel és rendezővel, akinek személyes varázsa őt is berántotta a B-kategóriás hollywoodi akciófilmek felfutó világába. Első filmjével rögtön 28 millió dollárt keresett, és egy csapásra nemzeti filmsztárrá vált. 

Chuck az 1988-as Delta Force első részében. Filmszerepei hamar az akcióhősök ikonjává emelték fel.

A magánélete viszont sikereivel párhuzamosan a háttérben darabokra hullott. „A szórakoztatóiparban sajnos gyorsan elveszted szem elől azt, ami igazán fontos az életben. Erre ment rá a házasságom” – nyilatkozta a CBN riporterének, mennyire kiégette a folyamatos képmutatás és a ráirányuló reflektorfény. Egy alkalommal egy éjszakai bárban egy sztriptíztáncosnőnél keresett vigaszt, akitől gyermeke is született, az ő létezéséről csak tíz évvel később értesült. Az egyre erősödő depresszióját fokozta, hogy a halál végigkísérte a karrierjét.

1970-ben egy karatebajnokság szünetében értesült arról, hogy testvére, Wieland elesett Vietnámban. Bár pont néhány nappal a halálos küldetése előtt kapott egy Billy Graham-könyvet, aminek hatására újra megtalálta a hitét Jézusban, bátyját a hazatérő koporsó látványa nagyon mélyen megrázta. Chuck nem sokkal később jó barátját, az alig 32 éves Bruce Lee-t is holtan találták a hotelszobájában, miután egy fájdalomcsillapító mellékhatásaként agyi ödémát kapott. A tragédiák folytatódtak. Színésztársa, Steve McQueen gyomorrákot kapott, ami 50 éves korára végzett vele. Halála előtt néhány héttel őt is egy Grahammel való személyes találkozás fordította vissza a kereszténységhez. Karatetanítványát, a Farm, ahol élünk sorozat híres színészét, Michael Landont, valamint közeli kollégáját, Robert Urich sorozatsztárt szintén a rák vitte el. Dan Blocker, aki mind a négy gyerekét Chuck óráira járatta, 43 évesen egy váratlan tüdőembólia miatt vesztette életét.

Bár „sok barátját látta elmenni”, ezek mégis újra és újra Isten felé fordították a szívét, ami próbált „életben maradni” a szárnyaló hollywoodi karrier sodrásában. A legdrámaibb jelenet Lee Atwater, Ronald Reagan politikai tanácsadójának halálos ágya mellett történt vele. Az agytumorban szenvedő kampányguru – akivel a republikánus kampányban ismerkedett meg – utolsó szavait hozzá intézte: „Chuck, bízz az Úrban, szeretlek”.

A félmondat után rögtön meghalt, Chuck pedig zokogva távozott a kórházból. Amikor Lee kimondta, hogy „bízz az Úrban”, hirtelen rádöbbentem arra, hogy ez nekem szólt, mert már annyira messze távoztam a hitemtől. Próbáltam a szavain gondolkozni, de a szórakoztatóipar és a vágy, hogy a színészi karrieremben még sikeresebb legyek, megint elnémította a fejemben ezeket a hangokat.”

Chuck hazatér

Az első házassága addigra már a múlté volt, 1989-ben Dianne elhagyta a folyamatos veszekedésekben kihűlt kapcsolatot, tovább mélyítve ezzel Chuck belső szenvedését. A válás után összejött egyik tanítványával, Genával, aki hozzá hasonlóan fiatal korában – a modellkarrierje előtt – még teljes szívéből szerette Jézust. „Mikor mondták nekem, hogy Chuck Norris a híres Texasi Kopó, azt se tudtam miről beszélnek, de amikor először találkoztunk, volt a szemében valami kedvesség, ami azonnal megfogott” – írta le a kezdeti romantikát Gena, ami számára is a boldogság illúzióját ígérte egy tönkrement kapcsolat után. A kezdeti heves szerelem ellenére mégis újra szembesültek azzal, hogy önmagában ez a kapcsolat sem hozza el számukra a várva várt örömöt és békességet: „Mindenre mérges voltam, és hatalmas űr tátongott a szívemben, semmi nem tudott boldoggá tenni” – jellemezte magát Chuck.

A fordulatot végül Gena megtérése hozta, aki visszatérve a baptista gyökereihez, újra elkötelezte magát a Megváltó mellett. „Igazi istenfélő asszony lett, aki minden reggel a Biblia olvasásával kezdte a napját. Megkérdezte, nekem is felolvashat-e belőle” – emlékezett vissza Chuck. Az önéletrajzi könyve szerint, amikor hallgatta feleségét, ahogy az Igét olvassa fel neki, egyszer csak az Úr belül szólt hozzá: „Chuck, itt az idő, hogy hazagyere, túl sokáig távol voltál tőlem”. Ez a hang ismét „feltöltötte a szívét” azzal az energiával, amit egykor még Billy Graham ébredési összejövetelén megtapasztalt. Negyven év karatéban és Hollywoodban eltöltött céltalan vándorlás után a „Föld legkeményebb embere” így újra megtalálta Isten jelenlétét. 

Az ikrek: Dakota Norris és Danilee Norris. A teljes Chuck család ma már 5 gyermekből és 13 unokából áll.

Ma Chuck Norris Amerikában a konzervatív értékek egyik legismertebb ikonja és a republikánus párt egyik legelkötelezettebb támogatója. Az egyik első olyan híresség volt, aki felvállalta Donald Trump 2016-os előválasztási kampányát. Ezen kívül rendszeresen olyan tabutémákkal sokkolja a liberális sajtót, mint a szűzen való házasodás propagálása, a Biblia és a Teremtés szó szerinti értelmezésének a hirdetése vagy a homoszexuális és genderlobbi bírálata. „Az ötezer éves emberi történelem és hit egyaránt arra mutat, hogy a „házasság egy szent közösség, ami egy férfi és egy nő között jön létre” – szólalt fel egy családpárti rendezvényen, ami után egy LMBTQ-portál felvetette, hogy a „botrányos kijelentéseivel” szemben tiltakozásul el kéne égetni a filmjeit, például a „híres Delta Force-t”.

„Anyám mindig azt mondta, hogy Istennek terve van az életemmel” – indokolta szenvedélyes küldetéstudatának forrását Chuck. Ez a lelkesedés a mai napig „formában tartja” a már 77 éves szupersztárt, aki filmet forgat és járja az országot, hogy képviselje a konzervatív Amerika eltűnő ideáját, amelyben még voltak „jó fiúk és rossz fiúk”, és mindig győzött az igazság a hazugsággal szemben.

 

A mémek bajnoka

A Chuck Norris viccek története 

A Hype 12 éve indult...

Chuck Norris könnye gyógyítja a rákot, de sajnos még sosem sírt – ez volt az első Chuck Norris-vicc, ami megjelent 2005-ben egy haldokló viccportálon, ahol a Texas Ranger sorozatsztárjával akarták feltornázni a nézettséget. Azóta több mint ötvenezer Chuck Norris-vicc kering már az interneten, amivel a szupersztár a mai napig verhetetlenül uralja a netes mémek kaotikus világát. „Van, ami tényleg vicces, néhányan viszont rendesen kiakaszt” – nyilatkozott a színész az őt körülvevő abszurd hype-ról. A mémben szereplő rettenthetetlen, kemény fickó karaktere a Texasi Kopó forgatásának egyik igaz történetéből eredhet, ahol Chuckot nem csak a viccben, hanem valóban megharapta egy csörgőkígyó: „A jelenetben oda kellett lopakodnom egy kígyóhoz, hogy elkapjam a nyakánál, és megszámoljam a csörgőket a farkán. Elsőre megcsináltam, de a rendező azt mondta, vegyük fel még egyszer. Csakhogy másodszorra a kígyó már résen volt, úgyhogy megmarta a kezem. Odamentem az idomárhoz, és megkérdeztem, nem gondolja-e, hogy a biztonság kedvéért be kellene mennem a kórházba megnézetni, volt-e méreg a marásban. Mire ő: lehet, hogy ez nem is annyira rossz ötlet.” A sztoriból vicc is született, amit egy hollywoodi akció-vígjátékban maga Chuck mesélt el: „Egyszer megmart egy kobra… ötnapos, hosszú szenvedés után… a kígyó elhunyt…”
„Miközben én magam is szeretem néha elolvasni vagy megosztani őket. Sosem felejtem el, hogy csak egy igazi szuperhős járt eddig a Földön” – hárítja el magától rendszeresen a viccek egoista élét a nyilvános közszereplései során, majd bizonyságot tesz arról a személyről, akitől a „sötétség tényleg fél”, aki „tényleg minden problémát megold” és aki a testével valóban képes „gyógyítani a rákot”.

 

Olvasson tovább: