Kereső toggle

 Mindent az anyagért

Ahol már az ötéves kisfiú is tudja, hogy a katica nem bogár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A zsálya nem virág, a kristály nem valamiféle kőzet, a katica pedig nem bogár – ezt már a legkisebb gyerek is tudja számos magyar településen. A felsorolt szavak a magyar kistelepüléseken élő fiatalok által nagy mennyiségben használt drogokat jelölik. A helyzet túlzás nélkül drámai: egy alföldi kisvárosban készült riportunk szereplői szerint az sem lenne meglepő, ha a helyi roma fiatalok többsége fogyasztó lenne.

„Ha akarod, egy telefon, és öt perc múlva itt van a kristály, vagy amit akarsz” – mondja Balázs, miközben egy üdítő felett beszélgetünk a helyi drogfogyasztási szokásokról egy alföldi városban, amelynek nevét nemcsak azért mellőzzük, mert a téma érthetően nem használna a turizmusra nagy hangsúlyt fektető településnek, hanem azért is, mert szakértők szerint a probléma az egész országban megjelent az elmúlt években Borsodtól Baranyáig. Interjúalanyunk soha nem fogyasztott még drogot, és könnyen lehet, hogy ezzel környezetében a kisebbséghez tartozik. Viszont tinédzser lánya és annak barátja is rendszeresen zsályázik, miközben az iskolát hanyagolják, és folyamatosan leépülnek szellemileg. „Ez egy nagyon káros divat és szinte mindenkit érint. Már az öt-hat évesek is tudják, hogy mi az a zsálya vagy a kristály, számukra sajnos ez válik természetessé” – mondta, megjegyezve, hogy a mentőket rendszeresen riasztják a romák lakta utcákba azért, mert valaki drogozás közben rosszul lett. „Legutóbb egy 12 éves gyerek halt meg majdnem” – állítja.

Lövöldöző paradicsomok

Az egyik helyi általános iskolában külön tanóra keretében beszélgetnek a drogok veszélyeiről. Az egyik ilyen előadáson ötödikes és nyolcadikos diákok tapasztalatait hallgatva egyáltalán nem tűnik túlzásnak a fenti helyzetleírás. „A haverom múltkor kristályt szívott, aztán azt haluzta (hallucinálta – a szerk.), hogy a paradicsomok lövöldöznek rá, és annyira megijedt, hogy felmászott a szekrény tetejére” – magyarázta egy 14 éves srác. Társai egymás után sorolták a legnépszerűbb drogokat: zsálya, kristály, katica (hogy ezek pontosan milyen szerek, arról lásd keretes írásunkat). Többségük ismer olyat, aki használt kábítószert, sőt, egyikük maga is beismeri, hogy zsályázott már – bár részleteket nem hajlandó elárulni. Egy ifjúságvédelmi szakember viszont elmondja: az illető többször is kábultan érkezett az iskolába.

A bátyja rendszeres fogyasztó, aki ha van pénze, akkor az öccsét is „beavatja”. A jelenség nem egyedülálló: volt már olyan, hogy valaki a drog hatása alatt kiesett az iskolapadból. A szakember szerint mindezt eddig hiába jelezték a városvezetés vagy a rendőrség felé, semmi nem történt. Annak ellenére sem, hogy a rendőrök elismerték, tudnak a problémáról. Egy név nélkül nyilatkozó ügyész ehhez hozzátette: nem igaz, hogy a hatóságok nem tesznek semmit, ám a dolguk rendkívül nehéz. Egyfelől a nem drognak, csupán pszichoaktív anyagnak minősülő szerek esetében a fogyasztás nem büntetendő, csupán a terjesztés. Ha viszont elkapnak egy terjesztőt, akkor hosszadalmas és drága szakértői eljárás keretében derül ki, hogy mondjuk marihuánát vagy zsályát adott-e el, ráadásul a kuncsaftjai a legritkább esetben vallanak ellene. És persze a legtöbben nem ipari mennyiségben tartják maguknál a szereket, tehát mondhatják, hogy mindez saját használatra van. Az ügyész szerint jogi szempontból a megoldás az lenne, ha a drogfogyasztókat sem büntetnék, és az úgynevezett könnyű kábítószereket – mint a marihuána – legalizálnák. 

„Nemrégiben egy gyámjogi tárgyaláson téma volt, hogy a szóban forgó kisgyerek vajon hogyan került a kábítószer hatása alá. Az apuka azzal védekezett, hogy a településen öt család kivételével mindenki drogozik” – idézi fel egy másik szakértő, aki szerint a jelenség már évek óta tapasztalható a helyi romák körében, ám az utóbbi időben mintha megerősödött volna. Ma már az sem kirívó, hogy a fiatalok karján tűnyomokat találnak. Ez nem azt jelenti, hogy heroint használnának, inkább azt, hogy a kristályokat vagy az amfetamint (speed) injekciós – vagy inzulinos – tűvel juttatják be szervezetükbe az erősebb hatás reményében. Ami még érdekesebb, hogy a szakértő maga is fejből sorolta azokat a helyeket, ahol ezeket a szereket be lehet szerezni. Állítása szerint amikor évekkel ezelőtt egy helyi roma vezetőnek felvetették a problémát, az volt a válasz, hogy „ne akard tudni, hogyan működik ez, mert nagy emberek vannak benne”.

Nem feltétlenül kell dílerekhez menni, ha valaki mámorra vágyik – ehhez elég csak meglátogatnia a háziorvost. Az említett fiatalok elmondták: a családjukban meglehetősen népszerűek a nyugtatók és a fájdalomcsillapítók. Egy egészségügyi szakember szerint ezeket a „hagyományos módon” alkohollal vegyítik, vagy a kristályokat is lehet velük „dúsítani”. Nem véletlen, hogy az ilyen – csak receptre kapható – gyógyszerek általában a kelleténél gyorsabban fogynak. A háziorvosnál a páciensek ilyen esetekben többnyire azzal magyarázkodnak, hogy „hát szedtek belőle a családtagok is”. Az már persze a doktor felelőssége, hogy ilyenkor kiállítja-e az újabb receptet. 

Bódult kilátástalanság

A legmegdöbbentőbb tapasztalatokat egy huszonéves roma lány, Zsuzsi osztotta meg a Hetekkel. Szülei arra panaszkodnak, hogy a lányuk szinte mindent pénzzé tesz, hogy drogfüggőségét fedezze. „Múltkor eladta a születésnapi ajándékát, és kristályt vett az árából. Máskor meg adtam neki pénzt, hogy vásároljon be a boltban, de egy buliban kötött ki” – meséli az anya. Az apa hozzáteszi: a drogozás napi probléma a helyi fiatalok között, és sokan kisebb lopásokból, betörésekből szereznek pénzt az anyagra – majd elkezdte sorolni, hogy melyik környékbeli háztól ki milyen értékeket lopott el az utóbbi időben. A szülők most reménykednek, mert gyerekük hazaköltözött, így „kéz alatt van”.

„Akkor kezdtünk el füvezni, amikor az általános iskolából elballagtunk. Nekem magyar barátnőim meg barátaim voltak, olyan tucatnyian mindig együtt lógtunk. A fű után kipróbáltuk a bogyót, a zsályát, meg a kristályt is. De a bogyót gyorsan abbahagytam, mert egyszer volt tőle egy halálközeli élményem” – meséli Zsuzsi. Ami a többi szer hatását illeti, azt mondja, hogy az ember eleinte mindenen röhögcsél, meg haluzik, aztán „befordul”, megszűnik a külvilág, maximum csak a telefonját nyomkodja. Hogy ebben mi a jó – mondjuk az alkoholhoz képest –, azt ő sem tudja megmondani, de azt megerősítette, hogy rengetegen fiatal drogozik a településen – és messze nem csak romák. „Van, aki 0–24-ben nyomja, és mindenét odaadja, akár a pulóverét vagy a cipőjét is, csak hogy meglegyen a következő adag” – tette hozzá Zsuzsi, aki ilyen mélyre ugyan nem süllyedt, ám a több éves – gyakran napi szintű – drogfogyasztás után már érzi a negatív hatásokat – például az emlékezetkiesést és a memóriazavart. Az apja megjegyezte: az egyik rokonuk a rendszeres „puskázás” (intravénás szerhasználat) nyomán csontsoványra fogyott, egy másik a drog miatt börtönbe került, a harmadik pedig meghalt. „Már a kisgyerekek is tudják, hogy mi az a kristály, és volt olyan, aki tízévesen használta. Hozzájutni pedig a lehető legkönnyebb” – mondja az apa, és sorolja a házakat, ahol meg lehet vásárolni a szereket. Azt mondja, van egy hatvan év körüli asszony is, aki a bugyijából osztogatja a drogot.

Zsuzsi elmondása szerint egy ezresért már lehet kapni egy pakk kristályt, ami körülbelül egyórás kábulatot biztosít. („Nagyker” áron egy gramm kristály körülbelül 3 ezer forint – ebből 6-7 pakkot lehet készíteni.) Egy egész estés bulihoz egy kisebb társaságnak 3-5 grammra van szüksége. A zsályából egy adag 500 forint – de ennek a hatása is gyengébb. Szociális szakemberek szerint a kistelepüléseken élő, jelentős részben roma fiatalok droghasználata általános és egyre riasztóbb jelenség. Sokan leszoknak például az alkoholról – annak helyét átveszik a kábítószerek, pszichoaktív anyagok.   

A cikk elején idézett Balázs szerint a drog azért terjed jobban a romák között, mert kilátástalan helyzetben vannak. „Aki akar, az is nehezen talál magának munkát. Márpedig ha nincs munka, akkor marad a semmittevés és az unalom. A drog pedig izgalmat okoz” – fogalmazott.

KIS DROGHATÁROZÓ

Az úgynevezett látnokzsálya egy kereskedelmi forgalomban is kapható gyógynövény, amit gyakran beáztatnak más szerekbe, például körömlakklemosóba vagy patkányméregbe, majd elszívják (nevezik herbálnak is). A kristályok kategóriájába a különböző katinonszármazékok tartoznak, amelyek vegyi összetételét könnyű változtatni. Többnyire orron keresztül fogyasztják. A cikkben említett bogyó az extasyt jelenti, a katica pedig a tabletta formájában árult kristályt.

Brutális Facebook-bogyó

A napokban tizenöten kerültek kórházba egy új, eddig ismeretlen szintetikus kábítószer miatt Budapesten. A betegek közül többen súlyos tüneteket mutattak, intenzív ápolásra szorultak. A betegek egymástól függetlenül kékes-zöldes színű tabletta fogyasztásáról számoltak be, amelyen az ismert közösségi oldalra utaló „F” betű volt található. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a tablettát feltehetően magas hatóanyagtartalom jellemzi. Az Országos Rendőrfőkapitányság közlése szerint a pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert, illetve a dizájner drogokat fogyasztók körében. Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, már több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján – nem csak Budapesten.
A témával kapcsolatban Zacher Gábor toxikológus a Hit Rádió műsorában elmondta, a szintetikus marihuána-származékok – mint amilyen a „Facebook-tabletta” is – negyvenszer-hatvanszor erősebb hatást fejtenek ki, mint a természetes marihuána. „Tavaly 106 új szer jelent meg, ebből 80 ezek közé tartozik. Hatásukra könnyen zavartság, eszméletvesztés és görcsrohamok léphetnek fel” – mondta a szakember. Hozzátette: a vegyületek megváltoztatásával rendkívül gyorsan újabb és újabb szintetikus kábítószereket lehet előállítani, amelyek „három-öt hét alatt eljutnak Európába Sanghajból”. Mire a szakma megismerné a szer működését, és az felkerülne a tiltólistára, már megjelenik egy újabb változata – hangsúlyozta Zacher Gábor.

Olvasson tovább: