hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szexuális szokások és a közjó
Mi köze a házastársi hűségnek a civilizációk felemelkedéséhez?

2015. 12. 23.
A történelem során minden nagy birodalom úgy indult kulturális felemelkedésnek, és lett belőle nagy civilizáció, hogy abszolút monogámiát követelt meg a férfiaktól és a nőktől. J. D. Unwin etnológus mutatta ki, hogy a jólét állapotában rendre bekövetkezett a szexuális normák fellazulása, amit mindig a kultúrák hanyatlása, elnéptelenedése kísért. Megállapításainak érvényességét alátámasztják a modern civilizáció jelenkori folyamatai is, nevezetesen a ’60-as évek óta tartó szexuális forradalommal egyidejűleg a nyugati jóléti társadalmak hanyatlása, öregedése és fogyása.

A szexuális szokások és a civilizációs fejlettségi szint közti összefüggést eddig kevesen kutatták. Az egyetlen és egyben máig legfontosabb művet e témában Joseph Daniel Unwin Sex and Culture című könyve jelenti, amelynek végkövetkeztetése az, hogy a szexuális normák fellazulása minden esetben a fejlett civilizációk kulturális hanyatlásához vezetett. Az oxfordi etnológus, szociálantropológus professzor hiánypótló kötete 1934-ben jelent meg – és őt magát is meglepték empirikus kutatásának eredményei. „Ha előre tudtam volna, hogy (munkám) eredményeképpen milyen mértékben kell megváltoztatnom a véleményemet, lehet, hogy bele sem kezdek” – írta. 

A 20. században, amelynek erkölcsiségére olyan személyek nyomták rá bélyegüket, mint a szélsőségesen házasságellenes feminista írónő, Simone de Beauvoir vagy az ellentmondásos szexológus, Alfred Kinsey, Unwin monumentális, 700 oldalas szakkönyvét máig tartó hallgatás övezi. Az etnológus egyébként az 1920-as években népszerű freudi szublimáció-elméletből indult ki. „A társadalmi szabályok korlátozzák a szexuális késztetések azonnali kiélését. Ez érzelmi konfliktust okoz az emberben, ami más formában manifesztálódik. Amit ma civilizációnak hívunk, az mindig az ösztönös késztetések kielégítésének kötelező feláldozása árán jött létre” – vélekedet Unwin. Függetlenül attól, hogy a freudi magyarázatot érvényesnek gondoljuk-e vagy sem, az oxfordi professzor tényszerű megállapításai több mint érdekesek. Unwin munkásságának magyarországi megismertetésében nagy szerepe van Krúdy Tamás szakújságírónak, az alábbi összefoglalásban az ő kutatómunkájára is támaszkodunk.

Unwin a társadalmakat két nagy csoportra bontotta: 16 „civilizált” és 80 „civilizálatlan” társadalomra. „Civilizáltak” a sumérok, babiloniak, egyiptomiak, asszírok, hellének, perzsák, hinduk, kínaiak, japánok, szasszanidák, arabok (mórok), rómaiak, teutonok, angolszászok és angolok. A „civilizálatlan” társadalmakhoz tartoztak például afrikai, új-guineai, délkelet-ázsiai, indián és számos egyéb, kevésbé fejlettnek tartott népcsoportok. Unwin azt vizsgálta, hogy a szexuális szabályok és a kulturális fejlettségi szint között milyen összefüggés van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!