Kereső toggle

Fiatal lány támogatót keres

Tízezren tiltakoznak a Puncs.hu ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Puncs.hu alapítói szerint a sugarbabyk és sugardaddyk kapcsolata bár eltér a megszokottól, nem minősíthető prostitúciónak. Ám az oldal ellenzői – konzervatív keresztényektől liberális feministákig – úgy vélik, ez egyszerűen nem igaz.

A társkereső oldalak új generációja a luxust és csillogást kereső fiatal lányoknak (vagy fiúknak) megtalálta a gyors megoldást egy idősebb, de annál gazdagabb partner személyében. A hirdetésben szerepel, hogy ez mindkét fél részére win-win szituáció: a fiatal anyagi támogatást kap tanulmányaihoz, a „mecénása” pedig romantikus társaságot. Az Amerikából Európába gyűrűző jelenségnek a tengerentúlon már nagy irodalma van. A sugar-jelenség szakértői szerint a sugarbaby és a prostituált közötti különbség az, hogy míg a szexmunkás szexet árul, addig a „cukros babáknál” a szexuális kapcsolat megtörténhet a kapcsolat részeként, de nincs garantálva. A sugardaddyk nem is a szexért, hanem a kellemes időtöltésért fizetnek. Ez elméletben, ha szépnek nem is, de jogtisztának hangzik.

A Puncs.hu létéről az átlagember először a köztereken megjelenő plakátokról értesült. A felületen egy dekoratív fiatal nő látható, aki „csak menő pasikkal randizik”. Bereczki Enikő blogger és ifjúság szakértő elsők között írt a témáról (Bereczki Enikő-Sebestyén István: Sugar Babyk és Sugar Daddyk. Hetek, 2017. március 17.). A szakértő szerint ennél a reklámnál nincs lejjebb, egyszerre tárgyiasítja a nőket és bizonytalanítja el a férfiakat. A blogger szerint az oldal tevékenysége kimeríti a kerítés és prostitúció elősegítésének büntetőjogi tényállását, ezért egyértelműen be kellene tiltani.     

A CitizenGo konzervatív lobbicsoport az oldal betiltása és plakátjai leszedése érdekében tízezer aláírást gyűjtött össze. Az elkészült petíciót Pintér Sándor belügyminiszternek és Székely László ombudsmannak címezték. Pintértől azt követeli a csoport, hogy szüntesse meg a portált, és szedesse le a plakátokat. A belügyminiszternek semmilyen jogi kötelezettsége sincs eleget tenni a kérésnek, főként azért, mert egy más olvasatban egy működő vállalkozást lehetetlenítene el mindenféle bírósági döntés nélkül. A Belügyminisztérium lapzártánkig nem válaszolt az ügyben, hogy kívánnak-e bármilyen lépést tenni az oldal megszüntetése érdekében.

A megosztó plakátokkal kapcsolatban kortárs művészek is felemelték a hangjukat. Az ő aláírásgyűjtő céljuk a reklámok eltávolíttatása és a sugar-jelenségről való közbeszéd elindítása. A petíció szereplői között van Karafiáth Orsolya kortárs író, aki lapunk megkeresésére elmondta: a szegény, sebezhető fiatal nőket használja ki ez a plakátkampány úgy, hogy a luxust tünteti fel menőként, az anyagiasságot értékként. Mi ez, ha nem nyíltan prostitúció reklámozása? – tette fel a kérdést a kortárs művész. Szerinte a felek ráadásul nem is egyenrangúak a Puncs.hu által reklámozott kapcsolatban, amelyben a nő kiszolgáltatottsága, pénzhiánya van kiaknázva, úgy véli „bűnös, undorító dolog“. Ami szerinte reálisan elvárható, és ez is a petíciójuk célja, az a plakátok közterekről való eltávolítása. „Íróként annyit tudok tenni, hogy kifejezem az ellenérzésem, hogy mennyire ocsmánynak tartom az egészet. Amíg nem bizonyosodik be, hogy bűncselekményt is elkövetnek az oldal üzemeltetői, addig ennél többet nem lehet tenni. Nagyon fontos, hogy elinduljon erről a társadalmi vita, és mint művészek ezt elősegítsük” – mondta Karafiáth.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd (PM) képviselőjelöltje a Heteknek kijelentette, hogy a Puncs.hu tevékenysége nemcsak gyakorlatban, hanem elméletben is bűncselekményt valósít meg, nevezetesen kerítést és prostitúció elősegítését. Éppen ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen. A PM célja egyrészt az, hogy a plakátok lekerüljenek, másrészt az oldal működtetőinek felelősségre vonása. A PM álláspontja az, hogy a független bíróságnak kell döntenie bűncselekmény kérdésében, ezért nem támogatják a belügyminiszter bevonását az ügybe, mivel az hatáskörátlépést jelentene. A PM szerint az oldalon uniós támogatásból, nevezetesen a Széchenyi-alapból származó pénzeket használnak fel a női test áruba bocsátásához. Ennek vizsgálatát uniós szinten is kezdeményezni akarják.

A joggal felmerült prostitúciós gyanúkról a hvg.hu kérdezte Weiler Pétert, az oldal ügyvezetőjét. Weiler (aki magát „művészként és üzletemberként” jellemzi) minden ilyen típusú gyanúsítgatást határozottan elutasít, hiszen nagyon szigorú a szűrő, minden olyan felhasználót kitiltanak, aki nem párkapcsolatot keres. „Egy dolog biztosan nem fér bele: alkalmi szexuális kapcsolat pénzügyi juttatásért” – nyilatkozta az ügyvezető.

Ezzel homlokegyenest ellenkező tapasztalatai voltak az oldalra regisztráló vidékicsajok.blog újságíróinak. A zsurnaliszták egy hónapon keresztül egy Bogi nevű, 20 éves egyetemista lánynak adták ki magukat. Ez idő alatt 800 üzenetet kaptak összesen 142, többségében nős férfitól. „Bogi” rengeteg ajánlat közül válogathatott: invitálták szexmunkára és kétmilliót fizető luxusorgiára is, és azt is megtudták, milyen tarifák repkednek az oldalon. Egy éjszakáért 20 és 150 ezer forint közötti összeget ajánlottak, a havi fix pedig 150 és 400 ezer között van.

Ezután elég nehéz azt mondani, hogy nincs szó prostitúcióról. Az üzlet mögött meghúzódó társadalmi és gazdasági igény sok kérdést vet fel mind morális, mind jogi szempontból. A kereslet-kínálat fogalmainak használatával az emberi kapcsolatokat a piacon kapható árucikkekhez hasonlítják, lealacsonyítva a résztvevőket. Végezetül a prostitúció reklámozása nem fogadható el semmilyen üzleti modell keretei között sem.

Büntetőjogi kategóriák

Kerítés:
Kerítést végez az, aki haszonszerzés céljából valakit szexuális cselekmény végzésére másnak megszerez. Szigorú szövegértelmezés szerint a felek önkéntessége miatt nem teljesül a törvényi tényállásból a megszerzett rész.
Prostitúció elősegítése:
Prostitúciót segít elő az a személy, aki mást prostitúcióra rábír, valamint épületet vagy egyéb helyet prostitúció céljára rendelkezésre bocsát. Az egyéb helybe tágan értelmezve nemcsak fizikai helyiséget lehet érteni, hanem akár online portált is.

Olvasson tovább: