hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így isznak ők
Legénybúcsú budapesti kocsma-túrával és sztriptízzel

2014. 12. 20.
A britek tették hagyománnyá azt az egyre népszerűbb szokást, hogy a házasság előtt álló férfiak külföldön búcsúztatják egyedülállóságukat. A közelmúltban az is kiderült, hogy Pozsony, Dublin, Tallinn és Barcelona után Budapest az ötödik legvonzóbb város legénybúcsúk szempontjából, megelőzve például Prágát vagy Berlint. Megnéztük, milyen szolgáltatásokat és mennyiért kínál a magyar főváros. Ha balerina- vagy supermanjelmezbe öltözött ittas férfi kér öntől aláírást, ne lepődjön meg!

A Stag’s Emporium utazási iroda hat éve szervez legénybúcsúkat Budapestre külföldi turisták számára. Tapasztalataik szerint egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen jellegű utak iránt, hiszen fővárosunk kimagaslóan teljesít ár-érték arányban az európai piacon. Leginkább Nyugat-Európából érkeznek csoportok: Franciaországból, Svájcból, Németországból, Hollandiából, Belgiumból, Skandináviából és persze a legtöbben Angliából. Egy csoport átlagosan minimum négy fő, a maximum pedig meghaladhatja a húsz-huszonkettő főt is. Programjaik között gyakori a dunai hajókázás, vacsorák, spa, paintball, limuzinbérlés, kocsmatúra, beerbike és persze a sztriptízbárok látogatása. Az interneten böngészve is sok „stag party”-ra szakosodott utazási irodával találkozunk, melyek túlnyomó többsége Nagy-Britanniában van, de Budapesten is találunk legalább öt-hat (ha nem több) helyet, ahol szívélyesen fogadják a magyar telefonálókat, érdeklődőket is. A legtöbb irodában csomagokat kínálnak, vagy tetszés szerint össze lehet válogatni azokat a programokat, melyek érdeklik az adott társaságot. A legnépszerűbb csomag tartalmazza a programok árát, VIP-belépőt valamelyik nightclubba egy sztriptízestre, a reptéri illetéket, az idegenvezetést és a szállást, ami általában három csillagos hotelekben vagy kifejezetten erre szakosodott party hostelekben történik. A szakosodás nem véletlen, hiszen az éjszakákra leittasodott részeg külföldiek jelentős károkozást produkáltak vendéglátóik számára, így több helyen nem szívesen látják őket. A Stag’s Emporiumban egy átlagos csomagár 100-150 euró közé esik, tehát már 30 000-45 000 forintból (repülőjegyet és költőpénzt leszámítva) finanszírozható egy jól megszervezett hétvége. A No.1 Currenty adatai szerint körülbelül 154 fontból (körülbelül 60.000 forint) hozható ki ez az út, ami igencsak jutányos ár például Ibizához képest, ahol a budapesti út dupláját kell kifizetniük az erre vágyó csoportoknak (302 font), amibe persze a repülőjegy szintén nincs benne.

Miért éppen Budapest? Az első és talán legjelentősebb indok az, hogy Magyarország – egészen egyszerűen – olcsó. Míg például Angliában nem ritka, hogy egy sör 2000-3000 forintnak megfelelő fontba kerül, addig hazánkban jobb helyeken 600 forint körül mozog az ára. Nem beszélve a nagyon kedvező árú repülőjegyekről, hiszen kevés országba lehet 40 000 forintból megvenni egy retúrt. Számukra tehát egy ilyen magyarországi út hasonló, mint nekünk, magyaroknak egy balatoni pár napos kikapcsolódás. A további indokok közé sorolható, hogy a főváros esztétikailag szinte minden területen kimagasló: a folyó miatt hasonlít Londonra, az épületek gyönyörűek, a lányok úgyszintén, és a turisták azt is szeretik, hogy van íze az ételeknek – mondta el a Heteknek egy angol fiatalember.

A legénybúcsús csoportok fő célja valójában az, hogy haveri, baráti körben hazájuktól távol töltsenek el általában egy hétvégét vagy pár napot, mielőtt belevetnék magukat a házassági szövetségbe. Minden olyan csoport, amely utazási irodák által jön Budapestre, igényelhet magának egy „idegenvezetőt”, aki a pár napos programút során kíséri őket. Ezzel megelőzik azt, hogy nagyobb pénzösszegekkel húzzák le őket a taxisok vagy a vendéglátóhelyek. Egy több évig csoportkíséréssel foglalkozó hölgy pozitívan számolt be útjairól. Ő legtöbbször angolokat és franciákat kísért. Tapasztalataiból kiderült, hogy a franciák igazán kulturáltan mulatnak, de a britek meglehetősen sokat tudnak inni, és néha túlságosan felszabadulnak. Ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen Londonban, sőt több külföldi országban szabályozva van az alkoholfogyasztás és az éjszakai élet – például azzal, hogy éjjel 1 órakor bezárnak a szórakozóhelyek –, így hát Magyarországra csöppenve igazi csodaként élik át azt, hogy akár egész éjszaka tombolhatnak. E csoportok egyébként könnyen felismerhetőek arról is, hogy egyikük furcsa ruhába van öltözve, és különböző feladatokat kell végrehajtania: ő a vőlegény. Tehát ne lepődjünk meg azon, ha például egy superman vagy balerinaruhába öltözött férfi jön oda hozzánk, hogy készítsünk vele egy fényképet, mert ezt a küldetést rótták rá a barátai. Érdekesség, hogy nemcsak a férfiaknál, hanem a nőknél is egyre felkapottabb a külföldön töltött lánybúcsú. Ez esetben a házasulandó hölgy öltözik meglehetősen különös ruhába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!