hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mese nem volt, fűteni kellett
Rendőrök csaptak le a gallyakat gyűjtő családapára

2017. 05. 03.
Az elmúlt tél mindenkit megviselt, kit testileg, kit lelkileg, de voltak, akiket mindkét módon. Ez történt Zoltánnal is, aki ugyan nem számította magát a leszakadó társadalmi rétegekhez, mégis el kellett döntenie, hogy fűt vagy eszik a család. Miután a nagy hidegben felélték tartalékaikat, kénytelen volt az erdőre menni fát szedegetni – ez nem lopás, gondolta, hiszen csak a száraz gallyakat gyűjtögeti. Tévedett, aminek komoly ára lesz, mondták neki az eljáró rendőrök. A szociális tűzifa még enyhébb teleken sem fedezi teljes egészében a rászorulók szükségleteit, az idei télen pedig különösen kevésnek bizonyult.

Harmincéves rekordot döntött az idei tél, de leginkább a január.

A hosszú hideg mindenkit megviselt, de leginkább a szegénységben élők télire felhalmozott tűzifakészletét, mert az bizony hamar elfogyott. A tűzifa még most is hiánycikknek számít az egész országban, a tüzépeken, fatelepeken is nehéz hozzájutni. Így előfordult, hogy még az sem tudott száraz, jó tűzrevalót beszerezni, aki megtehette volna. Nem oldotta meg az sem a problémát, hogy önkormányzatok tüzelésre alkalmas fát osztottak szét, vagy saját büdzséből egészítették ki a szociális tűzifára kapott támogatást.

„Az évekkel ezelőtt bevezetett szociális tüzelő csak flastrom a szegénység rút arcán. Vagy túl későn osztják, vagy olyan kis mennyiségben, ami a januári hidegben néhány éjszakára volt csak elég” – fogalmaz Kovács Györgyi szociális munkás. A legszegényebbek persze eddig is illegálisan szerezték be a fát, de ezen a télen még olyanok is a tilosba voltak kénytelenek járni, akik eddig ezt soha nem tették. A törvény hidegben, melegben ugyanaz: aki elhullott fát, gallyat gyűjt, vagy az elhalt ágakat levágja, szabálysértést követ el, ez pedig elzárással is büntethető. Vagyis emberek azért kerülnek börtönbe, mert a földön talált faágakkal fűtenének, ami érthetetlen okokból tilos, mondja a szociális munkás, akivel éppen egy olyan családhoz tartunk, aki így került szembe a törvény szigorával. A szakember szerint érthető a faszedegetés általános tiltása, hiszen a tolvajok, akik derékmagasságban döntik ki az erdőket, óriási kárt okoznak. Ugyanakkor azok számára, akik a száraz, elhalt ágakat és gallyakat szedegetik, egy szervezett őszi vagy nyár végi fagyűjtési akció óriási segítséget adna. Az elmúlt években erre voltak jó példák, de sajnos egy-két esetben az élő fa is bekerült a szedegetésbe, így inkább véget vetettek a lehetőségnek a szervezők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!