Kereső toggle

Így isznak ők

Legénybúcsú budapesti kocsma-túrával és sztriptízzel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A britek tették hagyománnyá azt az egyre népszerűbb szokást, hogy a házasság előtt álló férfiak külföldön búcsúztatják egyedülállóságukat. A közelmúltban az is kiderült, hogy Pozsony, Dublin, Tallinn és Barcelona után Budapest az ötödik legvonzóbb város legénybúcsúk szempontjából, megelőzve például Prágát vagy Berlint. Megnéztük, milyen szolgáltatásokat és mennyiért kínál a magyar főváros. Ha balerina- vagy supermanjelmezbe öltözött ittas férfi kér öntől aláírást, ne lepődjön meg!

A Stag’s Emporium utazási iroda hat éve szervez legénybúcsúkat Budapestre külföldi turisták számára. Tapasztalataik szerint egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen jellegű utak iránt, hiszen fővárosunk kimagaslóan teljesít ár-érték arányban az európai piacon. Leginkább Nyugat-Európából érkeznek csoportok: Franciaországból, Svájcból, Németországból, Hollandiából, Belgiumból, Skandináviából és persze a legtöbben Angliából. Egy csoport átlagosan minimum négy fő, a maximum pedig meghaladhatja a húsz-huszonkettő főt is. Programjaik között gyakori a dunai hajókázás, vacsorák, spa, paintball, limuzinbérlés, kocsmatúra, beerbike és persze a sztriptízbárok látogatása. Az interneten böngészve is sok „stag party”-ra szakosodott utazási irodával találkozunk, melyek túlnyomó többsége Nagy-Britanniában van, de Budapesten is találunk legalább öt-hat (ha nem több) helyet, ahol szívélyesen fogadják a magyar telefonálókat, érdeklődőket is. A legtöbb irodában csomagokat kínálnak, vagy tetszés szerint össze lehet válogatni azokat a programokat, melyek érdeklik az adott társaságot. A legnépszerűbb csomag tartalmazza a programok árát, VIP-belépőt valamelyik nightclubba egy sztriptízestre, a reptéri illetéket, az idegenvezetést és a szállást, ami általában három csillagos hotelekben vagy kifejezetten erre szakosodott party hostelekben történik. A szakosodás nem véletlen, hiszen az éjszakákra leittasodott részeg külföldiek jelentős károkozást produkáltak vendéglátóik számára, így több helyen nem szívesen látják őket. A Stag’s Emporiumban egy átlagos csomagár 100-150 euró közé esik, tehát már 30 000-45 000 forintból (repülőjegyet és költőpénzt leszámítva) finanszírozható egy jól megszervezett hétvége. A No.1 Currenty adatai szerint körülbelül 154 fontból (körülbelül 60.000 forint) hozható ki ez az út, ami igencsak jutányos ár például Ibizához képest, ahol a budapesti út dupláját kell kifizetniük az erre vágyó csoportoknak (302 font), amibe persze a repülőjegy szintén nincs benne.

Miért éppen Budapest? Az első és talán legjelentősebb indok az, hogy Magyarország – egészen egyszerűen – olcsó. Míg például Angliában nem ritka, hogy egy sör 2000-3000 forintnak megfelelő fontba kerül, addig hazánkban jobb helyeken 600 forint körül mozog az ára. Nem beszélve a nagyon kedvező árú repülőjegyekről, hiszen kevés országba lehet 40 000 forintból megvenni egy retúrt. Számukra tehát egy ilyen magyarországi út hasonló, mint nekünk, magyaroknak egy balatoni pár napos kikapcsolódás. A további indokok közé sorolható, hogy a főváros esztétikailag szinte minden területen kimagasló: a folyó miatt hasonlít Londonra, az épületek gyönyörűek, a lányok úgyszintén, és a turisták azt is szeretik, hogy van íze az ételeknek – mondta el a Heteknek egy angol fiatalember.

A legénybúcsús csoportok fő célja valójában az, hogy haveri, baráti körben hazájuktól távol töltsenek el általában egy hétvégét vagy pár napot, mielőtt belevetnék magukat a házassági szövetségbe. Minden olyan csoport, amely utazási irodák által jön Budapestre, igényelhet magának egy „idegenvezetőt”, aki a pár napos programút során kíséri őket. Ezzel megelőzik azt, hogy nagyobb pénzösszegekkel húzzák le őket a taxisok vagy a vendéglátóhelyek. Egy több évig csoportkíséréssel foglalkozó hölgy pozitívan számolt be útjairól. Ő legtöbbször angolokat és franciákat kísért. Tapasztalataiból kiderült, hogy a franciák igazán kulturáltan mulatnak, de a britek meglehetősen sokat tudnak inni, és néha túlságosan felszabadulnak. Ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen Londonban, sőt több külföldi országban szabályozva van az alkoholfogyasztás és az éjszakai élet – például azzal, hogy éjjel 1 órakor bezárnak a szórakozóhelyek –, így hát Magyarországra csöppenve igazi csodaként élik át azt, hogy akár egész éjszaka tombolhatnak. E csoportok egyébként könnyen felismerhetőek arról is, hogy egyikük furcsa ruhába van öltözve, és különböző feladatokat kell végrehajtania: ő a vőlegény. Tehát ne lepődjünk meg azon, ha például egy superman vagy balerinaruhába öltözött férfi jön oda hozzánk, hogy készítsünk vele egy fényképet, mert ezt a küldetést rótták rá a barátai. Érdekesség, hogy nemcsak a férfiaknál, hanem a nőknél is egyre felkapottabb a külföldön töltött lánybúcsú. Ez esetben a házasulandó hölgy öltözik meglehetősen különös ruhába.

A társaságok többnyire kihagyhatatlan eseményeknek tekintik a romkocsmák és sztriptízbárok látogatását. Érdekes, hogy a leghíresebb romkocsmák pultosai nem szívesen mesélnek a legénybúcsús csapatok viselkedéséről. Bár a többség beismerte, hogy akadnak kisebb-nagyobb balhék, és hogy minden csapatban vannak olyanok, akik kevésbé bírják az alkoholt, vagy direkt túl sokat isznak, ennél többet azonban nem szívesen közöltek. A kisebb pubok felszolgálói viszont megdöbbentő történeteket meséltek. Tapasztalataik szerint nem tekinthető ritka jelenségnek az, mikor a már nagyon lerészegedett és eldurvult társaságok autókat borítanak fel, vagy betörik a szélvédőket, és ezt meg is örökítik. De előfordul, hogy jelzőtáblákkal a hónuk alatt szaladgálnak. Különös, hogy a rendőrség ezekben a helyzetekben nem tettre kész, és amíg nem muszáj, nem avatkozik be a duhaj külföldiek szórakozásába. Az egyik pultnál dolgozó hölgy azt állította, hogy a munkahelyére olyan, több mint húsz fős társaság is becsődült már, akiket muszáj volt kizavarnia, mert azt még sem hagyhatta, hogy a vőlegény, miután széttépett felsőjével, hiányos öltözetben lecsúszott az emeletre felvezető lépcső tetejéről, hogy aláírást kérjen a mellkasára. De olyan esettel is találkozott már, mikor addig fajultak a dolgok, hogy az egyik ittas vendég beleharapott a biztonsági őrbe. És ezek nem számítanak különleges, egyedi eseteknek.

A lánybúcsús csoportoknál kissé normálisabb keretek között, de hasonló szituációk fordulnak elő. Ők is előszeretettel kérnek férfi csaposoktól aláírást például a melltartójukra. Budapesten szezonidőszakban (körülbelül áprilistól szeptemberig) mindennaposak az ilyen legénybúcsús társaságok. Sok megkérdezett azonban válaszához azt is hozzátette, hogy sajnos sok magyar fiatal sem viselkedik jobban, és amellett hogy valóban van probléma ezekkel a társaságokkal, rengeteg csoport nagyon kulturált és tisztelettudó magatartást tanúsít. Azt is kiemelik, hogy a külföldi fiatalok meglehetősen sokat lendítenek Budapest turizmusán, hiszen jelentős pénzösszegeket hagynak itt egy-egy party weekend során.

 
 

Olvasson tovább: