Kereső toggle

Hogyan hat Izraelre a szíriai polgárháború?

Szomszédi viszonyok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Izrael nem részese a szíriai polgárháborúnak, és mindent meg is tesz, hogy távol maradjon tőle – az izraeli külügy és a hadsereg illetékesei egybehangzóan ezt mondták a zsidó állam meghívására Izraelben tartózkodó magyar újságíróknak. Van azonban két terület, amelyen Izraelt nagyon is érinti, ami a szomszédos országban folyik. Egyfelől Izrael évek óta ingyenes és világszínvonalú egészségügyi ellátásban részesíti a háború sok száz sérültjét; másrészt annak megelőzésére törekszik, hogy a Szíriában harcoló felek bármelyike veszélyeztesse a zsidó állam biztonságát.

Ami a humanitárius szerepvállalást illeti: az izraeli hadsereg 2013 februárjában döntött úgy, hogy megnyitja az Izraelt Szíriától elválasztó határt (amit az ENSZ a mai napig csak fegyverszüneti vonalként ismer el, ám a zsidó állam 1981 óta országhatárnak tart) hét súlyosan megsebesült szíriai állampolgár előtt. Az azóta eltelt három évben az izraeli egészségügy összesen közel 2000 szíriait részesített ellátásban, közülük mintegy 600 embert a galileai Safed városában található Ziv Egészségügyi Központban. A központban folyó munkáról a Hetek többször is írt (lásd: Kórház a határ szélén 2014 augusztus 15. és Küzdelem az ellenség életéért 2015. szeptember 18.).

A Ziv Egészségügyi Központ a 2006-os izraeli–libanoni háború óta kulcsszerepet tölt be a háborús sérültek kezelésében. Korábban a háborúban megsebesült izraeli katonákat látták el itt, majd 2013-tól a szomszédos Szíria poklából érkezett súlyos sérülteket kezelnek az intézményben.

A központ ortopéd sebészeti részlegét vezető Alexander Lerner az orosz Távol-Keleten, Vlagyivosztok környékén született.

A Szovjetunióban lett ortopéd sebész belőle, majd 1990-ben költözött Izraelbe. A szíriai sebesültek ellátása során jelentkező nyelvi akadályokat Lerner doktor csapatának izraeli arab tagjai segítenek áthidalni, ám az izraeli egészségügy munkáját megnehezíti, hogy az esetek többségében a Szíriából érkezett pácienseknek az ország egészségügyi rendszerének összeomlása miatt nincsenek orvosi papírjai, így az izraeli orvosok a legtöbb esetben nem tudnak semmit a betegek korábbi kórtörténetéről.

A szíriai sebesültek Zivben és más izraeli egészségügyi létesítményekben folyó ellátásáról a nyugati média sajnos alig-alig vesz tudomást, ami valószínűleg összefügg azzal, hogy Lerner doktor és csapata tevékenysége nehezen összeegyeztethető az Izraelt könyörtelen apartheidrezsimként ábrázoló képpel.

Az Izraelben tartózkodó magyar újságírók érdeklődésére doktor Lerner és munkatársai, valamint a Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő, a szíriai sebesültek Zivbe juttatásában kulcsszerepet játszó izraeli katonák egyaránt arról számoltak be, hogy a többnyire papírok nélkül érkező sebesültek előéletéről Izrael gyakorlatilag semmit nem tud. Ahogy fogalmaztak: itt emberéletek mentéséről és nem az adott esetben a sebesültek mögött álló frakciók támogatásáról van szó.

Amint az izraeli katonák egyike megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy az elmúlt három évben Izraelben ellátott közel 2000 ember csak a töredéke a Szíriában segítségre szoruló sebesülteknek, ám a zsidó állam részéről a segítség gesztusértéke abban van, hogy egy vele ellenséges, sőt hivatalosan máig hadiállapotban lévő ország több ezer rászoruló állampolgáráról gondoskodik mindenféle ellentételezés nélkül. Hogy doktor Lerner és kollégái elképesztő odaadással és világszínvonalon végzett munkája hosszú távon mennyire segít előmozdítani az izraeli–arab megbékélést, azt egyelőre nem tudni. A főorvos mindenesetre boldogan mesélte annak a tizenöt éves szíriai lánynak az esetét, aki a Ziv központban kapott protézissel tanult meg újra járni, és a kórtermekből a folyosóra gyűlt zsidó és arab páciensek együtt tapsoltak a sikerének.

A humanitárius segítségnyújtáson túl a zsidó állam másik, nem titkolt célja a Szíriában harcoló felek bármelyikének megakadályozása abban, hogy közvetlenül fenyegethesse Izraelt. Netanjahu miniszterelnök az elmúlt években többször hangsúlyozta: Izrael elszánt arra, hogy megakadályozza, hogy Szírián keresztül fejlett rakétarendszerek jussanak Libanonba a gyakorlatilag hadsereggé erősödött Hezbollahhoz.

Az izraeli kormányt láthatóan aggasztja, hogy az Irán-barát libanoni síita milícia, amely utoljára 2006-ban provokált háborút Izrael és Libanon között, az utóbbi években Aszad elnök hadseregével és az orosz légierővel együttműködve a szíriai polgárháború aktív és sikeres résztvevőjévé vált. A Hezbollah erejét ugyanis a sokszorosára növelheti, hogy harcosai folyamatosan éles helyzetben edződnek. Izrael helyzetét tovább bonyolítja, hogy bár a szíriai polgárháborúban Aszadot támogató erők közül a Hezbollahra és a mögötte álló Iránra veszélyforrásként tekint, az alavita–síita koalíciót a levegőből támogató oroszokkal kifejezetten jó viszonyra törekszik, tudomásul véve, hogy Moszkva a szaúdi és török hátterű szunnita dzsihádistákat saját biztonságára nézve fenyegetőnek tartja.

Izraeli kormánykörökben a szíriai háború fordulópontjának tartják Obama elnök 2012-ben tett, majd egy évvel később megszegett ígéretét. Mint arról a Hetek a múlt héten írt, 2012 augusztusában az újraválasztására készülő elnök közölte, hogy ha Aszad hadserege vegyi fegyvert vet be a polgárháború során, akkor „a rezsim átlép egy vörös vonalat”, és az Egyesült Államok be fog avatkozni a háborúba. Egy évvel később közel 1500 ember, köztük több mint 400 gyerek halt meg Damaszkusz közelében egy szarintámadásban, amely után a kormányerők és a Szíriai Szabad Hadsereg nyugati médiában „mérsékeltként” elkönyvelt dzsihádistái egymást vádolták a bestiális gonosztett elkövetésével. Az amerikai beavatkozás azonban elmaradt – az Egyesült Államok megszegett egy, személyesen elnöke által tett ígéretet, amiből a szunnita dzsihádisták körében is azt a következtetést vonták le, hogy Washington megbízhatatlan partner, amely az első adandó alkalommal cserbenhagyja szövetségeseit és megszegi bármilyen ígéretét. Washington sokat veszíthetett a szószegéssel: a közel-keleti káosz alkalmat adott Oroszországnak arra, hogy egyszerre tudja szövetségesei sorában a két, egymással egyébként ellenséges regionális hatalmat, Izraelt és Iránt.

Olvasson tovább: