Kereső toggle

Tikva tábor mindenkinek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Superbook Alapítvány égisze alatt immáron 17. éve kerülnek megrendezésre a Tikva táborok sajátos nevelési igénnyel élő gyermekek és fiatalok számára.

A táborok kiemelt célja, hogy a keresztény értékrend, a Biblia tanításai a sajátos nevelési igénnyel élő gyerekek és ifjak számára is elsajátítható módon kerüljenek átadásra. Mindeközben a változatos szabadidős és sportprogramok indirekt módon is pótolják a nyári időszakokban gyakran szünetelő képességfejlesztő, mozgásfejlesztő és önellátást elősegítő foglalkozásokat, az intézményi ellátást, valamint erősítik a sorstársi közösséget mind a gyermekek, mind pedig a szülők körében. A tábor résztvevői között mozgássérült, hallássérült, értelmi sérült, autista és halmozottan fogyatékos gyermek és fiatal egyaránt található. Idén a Hit Gyülekezete, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermek és Ifjúsági Alap, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint egyéni adományozók nélkülözhetetlen támogatásának köszönhetően kedvezményes áron három egyhetes tábor megvalósítására adódik lehetőség. Az első, napközis tábor az elmúlt héten zajlott Budapesten, és további két tábor lesz a Balatonnál, illetve a Mátrában.

A gyerekek táboroztatásában a szakirányú végzettséggel, illetve többéves tapasztalattal rendelkező önkéntesek mellett a Bornemisza Péter Gimnázium diákjai is részt vesznek, az iskolai közösségi szolgálat keretében. Néhány gimnazista megosztotta lapunkkal az élményeit.

„Nagyon kedves gyerekek. Rendkívüli igényük van arra, hogy foglalkozzanak velük, és nagyon hálásak minden velük töltött időért. Ráchellel nagyon jó kapcsolatba kerültem. Nagyon közvetlen, és nagyon kitartó. Több napon keresztül órákat gyakoroltuk együtt a betűket. Nagyon jó volt látni, hogy ennyire lelkes: minden kicsi eredménynek is nagyon örült. Végül egyedül sikerült leírnia több betűt is. Nagyon hálás vagyok, hogy eljöhettem. Igaz, fárasztó volt, de ugyanakkor egy hihetetlen élmény is. Megértettem, hogy ezek a gyerekek többnyire ugyanúgy gondolkodnak, éreznek, mint mi, csak máshogy fejezik ki magukat.” (Horváth Dóra)

„Őszintén elmondhatom, hogy nagyon élveztem a tábort. Különösen tetszett az az igyekezet, ahogy a táborlakóknak átadják a Biblia üzeneteit. A táborban megtanultam igazán hálás lenni Istennek és örülni a legkisebb eredménynek is. Az az igazság, hogy minden, valamilyen szempontból sérült gyerek is saját, önálló személyiséggel rendelkezik. Igazi példákat láttam arra, hogy nagy erőfeszítéssel és óriási hittel bármit el lehet érni. Mindemellett mi segítők is egy egységes csapattá kovácsolódtunk, ennek köszönhetően nagyszerű csapatmunkára lettünk képesek.” (Majoros Anna)

„A Tikva tábor azon kívül, hogy remekül telt, nem kis kihívás volt. Már az előző évi táborokban is segítettem, de most éreztem bele leginkább a munkába. A szolgálat sok apró részletét sajátíthattam el idén, és a fáradtságot remekül kompenzálta a családias, segítőkész, vidám hangulat. Összességében a tábor sokban segített megérteni és megismerni a fogyatékossággal élők helyzetét.”(Szántó György)

(Összeállítás: Kovács Tímea)

Olvasson tovább: