hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sátánizmus polgári arca

2016. 08. 14.
Amikor Anton Szandor LaVey előadóművész és okkultista 1966-ban megalapította a Sátán Egyházát (Church of Satan) San Franciscóban, még senki sem gondolta volna, hogy ennek a periférikus és underground szervezetnek az „antikeresztény” spirituális gyökereiből táplálkozó filozófia és a kulturális sátánizmus 50 évvel később már széles társadalmi támogatottságot élvez és „polgárjogot” nyer. A Washington Post a napokban számolt be arról, hogy a New York-i székhelyű Sátánista Templom (Satanic Temple) szervezet a világnézeti semlegességre hivatkozva, kihasználva a demokratikus intézményrendszert hogyan próbál állami támogatást szerezni ahhoz, hogy az állami általános iskolákban kisgyerekek számára tarthassanak foglalkozásokat.

A kezdeményezés azért is kapott most ekkora sajtóvisszhangot, mivel idén nyáron az USA-ban több államban is folyamodtak engedélyért, hogy a magyarul leginkább Sátán Klub Szakkör névvel jól visszaadható (After School Satan Club) foglalkozásokat ősszel az állami iskolákban elindíthassák.

A szervezet beszámolója szerint átfogó stratégiát dolgoztak ki arra nézve, hogy a klubot országszerte minél több intézménybe eljuttassák; honlapjukon már most kilenc különböző államból egy-egy iskolában elérhető a foglalkozás. A fiatal sátánista generáció által négy éve alapított, politikailag is aktív szervezet újszerű eszközökkel próbálja elérni a társadalmat, és felhívni magára a figyelmet. Nem titkolt céljuk, hogy iskolai programjukkal ellensúlya legyenek a harmincas években elindított keresztény Jó Hír Kluboknak (Good News Clubs), amelyek évtizedek óta több ezer iskolában jelen vannak.

Érdekesség, hogy a Sátánista Templom alapítója kifejezetten hangsúlyozza, hogy az ő foglalkozásuk szerinte spiritualitástól mentes, nem vallási célú, sőt célja az, hogy a gyermekeket már igen kis korban megtanítsa a kritikai gondolkodásra, a józan észre, az empátiára és mások tiszteletére. Ennek némiképp ellentmondani látszik, hogy a klub logójában és kiadványaiban hangsúlyosan megjelennek a klasszikus sátánista szimbólumok, mint a pentagram, kecskefej és ördögvilla. Önkéntesei között magasan képzett fiatal pedagógusok és szakemberek is vannak, akik készek a programban való részvételre. A Sátán Klub létjogosultságát azzal indokolják, hogy a gyerekeknek joguk van több szempontot is megismerni, világnézetileg „kiegyensúlyozott” programokon részt venni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!