hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Volt egy Neymarunk, de ennyi
Mi okozhatta Brazília vesztét?

2014. 07. 17.
Nem egyszerű feladat pályára lépni úgy, ha egy világbajnoki ezüstérem is kudarcnak minősül. Ilyen értelemben a negyedik helyezett Brazília el is bukott saját rendezésű világbajnokságán. És az is megtörténhet, hogy az ország elnöke is elbukik a válogatott sikertelensége miatt.  

Óriási volt a csalódottság Brazíliában a németektől elszenvedett 7–1-es vereség után, mondta a Heteknek Anderson Correa brazil üzletember. Correa közel harminc éve Magyarországon él, ám a világbajnokság idejére szülőhazájába utazott, lapunknak is Brazíliából nyilatkozott. A megsemmisítő eredmény másnapján a piacokról és a kis boltokból eltűntek a brazil mezek és a zászlók: Correa szerint a kereskedők így fejezték ki felháborodásukat. A letargikus hangulat még három-négy nappal a keddi meccs után is érzékelhető volt, és a szombati bronzmeccsen elszenvedett újabb vereség – „most a narancsosok préseltek minket” – csak fokozta a dühöt. Ami elsősorban Scolari kapitányra irányult. Egykori világsztárok, például Roberto Carlos vagy Ronaldo is beleszálltak a szövetségi kapitányba. Az 1994-es világbajnok brazil csapat sztárjátékosa, Romario viszont azt írta, börtönbe kellene zárni a futballszövetség vezetőit, ugyanis ők a kudarc felelősei. A ma már parlamenti képviselő Romario szerint a brazil futball válságos állapotban van, amit elsősorban a szövetségben zajló korrupció és a szervezet nem megfelelő irányítása idézett elő. „A vezetők a VIP-lelátón ücsörögnek, és élvezik a milliókat, amelyek a bankszámlájukra vándorolnak” – tette hozzá Romario, aki már tavaly kritizálta a szövetséget és a FIFA-t a világbajnokság költségei miatt.

A brazil csapattól a második hely sem lett volna elfogadható eredmény a szurkolók számára, mondta Correa. (Összehasonlításképpen: a magyar válogatott 28 évvel ezelőtt jutott el utoljára a világbajnokságra – akkor is kiesett a csoportkör után.) Amióta a brazilok megnyerték a tavaly nyári Konföderációs Kupát, a társadalom folyamatosan azt hallotta, hogy Neymarék a világbajnokság esélyesei is. Az egyik fő érv a 2010-es világbajnok és 2012-es Európa-bajnok spanyolok feletti 3–0-s győzelem volt: „Ha 2013-ban ilyen könnyen megvertük a világ legjobbjait, az azt jelenti, hogy mi vagyunk a legjobbak”, idézte az átlagos brazil logikát Correa. Csakhogy a vébén az is kiderült, hogy a spanyolok sem a régiek: három meccs után a csoportkört sem élték túl. 

A 200 milliós brazil társadalom magas fokon rajong a foci iránt. A világbajnokság alatt nagyjából minden második autó brazil zászlóval közlekedett, tíz autóból legalább kettőt díszítettek lepedő méretű brazil zászlóval, komplett utcákat dekoráltak ki a vébére, mondta Correa. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a brazil csapat vesztét, forrásunk több magyarázattal is szolgált: „Van egy Neymarunk, és ennyi”. Ez a magyarázat utólag megáll, ugyanakkor újabb kérdést vet fel: miért mondtak csődöt olyan, szintén világsztárként elkönyvelt játékosok, mint Dani Alves, Marcelo vagy Thiago Silva. Correa pszichés okokra gyanakszik, és példaként azt mondta, Silva például nem vállalt büntetőt a Chile elleni kínkeservesen megnyert meccsen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!