Kereső toggle

Legyen jó szemünk hozzá!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mit tudunk tenni, hogy a szemünk minél jobb állapotban legyen, és megelőzzük a romlását? Ahogy a testünk többi részét is úgy tudjuk leginkább „karbantartani”, hogy egészséges ételeket fogyasztunk, illetve rendszeresen mozgunk, a szemünknek is erre van szüksége.

 

Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, és szabadítsuk meg a szemünket – ha lehet, minél hosszabb időre – a monitorok és kijelzők fogságából. Emellett ajánlatos egy-, maximum kétévente elmenni szemvizsgálatra akkor is, ha nincs panaszunk.

És hogy mi árt a szemünknek leginkább? A sok stressz, ha sok időt töltünk a monitorra tapasztott tekintettel, vagy sok ideig csak közelre nézünk. Emellett a káros UV-sugárzás, illetve a kezeletlen cukorbetegség és magas vérnyomás árt leginkább.

Gyakori hiba, főleg Magyarországon, hogy az emberek hosszan fennálló panaszok ellenére sem, vagy csak sok idő elteltével – amikor a panaszok már nagyon felerősödnek – vizsgáltatják meg a szemüket. (Egy optikus szakember szerint a szem legnagyobb ellensége az emberi hiúság…) Ha nem viselünk szemüveget, pedig szükségünk lenne rá, vagy nem a szemünknek megfelelő dioptriát viseljük, esetleg a szemüveglencse csupa karc, a szemünk elfárad, erőlködik, ami további romláshoz vezethet.

Azoknak, akik sok időt kénytelenek eltölteni a számítógép monitora előtt, a szemészek azt ajánlják, ha van rá lehetőségük, óránként 10 perc pihenőt iktassanak be a szemük számára. Számukra speciális szemüveglencséket ajánlanak, melyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek.

A szemtorna is működő dolog, de azt szigorúan szakember segítségével szabad csak elkezdeni, mert a nem megfelelően végzett gyakorlatok hatására a szemizmok megvastagodhatnak, ami akár a szemnyomás megnövekedéséhez is vezethet!

A kontaktlencse egy speciális lehetőség, ami abszolút egyénre szabott. Használata előtt körültekintően meg kell vizsgáltatni szemünket, hogy a nekünk megfelelőt ki tudják választani. Ilyenkor megvizsgálják a látásélességet, a színlátást, a szemmozgató izmok működését, a szaruhártya görbületét, az esetleges fénytörési hibákat, a szemfelszínt és a szem mélyebb részeit, illetve szemnyomásmérést is végeznek. A kontaktlencsét ki is kell próbálni. 15-20 percen keresztül viselni kell, hogy kiderüljön, megfelel-e. Ha szemünk száraz, havi helyett kéthetes, vagy naponta cserélendő kontaktlencsét ajánlanak majd.

Amellett, hogy szabadabb érzést biztosít viselőjének, a nem megfelelő használat igen kockázatos. A fertőzések elkerülése érdekében figyelni kell, hogy tisztán tartsuk lencséinket. Semmiképpen se hordjuk túl őket, hisz a funkcióik romlanak (pl. kevésbé eresztik át a levegőt). Betegség, allergia esetén is ajánlott szemüvegre váltani. (Kontaktlencse-használóknak erősen ajánlott, hogy legyen megfelelő szemüvegük is.) Ezek alapján tehát ilyesmit internetről rendelni nagy felelőtlenség.

Ezért, ha panaszaink vannak, mindenképpen keressünk fel egy optikát, ahonnan ha szükséges, továbbirányítanak minket szemorvoshoz, de semmiképpen se hagyjuk panaszainkat – főleg hosszú időn keresztül – figyelmen kívül! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: