Kereső toggle

Fiatal lány támogatót keres

Tízezren tiltakoznak a Puncs.hu ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Puncs.hu alapítói szerint a sugarbabyk és sugardaddyk kapcsolata bár eltér a megszokottól, nem minősíthető prostitúciónak. Ám az oldal ellenzői – konzervatív keresztényektől liberális feministákig – úgy vélik, ez egyszerűen nem igaz.

A társkereső oldalak új generációja a luxust és csillogást kereső fiatal lányoknak (vagy fiúknak) megtalálta a gyors megoldást egy idősebb, de annál gazdagabb partner személyében. A hirdetésben szerepel, hogy ez mindkét fél részére win-win szituáció: a fiatal anyagi támogatást kap tanulmányaihoz, a „mecénása” pedig romantikus társaságot. Az Amerikából Európába gyűrűző jelenségnek a tengerentúlon már nagy irodalma van. A sugar-jelenség szakértői szerint a sugarbaby és a prostituált közötti különbség az, hogy míg a szexmunkás szexet árul, addig a „cukros babáknál” a szexuális kapcsolat megtörténhet a kapcsolat részeként, de nincs garantálva. A sugardaddyk nem is a szexért, hanem a kellemes időtöltésért fizetnek. Ez elméletben, ha szépnek nem is, de jogtisztának hangzik.

A Puncs.hu létéről az átlagember először a köztereken megjelenő plakátokról értesült. A felületen egy dekoratív fiatal nő látható, aki „csak menő pasikkal randizik”. Bereczki Enikő blogger és ifjúság szakértő elsők között írt a témáról (Bereczki Enikő-Sebestyén István: Sugar Babyk és Sugar Daddyk. Hetek, 2017. március 17.). A szakértő szerint ennél a reklámnál nincs lejjebb, egyszerre tárgyiasítja a nőket és bizonytalanítja el a férfiakat. A blogger szerint az oldal tevékenysége kimeríti a kerítés és prostitúció elősegítésének büntetőjogi tényállását, ezért egyértelműen be kellene tiltani.     

A CitizenGo konzervatív lobbicsoport az oldal betiltása és plakátjai leszedése érdekében tízezer aláírást gyűjtött össze. Az elkészült petíciót Pintér Sándor belügyminiszternek és Székely László ombudsmannak címezték. Pintértől azt követeli a csoport, hogy szüntesse meg a portált, és szedesse le a plakátokat. A belügyminiszternek semmilyen jogi kötelezettsége sincs eleget tenni a kérésnek, főként azért, mert egy más olvasatban egy működő vállalkozást lehetetlenítene el mindenféle bírósági döntés nélkül. A Belügyminisztérium lapzártánkig nem válaszolt az ügyben, hogy kívánnak-e bármilyen lépést tenni az oldal megszüntetése érdekében.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: