Kereső toggle

Endrésik Zsolt a Jobbikról és saját megtéréséről

„Megszabadultam a gyűlölettől”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Három éve még kalasnyikovval lövöldözött, ma már azt mondja, nem az erőszak, hanem az evangélium hozhat felemelkedést a magyarság számára. Endrésik Zsolt volt jobbikos országgyűlési képviselő két éve  megtért Jézushoz.

Diplomás emberként miért éppen a MIÉP-ben kezdett el politizálni, még 2000-ben?

– Akkoriban a sorkatonai szolgálatomat töltöttem, és a laktanyában elég sok időnk volt. Ott figyeltem fel a Magyar Fórum című lapra. Sok gondolatával azonosulni tudtam, így a leszerelést követően jelentkeztem a MIÉP-nél.

Milyen céllal kezdett politizálni?

– Elsősorban egy közösséghez akartam tartozni, ahol hasonló gondolkodású emberek vannak. De 2002-ben a MIÉP csúfos vereséget szenvedett, kiesett a parlamentből, pedig meg voltunk róla győződve, hogy átlépjük az 5 százalékot. Ez óriási csalódást okozott, ráadásul már az is látszott, hogy a párt vezetése diktatórikus, így aztán teljesen a háttérbe vonultam. Persze addig se tartoztam az országos vezetőséghez, csak egy falusi alapszervezetet vezettem, többnyire Borsod megyére korlátozódott a tevékenységem. Több év kihagyás után a 2006-os események kezdtek újra felpiszkálni.

Részt vett az utcai zavargásokban?

– Nem, csak a tévében láttam, de az őszödi beszéd kiszivárgása nagyon felháborított, az pedig elgondolkodtatott, hogy nagyon sok ember van, aki ki mer állni a saját igazáért. És ez tetszett.

Hogy került a Jobbikhoz?

– 2007 végén kezdődött a puhatolózás, ők kerestek meg engem. Tudtak a MIÉP-es múltamról, tudták, hogy tanár vagyok, hogy rengeteg fiatalt ismerek. Több hét gondolkodás után azt mondtam, hogy újra csatasorba állok. Végül Szegedi Csanád révén kerültem be a Jobbikba.

Mi volt a Jobbik ajánlata?

– Erről így nem volt szó. Én alulról kezdtem el megmászni az uborkafát, összehoztunk egy helyi alapszervezetet, de aztán annyira jól beindultak a dolgok, hogy hamar kiemelkedtem. 2009-ben már a Jobbik Borsod megyei alelnöke voltam.

Miért voltak olyan sikeresek 2008-2009 környékén?

– 2006-ban valamilyen szellem kiszabadult a palackból. Hogy ez jó, vagy nem, az más kérdés, de nagyon sok embert energizált. Emellett a Magyar Gárda a Jobbik számára óriási húzóerőt jelentett, mert a cigány, nem cigány együttélésből nagyon komoly feszültségek származtak, nálunk Borsodban pedig az átlagnál is fokozottabb mértékben. Vidéken és főleg a kisebb településeken ezért óriási várakozással néztek a Jobbikra, és ez már látszott a 2009-es európa parlamenti választási eredményeken is. A megyében a Jobbik országos eredményét is felülmúltuk, voltak települések, ahol 30-35 százalékot szereztünk.

2010-ben tovább erősödött a Jobbik, bejutott a magyar parlamentbe, Önből is képviselő lett, de alig telt el két év, és Önt kizárták a pártból, ami már a konfliktus csúcspontja volt. Mi történt a parlamentbe jutástól eltelt egy- másfél év alatt?

– Sok összetevője volt az eseményeknek, de a legnagyobb törésvonalat a radikálisok és a mérsékeltek közötti konfliktus okozta a párton belül, ez vezetett a velem való szakításhoz is. Rólam köztudott volt, hogy a radikális szárnyhoz tartoztam. Mostanra egyébként, úgy látom, elsimultak ezek a konfliktusok, a mérsékelt szárny javára dőlt el a küzdelem. A felső vezetésből mára teljesen eltávolították a radikális személyeket, és a frakcióban sem maradt szinte senki.

Kiket sorolna az eltávolított radikálisok közé?

– Gaudi Nagy Tamást, Zagyva Gyulát, Lenhardt Balázst és persze saját magamat is.

Novák Előd azonban ott van, és feltehetően őt erősíti a felesége, Dúró Dóra is.

– Igen, a radikálisok közül tulajdonképpen Előd maradt meg.

Önt sokan a radikálisok között is az egyik legszélsőségesebbnek tartották. Volt ennek alapja?

– Igen, lehetett alapja, csak én más módszerekkel tevékenykedtem: kevésbé volt rám jellemző a radikális retorika, inkább a háttérben voltak radikális megoldási javaslataim, és persze befolyásom volt félkatonai szervezetekre is.

A megoldási javaslatai közül volt olyan, amit a megtérése után meg kellett bánnia?

– Igen, több ilyen is volt. De nemcsak ezeket, hanem minden bűnömet igyekeztem megbánni a legkisebbtől a legnagyobbakig.

A pártból végül is kizárták, független képviselőként azonban tavaly májusig a parlament tagja maradt, közben történt az emlékezetes kalasnyikovos lövöldözése. A legérdekesebb kérdés azonban, hogy hogyan tért meg? Ahogy az atv.hu megírta, ez 2013 őszén történ, mégis csak mostanában derült ki.

– Engem is meglepett, hogy megkerestek az újságírók, mert erről eddig a sajtóban senkinek nem beszéltem. Persze a Facebook-oldalamon az ismerőseim körében gyakran megosztok a hittel kapcsolatos bejegyzéseket.

Kellemetlenül érintette, hogy országos hír lett belőle?

– Egyáltalán nem, ennek előbb-utóbb felszínre kellett kerülnie.

Milyen körülmények között jutott hitre?

– 2012-re a pártbeli viták miatt soha nem látott szintre süllyedt az életem, tele voltam gyűlölettel. Éreztem, hogy ennek rossz vége lesz. Aztán a lövöldözés miatt egy évig bíróságra jártam, ez is idegőrlő volt. Megvolt az esélye, hogy indulatból elkövetek valami olyat, ami miatt akár börtönbe is zárnak. Nem tudtam mit kezdeni a gyűlölettel, amit elsősorban pártbeli ellenfeleim iránt éreztem, nem tudtam feldolgozni az elszenvedett igazságtalanságokat.

A megtérésemhez végül három lökés vezetett el: 2013-ban iratkoztam be a Debreceni Egyetem mesterképzésére. Egy alkalommal az egyetemről tartottam haza, amikor Hajdúböszörménynél megláttam egy stoppost. Ez augusztus végén volt. Soha nem szoktam stopposokat felvenni, de most valamiért megálltam és felvettem. Egy fiatalember volt, elkezdünk beszélgetni. Hamar rátért a saját életére, kiderült róla, hogy hívő, és bizonyságot tett nekem Istenről. Én egyébként nem árultam el neki, hogy ki vagyok, ő pedig nem ismert meg. Számomra a négy parlamenti év az életem mélypontját jelentette, de ez a beszélgetés felemelő volt. A fiatalember búcsúzáskor annyit mondott, hogy vegyem elő a Bibliát, és kezdjem el rendszeresen olvasni. Megfogadtam a tanácsot, és onnantól mindennap olvastam. Rengeteg Ige megérintett.

Éreztem, hogy valami megindult bennem, de ez még csak az első lökés volt. Két hét múlva a parlamentből tartottam hazafelé éjszaka. Vezetés közben mindig zenét szoktam hallgatni, de most Eger környékén átkapcsoltam egy helyi rádióra. Egy lelkész éppen a tékozló fiú történetéről beszélt. Úgy éreztem, nekem szólt az egész, teljesen padlóra küldött a műsor, folytak a könnyeim. Ekkor már tudtam, hogy az Úr szólt hozzám, de aztán jött még egy impulzus: 2013 őszén Fenyvesi Zoltánnal autóztunk hazafelé, és Zoli javasolta, hogy ugorjunk még be Kübekházára, a polgármesterhez, aki a barátja. Kiderült, hogy Molnár Róbert egykori kisgazda képviselőről van szó, aki tizenegy évvel ezelőtt megtért Istenhez. Robi nagyon kedvesen fogadott, majd olyan bizonyságtételt mondott, hogy csak néztünk ki a fejünkből. Azóta is nagyon jóban vagyunk, ő hívott el 2013 őszén Biatorbágyra, a református belmisszióhoz, ahol megtértem. 2013. november 20-án elmondtam a megtérés imáját, majd még aznap bűnvallást tartottam. Ez több mint egy órán át tartott.

Milyen változások jöttek az életében?

– Gyökeresen megváltozott az életem, megszabadultam a gyűlölettől, elmúltak a korábbi állandó feszültségek, idegeskedések, az agresszivitás. Rendszeresen járok istentiszteletre, több időt tudok a családommal tölteni, beiratkoztam a teológiára.

Úgy tudom, megkereste a Jobbik országos elnökségét is, és bocsánatot kért tőlük.

– Ez egy folyamatnak a része volt, mert nagyon sok olyan embert megkerestem, akikkel korábban megromlott a kapcsolatunk, ezektől mind bocsánatot kértem.

A vezetőséggel ez hogyan zajlott?

– A kizárásom után is tartottam néhány politikussal a kapcsolatot, és a megtérésem után rajtuk keresztül üzentem, hogy szeretnék részt venni egy országos vezetőségi ülésen. Ez létre is jött, ott mondtam el, hogy hívő lettem, és kértem, hogy rendezzük el a megromlott kapcsolatunkat. Elmondtam azt, hogy én megbocsátottam nekik, és kértem, hogy ők is bocsássanak meg nekem. Végül is békességben váltak el útjaink.

A családjában hogy fogadták megtérését?

– A családom jól fogadta a megtérésemet, azóta is támogatnak. Örülnek a teológiai tanulmányaimnak. Látják a pozitív változást, például, hogy nem vagyok ideges, kis dolgoknak is örülök, többet vagyok mellettük. Két nagyobb fiam többször elkísért már istentiszteletekre is.

A rasszizmussal és az antiszemitizmussal sikerült leszámolnia?

– Valóban voltak ilyen jellegű előítéleteim, de ezekből is sikerült megszabadulnom Isten segítségével. Kapcsolatba léptem több olyan emberrel, akik sikeresen dolgoznak különböző cigánymissziókban. Ma már úgy látom, hogy erőszakkal nem lehet megváltoztatni negatív állapotokat, az evangélium viszont megoldást hozhat. És hívőként természetesen az Ószövetséget is Isten Igéjeként fogadom el.

Visszatérve a politikára, a Jobbikból való kilépése után nem kereste meg a Fidesz, hogy segítsen nekik, hiszen nyilván tele van belső információkkal?

– Még 2012-ben kaptam megkereséseket, de nem akartam ártani a Jobbiknak, ezért nem adtam senkinek semmilyen anyagot.

Említette, hogy élete mélypontja volt a parlamentben eltöltött négy év. Mire gondolt?

– Ott testközelből tapasztalhattam meg azt, hogy a politikusok túlnyomó részének semmi köze nincs a való élethez, nincs empátiájuk, egyáltalán nem érdekli őket az emberek mindennapi problémája.

Ezt a jobbikosokra érti?

– Nem, ezt pártállástól függetlenül gondolom így. 

Mielőtt bekerült, úgy gondolta a nagypolitika az emberekről szól?

– Igen. Voltak ilyen illúzióim.

Ha úgy adódna, visszatérne az országos politikába?

– Nem. Persze inkább azt mondanám, nem akarok a saját fejem után menni, azt szeretném tenni, amit az Úr mond.

Jobbikos szavazók mit szóltak a megtéréséhez?

– Többször is kiálltam emberek elé bizonyságtételre, általában hitelesnek fogadták el, amit mondtam. De például az atv.hu-s cikk után kaptam gyalázkodó bejegyzéseket is, többen azt vetették föl, hogy mennyi pénzt kapok ezért. Sajnos az újpogányság nagyon erősödik, sok ember képtelen elhinni, hogy van Isten, és hogy tényleg meg lehet térni hozzá szívből. Meggyőződésem, hogy hazánkban akkor lesz rend és stabilitás, ha a magyarság visszatalál a Jézus Krisztus által kijelölt útra.

Most kereknek érzi az életét?

– Teljes mértékben: van három gyönyörű gyerekünk, részt veszek a falusi gyülekezet életében, a helyiek unszolására társadalmi munkában önkormányzati képviselő vagyok, emellett tanítok, és családi gazdálkodást folytatunk. Rendszeresen imádkozom, mindennap olvasom a Bibliát. Végzem a teológiát is, úgyhogy nem unatkozom.

Olvasson tovább: