Kereső toggle

A családokért táncoltak a Hősök terén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagyszabású flashmob részese lehetett az, aki szerda délután fél ötkor a Hősök terére látogatott. Az UptoFaith nagysikerű 2010-es és 2011-es megmozdulásai után idén ismét megmozdulást szervezett egy fontos ügy mellett.

„Az idei projekt fókuszában a korunkban nagy támadásnak kitett természetes családmodell védelme áll. Célunk, hogy a világ minél több pontján felszólaljunk e nemes cél érdekében, minél kreatívabb és látványosabb módon, ezzel is hatást gyakorolva a világra” – fogalmazott az UptoFaith alapítója, Pajor Tamás.

„Táncolj velünk május 24 és 28. között, vedd fel videóra és töltsd fel Facebookra vagy Twitterre az #uptofaith2017 hashtaggel!” – hangzott a mozgalom felhívása, amely nem kevesebb mint 1500 embernél talált célba. A szervezők személyek és csapatok jelentkezését is várták – felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Az első UptoFaith flashmobra 2010-ben került sor Budapesten (lásd: Tánc a feltámadásról, Hetek 2011. április 29.). Pajor Tamás akkor elmondta a Heteknek, hogy a Hősök terei, hét évvel ezelőtti húsvéti megmozdulás ötlete Nemes Ákostól, a Hit Gyülekezete debreceni pásztorától származott.

Feltámadás és család

Nem sokkal korábban a debreceni Hit Gyülekezete Nemes Ákos lelkipásztor vezetésével szervezett egy köztéri táncakciót egy, Pajor által írt dalra, s ennek felvétele jelentős visszhangra talált a különböző videómegosztó portálokon. Az ötlet nyomán létrejött első Hősök terei flashmobról készült felvételt többmilliószor nézték meg a YouTube-on, majd a következő évre már nemzetközi méretekben hirdették meg az akciót.

A 2010-es és a 2011-es UptoFaith-megmozdulás témája Jézus feltámadása volt, a mostanié pedig a folyamatos támadás alatt álló bibliai családmodell védelme.

Ennek apropója, hogy május 24–28. között Budapesten tartja XI. csúcstalálkozóját a Családok Világkongresszusa (The World Congress of Families), melynek célja a hagyományos családmodell népszerűsítése és védelme.

A szervezet korábban méltatta az Alaptörvény azon megállapításait, amelyek a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként definiálják, illetve kinyilvánítják, hogy az emberi élet védelme a fogantatástól a halálig tart.

A világkongresszus a „Családbarát nemzetek építése: tegyük újra naggyá a családokat!” mottó köré épül, a  legtöbb rendezvénynek a Budapesti Kongresszusi Központ ad otthont, ahová közel 3000 delegáltat és résztvevőt várnak a szervezők, emellett bizonyos szekcióülésekre a Parlamentben kerül sor. A családok első világkongresszusát 1997-ben, Prágában tartották, a legutóbbit 2016-ban Tbilisziben.

Olvasson tovább: