Kereső toggle

David Luiz és a hit

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Paris Saint-Germain védőjének, David Luiznak nevétől hangos a sportvilág, aki megtérése és megkeresztelkedése után fogadalmat tett, hogy nem létesít szexuális kapcsolatot házasságkötéséig. A brazil játékos pénteken saját maga osztott meg egy képet vízkeresztségéről, amely csapattársa, Maxwell párizsi luxusmedencéjében történt a Hillsong gyülekezet tagjainak jelenlétében.  A megosztott képet egy korintusi levélből vett idézettel posztolta.

„Aki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, újjá lett minden (2Kor 5:17).” „Milyen csodálatos veled élni, Uram, köszönöm, hogy szeretsz engem, s vigyázol rám. Tiéd az életem, és én a szolgád vagyok. Ezek mindig a döntéseim központjában vannak. Szeretem Istent! Ámen” – ennyit fűzött fényképéhez Luiz.

A brazil származású játékos kijelentette, hogy szerelmi életében is a bibliai modellt szándékozik követni. Barátnőjével, a jelenleg huszonhárom éves Sara Madeiraval tinédzserkorukban ismerkedtek meg, s úgy határoztak, hogy a házasélettel az esküvőig várnak.

Luiz keresztény elkötelezettsége eddig sem volt titok. Beszélt is róla, hogy „hite ad neki erőt és inspirációt, hogy játékosként teljesítsen és fejlődjön”. Alkalomadtán pedig a kamerák előtt is nyilvánvalóvá tette elkötelezettségét. A The Independent című brit lap emlékezetes képén 2011-ben Luiz éppen kézrátétellel imádkozik egyik Chelsea-beli csapattársáért, a spanyol Fernando Torresért egy fontos meccs előtt. A Chelsea azt a meccset egyébként 5–0- ra nyerte, és Torres két gólt lőtt.

Keresztény életszemléletéről tett Luiz bizonyságot akkor is, amikor a Chelsea-ben kispadra került. Hanyagolta az ilyenkor mondhatni szokásos játékoshisztit, nem haragudott meg edzőjére, nem támadta a sajtóban, nem rendezett jelenetet, hanem Istenhez fordult: „Számomra az igazi élet a Krisztussal való kapcsolatban valósul meg. Hiszem, hogy az életemben minden Istené, és világos terve van számomra.”

Amikor a világbajnokságon Brazília 7–1-re kapott ki a németektől, s a válogatott többek között Luiz siralmas védekezésének köszönhetően a brazil futballtörténet legnagyobb vereségét szenvedte el, a nézők megdöbbenésére David Luiz és Luis Gustavo térdre estek imádkozni nemcsak rajongóik, hanem az egész világ szeme láttára. Tettük nem maradt észrevétlen: „nyer vagy veszít, Luiz akkor is annak adja a dicsőséget, akié” – üzenték a rajongók a Twitteren.

A magukat katolikusnak tartó brazilok teljes népességen belüli aránya az elmúlt 40 évben 92 százalékról 57 százalékra csökkent, miközben az evangéliumi irányzatok jelentősen előretörtek – ez a brazil politikai életen éppúgy nyomot hagyott, mint a futball világán. A brazil focisták közül sokan a kereszténység pünkösdi-karizmatikus ágához tartoznak, és elkötelezték magukat arra, hogy az evangélium üzenetét hirdessék.

Az 1994-es világbajnok csapat tagja, Jorginho saját gyülekezetet alapított Münchenben, az AC Milan focistája, Kaká bizonyságtételei világszerte ismertekké váltak.

„A futball is hasznot húz a megváltozott életekből” – nyilatkozta a BBC-nek Carmen Rial szociológus. „A brazil játékosok régebben rosszfiúk hírében álltak. Olyan sokat kerestek, olyan rövid idő alatt, hogy nem tudtak ellenállni a kísértésnek. Szerették a karnevált, a bulit, a nőket. De a pünkösdi kereszténység hatására ez a kép elkezdett megváltozni. Ezek a focisták engedelmesek Istennek és a törvényének, és ez nagyon jót tesz a karrierjüknek.”

Nemcsak brazil futballisták között akadnak világhírű keresztények. Didier Drogba mindig Istennek ad hálát, ha gólt rúg. A brazil csapatkapitány, Thiago Silva ugyancsak keresztény. Silva rövid ideig Moszkvában játszott, ahol tuberkulózist diagnosztizáltak nála. Az orvosok attól tartottak, hogy elveszítheti egyik tüdejét. Csodálatos gyógyulásával kapcsolatban nincsenek kétségei. „Isten megmentett” – vallja.

A Liverpool két focistája, Sturridge és Raheem Sterling köztudottan hívők. Sturridge minden gólját égnek emelt kezekkel köszöni meg. Miután elnyerte a Barclays Hónap Játékosa címet, azt írta a Twitteren: „Mindenre van erőm Krisztusban”. Instagram- és

Facebook-oldala gyakran tartalmaz bibliai idézeteket és keresztény tartalmú üzeneteket. Jótékonysági munkában is részt vesz, különösen Jamaicán, ahonnan szülei származtak, s ahol saját alapítványt hozott létre hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére.

Csapattársa, Raheem Sterling ilyen kallódó tinédzser volt valamikor Jamaicában. A forrófejű, börtönviselt fiatalember számára hite nyugtatólag hatott, s ez a világbajnoki csapatba való beválasztásához is hozzájárult. A tizenkilenc éves Sterlingnek saját bevallása szerint küzdelmei vannak még hitével. A dél-afrikai Steven Pienaar, az Everton játékosa gyakran visel „Isten nagy” feliratú pólót meze alatt, de Twitterén is gyakran beszél a hitéről.

Olvasson tovább: