Kereső toggle

Sugar Babyk és Sugar Daddyk

Világjelenség a „támogatói kapcsolatok” iránti érdeklődés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A boldogság megtalálását ígéri, miközben a pénzért sok mindenre hajlandó fiatal lányok (vagy akár fiúk), illetve a „szolgáltatásaikért” őket „támogatni” képes férfiak (vagy hölgyek) közvetítését végzi az első magyar „sugardating” társközvetítő oldal. Amennyiben mindez a luxusprostitúcióra, kitartottságra, illetve a kerítésre emlékeztet bárkit, az az oldal üzemeltetőinek szándéka szerint csak a véletlen műve.

Belép az ajtón egy magas, vékony, szőke lány, úgy 25 év körüli, de lehet, hogy fiatalabb. Sminkje, frizurája tökéletes, nyilvánvalóan időigényes munka produktuma. Drága parfümillat lengi körül. Szürke mini pólóruhájához egyező színű Prada táskát hord. Legalább 10 centiméteres magassarkújában magabiztosan lépked. Arca nem ostoba, tekintetéből nem süt az üresség. Egyetemista. Első látásra nőies, intelligens, dekoratív és sikeres. Ő egy Sugar Baby.

A termék. A keresleti oldalon érkezik egy jóképűnek nem nevezhető, de jól öltözött, ápolt férfi. Akár házas is lehet, de nincs rajta jegygyűrű. Léptei sietősek, dinamikus a mozgása, mint aki tudja, mit akar. A státuszszimbólumok egy befutott üzletembert, cégvezetőt vagy vállalkozót sejtetnek. Kései negyvenes vagy korai ötvenes lehet, mindenesetre elég idős ahhoz, hogy akár a Sugar Baby apja legyen. Csakhogy ő nem az. Ő nem daddy, hanem Sugar Daddy.

Az ő „egymásra találásukat” segíti a puncs.hu, amelynek üzemeltetői a nemzetközi trendeket meglovagolva hozták létre az első magyar „sugardating” oldalt. „Ez az oldal a boldogságról szól, amit keresünk. A boldogságot pedig olykor a szürke hétköznapok során nem találjuk, nem is találhatjuk meg. Kikhez szólunk? A szépségükkel és intelligenciájukkal tisztában lévő fiatal lányokhoz és fiúkhoz ugyanúgy, mint az elfoglalt, tehetős úriemberekhez vagy hölgyekhez, akik megosztanák életük egy szeletét a másikkal, akit kölcsönösen boldoggá tudnak tenni” – írják az oldalon a szerkesztők, akik kínosan ügyelnek arra, hogy az úgynevezett „sugar” kapcsolatokról az érdeklődőknek egy kölcsönösen előnyös, következmények nélküli hosszú távú együttlét, és ne a (luxus) prostitúció ugorjon be. A „jegyzőkönyv kedvéért” hangsúlyozzák is, hogy a „pénzért szexet kínáló tagok, és escortok azonnal törlésre kerülnek”.

„Ki ne szeretne kellemes társasággal utazgatni, kikapcsolódni, kiállításokra, megnyitókra, gyertyafényes vacsorára járni, vitorláson kortyolni a kedvenc koktélját vagy éppen egy eldugott, ámde gyönyörű szállodában kipihenni a mindennapok fáradalmait?” – teszik fel az álnaiv kérdést, cinikusan azt állítva, hogy a Sugar Babyk és a Sugar Daddyk viszonya semmiben nem különbözik egy hagyományos szerelmi vagy hosszú távú kapcsolattól, és a „lényege nem a pénz, hanem a vagyon nyújtotta lehetőségek közös megélése”. Éppen úgy, mint „dédszüleink korában”, amin persze nem a házastársi hűséget vagy a gyerekvállalást értik, hanem azt, hogy „a kérőnek megfelelő anyagi háttere, biztos megélhetése legyen”. Az oldalhoz kapcsolódó blogban pedig olyan égető kérdésekre találhatnak választ az érdeklődők, mint hogy „Mit tegyünk, ha több Sugar Babynk is van? Vagy szeretnénk, ha lenne?”, „Miért lehet jobb egy Sugar kapcsolat, mint egy házasság?” „Lehet-e egyensúlyozni a Sugar Daddy és egy fiatalabb pasi között?”

Cukrosbácsi kerestetik

A Sugar Daddy–Sugar Baby típusú érdekkapcsolatok világszerte egyre gyakoribbak. Fiatal, főként huszonéves lányok online sugardating oldalakra jelentkeznek fel, hogy megtalálják azt a „cukrosbácsit”, aki felszabadíthatja őket a diákhitel súlyától vagy kifizeti a felsőfokú oktatással járó olyan költségeket, mint például az albérlet vagy a tandíj, és természetesen ezen felül is ajándékokkal halmozza el őket. A Sugar Daddynek cserébe van társasága, akivel villoghat, és szó szerint ugyan nem a szexért fizet, ám a történetnek ez is hangsúlyos része. Nem véletlen, hogy Ron Weitzer, a George Washington Egyetem szociológusa light prostitúciónak nevezte el a jelenséget. A puncs.hu oldalon regisztrált hölgyek bemutatkozásából szintén az derül ki, hogy ők maguk sem dőlnek be az oldal „propagandájának”, nagyon is jól tudják, mit várnak tőlük, ezért a kihívó képek mellett nem ritkák az ilyen jeligék: „érzéki és szenvedélyes”, „érezzük jól egymást”, „élj a mának”, „a vágy az embert csak félútig viszi”. A támogatóra vágyó lányok között sok a huszonéves, középiskolai vagy felsőfokú végzettségű. Az oldal egyik blogbejegyzése a Sugar Babyk bemutatása kapcsán az egyetemista lányokat egy külön kasztba sorolja. „Általában fiatal, alig huszonéves lányok – aki szereti a nagyon hamvas szépségeket, annak biztos tetszeni fognak. Abból kiindulva, hogy bejutottak egy felsőoktatási intézménybe, valószínűleg intelligensek is, bár azért kar és intézmény szerint lehetnek különbségek. (…) Ki-ki eldöntheti, hogy neki mi jön be jobban: egy bulira fókuszáló, életvidám, de nem igazán ambiciózus, kissé lusta fiatal, vagy egy olyan, aki komolyan veszi a tanulást – és akkor bele kell kalkulálni, hogy vizsgaidőszakban nem fog ráérni, esetleg máskor se szabad annyira, mint amennyire szeretnénk. Esetleg a két szélsőség közötti személyiség, akinek fontos a tanulás, de azért nem az az első az életében.”

A „húspiac” bemutatása során a szerző rátér az esetleges problémaforrásokra is: „A nagyon fiatal lányoknál probléma lehet még, hogy naivak, bizonytalanok, nem tudják, mit is akarnak pontosan, függnek a szüleiktől, akik ellenezhetik a kapcsolatot, vagy éppen hamar szerelmesek lesznek és többet akarnak, mint amennyit a Sugar Daddy nyújtani akar.”

Ron Roberts brit pszichológus, a Sex Work and Students (Szexmunka és tanulás) című kutatás (2013) vezetője szerint az elmúlt években duplájára nőtt azoknak a hallgatóknak a száma, akik vetkőzésből, erotikus masszázsból, valamint prostitúcióból élnek az Egyesült Királyságban – egy felmérés szerint a megkérdezettek hat százaléka személyesen is ismert diákprostituáltakat, míg 13 évvel ezelőtt ez az arány három százalék körüli volt. Sokak a tandíjak emelkedését is hibáztatják a jelenségért, mivel ezeknek kifizetése és a diákhitelek törlesztési nehézségei elkeseredett lépésekhez vezethetnek.

Világviszonylatban talán az Egyesült Államokban kell a legnagyobb pénzügyi terheket felvállalni a mostani generációnak egyetemi tanulmányaihoz. 

A worldnetdaily.com hasábjain a bestsellerszerző Jerome R. Corsi Az Y generáció a Sugar Daddy prostitúcióhoz folyamodva fizeti diákhiteleit című írásában statisztikai adatokkal szemlélteti a jelenség terjedését: Indiana államban több mint ezer diák tagja „sugarrandis” oldalaknak, a New York Universityn pedig ugyanennyien várnak „mecénásokra”. Brandon Wade, a legnagyobb, többmilliós bázissal rendelkező „sugarrandis” oldal, a Seeking Arrangement alapítója szerint annak ellenére, hogy nem az egyetemistákat célozták meg az oldal indulásakor 11 éve, mára 1,9 millióra nőtt a számuk.

Kiszoríthatja a „klasszikus” prostitúciót

Bár a sugardating oldalak üzemeltetői nem csak Magyarországon érvelnek azzal, hogy itt szó sincs prostitúcióról, a „támogatói kapcsolatok” egyértelműen konkurenciát jelentenek a fizetős szexuális szolgáltatásoknak.

A Sheri’s Ranch nevű legálisan működő nevadai bordélyház (Nevada államban nem tiltott a prostitúció) 2015-ben a bírósághoz fordult, hogy tiltsák be a Seeking Arrangementhez hasonló sugardating oldalakat, melyek „az illegálisan működő online prostitúció kifejlődésének a következő szakasza”. A bordélyház szóvivője, Jeremy Lemur így indokolta véleményüket: „A Sheri’s Ranch személyzete szakértő a prostitúcióban, így jól be tudja azonosítani a prostitúciót, ha szembetalálkozik vele. Aggódunk, hogy ha ezek a sugardating weboldalak jogi korlátozás nélkül tovább üzemelhetnek, negatívan befolyásolják a legális prostitúciós üzletet.”

A sugardating oldalakat érintő kritikák szerint ezek az alkalmazások nem csupán a vágyak kielégítését teszik lehetővé, hanem olyan vágyakat is gerjesztenek, amelyek fel sem merülnének a hasonló szolgáltatások nélkül. A dolgok ráadásul könnyen elfajulhatnak. A napokban robbant ki az USA-ban egy sugardating botrány. A 33 éves Kenndric Traman Roberts nyolc 19 és 23 év közötti nőt tartott fogva otthonában, mellplasztikára, tetoválásra és sztriptízbárokban való munkára kényszerítve őket. A segélyhívást leadó hölggyel a legnépszerűbb amerikai sugardating oldalon, a Seeking Arrangementen „ismerkedtek meg”. Roberts modellkedést vagy pénzügyi támogatást ígérve csalta el a lányokat a házába, akiket többször életveszéllyel fenyegetve otthonában tartott és sztriptíztáncosként alkalmazott. A nőket a múlt héten menekítették ki, mielőtt a férfit illegális fogva tartás, emberkereskedelem és kényszermunka vádjával letartóztatták.

Korábban David Cameron volt brit miniszterelnök egykori tanácsadója, a brit–amerikai kettős állampolgárságú milliárdos, Doug Richard is komoly botrányba keveredett. A háromgyermekes apa és férj 2014-ben egy brit tinédzserrel ismerkedett össze a Seeking Arrangementen, és fizetett a 13 éves aprócska termetű lánykának azért, hogy meztelen képeket küldjön, illetve a vidéki lány és 15 éves barátnője londoni utazását is állta, hogy találkozhassanak egy hotelben. Az amúgy egy népszerű TV- sorozatban is szerepelt üzletember nem tagadja a szexuális kapcsolatot, de azzal védekezik, hogy ez kölcsönös beleegyezéssel történt és úgy tudta, a lány akkor „már” (!) 17 éves volt. Richard tagadja, hogy bármilyen pénzt adományozott volna a lánynak. Saját bevallása szerint dominancián és alávetésen alapuló kapcsolatot keresett a sugardating oldalon, ahová „Domináns” néven jelentkezett be, a lányban pedig az ragadta meg, hogy feltüntette profiljában, hogy úgymond engedékeny. Miután a tinédzser édesanyjának feltűnt, hogy Richard kétszer 120 fontot utalt a lánynak, értesítette a rendőrséget, akik egy londoni hotelben tartóztatták le az 57 éves férfit, és így került bíróság elé gyermek elleni szexuális bűncselekmény vádjával. Januárban ugyan felmentették Richardot, azonban sem a lányok családjának, sem a közösségi médiának nem sikerült az ügyön túllépni. A The Telegraph újságírója, Allison Pearson szerint „a kibervilág egy olyan lelkiismeret nélküli ország, ahol a férfiak elvesztik a lelküket”.

Durva következmények

Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak a Sugar Daddyk, hanem a Sugar Babyk is könnyen megsínylik a támogatói kapcsolatokat, illetve az ezzel szorosan összenőtt prostitúciót. „Nem mindig olyan a partner, aki bejön vagy szimpatikus. – Aki fizet, a pénzéért azt várja, hogy lelkesedj. Ilyenkor el kell játszanom, hogy ő a világ legjobb pasija, ez nagyon nehéz, mert néha idősebb édesapámnál is. Egy-egy ilyen este után napokig undorodok magamtól és elhatározom, hogy soha többet nem csinálom” – mesélte például a delmagyar.hu-nak egy szegedi egyetemista jogászlány, aki ezzel igyekezett kiegészíteni szűkös költségvetését.

Az Egyetemista lány támogatót keres címmel a témáról könyvet író Szabó Eszter Anna és Nagy Szilvia szerint a támogatót kereső lányok sok esetben nemcsak a tanulmányaik finanszírozására, hanem bulizásra és egy jobb életszínvonalra költik az így megszerzett pénzt. A lányok eközben azzal érvelnek, hogy tevékenységükkel senkinek sem ártanak, ám a szerzők szerint az egyetlen ember, aki nem jutott eszükbe, mint áldozat, az éppen ők maguk.

Almási Kitti pszichológus a TV2 egykori Napló című műsorában a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, a prostitúcióra főként érzelmileg sérült lányok hajlandóak, akik tárgyként tekintenek a testükre. Azzal azonban nem számolnak, hogy az ezzel kapcsolatos rossz érzéseiket ugyan el tudják nyomni egy ideig, ám ez később visszaüt: kevés esélyük lesz egy normális kapcsolatra, önbizalomhiány vagy értéktelenségérzés gyötri majd őket, illetve problémájuk lehet a hűséggel vagy akár magával a szexualitással is.

Brutális üzlet

A puncs.hu üzemeltetői az index.hu-nak tavaly novemberben azt nyilatkozták, hogy az indulás után egy hónappal már kétezren regisztráltak az oldalukra. Bár nem kötelező a fizetett szolgáltatást igénybe venni, ám a rendszer úgy van felépítve, hogy erősen ösztönözze a felhasználókat a havi akár 10000 forintos díj megfizetésére. Az üzemeltető cég a 2015-ben bejegyzett Ntice Kft. (az entice magyarul csábítást jelent), amely korábban is fejlesztett már randiappot, mégpedig a kapjmeg.com nevű facebookos alkalmazást. Az amerikai mintára készült applikáció azt tette lehetővé, hogy kockázat és visszautasítás nélkül lehessen bejelölni a vonzónak talált ismerősöket, akik erről csak akkor szereznek tudomást, ha az érzések kölcsönösek, és ők is bejelölik a másik felet. Erre a fejlesztésre figyelt fel az online társkereső piac legnagyobb szereplője, a Dating Central Europe Zrt., amely többek között a melegrandi.hu oldalt is működteti, és befektetett az Ntice-ba. A Dating Central Europe Zrt.-nek egyébként a 2013-ban 4,3 milliárd forint uniós forrást elnyerő Gran Kockázati Tőkealapon keresztül Hernádi Zsolt Mol-vezér is a tulajdonosai közé tartozik. Az online társkeresők egyébként gazdaságilag szépen teljesítenek: a Dating Central Europe 2015-ben 393 milliós nettó árbevétellel zárt, a tulajdonos pedig kivehetett 135 millió forint osztalékot.

Olvasson tovább: