hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Táborra fel!
Hol nyaraljon a gyerek?

2014. 07. 06.
Magyarországon a nyári iskolai vakáció hosszú, így nem kis feladat a gyerekek nyári elhelyezése akkor, ha mindkét szülő dolgozik. Németországban például július 20-ig tart az iskola, viszont tanév közben a gyerekeknek sokkal több szünetük van. Nálunk június–július a táborok ideje, az augusztus pedig jó esetben a családi nyaralásé. Ha ügyesek vagyunk, akkor a táborok, a szülők szabadsága, továbbá az ismerősök, rokonok segítsége révén kisakkozhatjuk a két hónapos szünidőt.

A hazai táborozási szezon hagyományosan június–júliusra esik, augusztusban kissé csitul, az a szülők szabadságolásának, a családi nyaralásoknak az ideje. Az idei adatok szerint 1,3 millió közoktatásban résztvevő gyerek van, akik közül 774 ezer az általános iskolás. Jellemzően az általános iskolások táboroznak, a középiskolások már nagyobb feladványt jelentenek: ha szerencsések, akkor diákmunkát vállalnak nyáron. „Egy táborozó gyerek átlagosan 1-2 turnusra szokott elmenni, a 3-4 turnus a maximum, de nem egyvégtében, hanem 1-2 hetes kihagyásokkal. Ez függ a szülők pénztárcájától, de attól is, hogy ők maguk például mennyire tudnak nyáron szabadságra menni, vagy van-e kire bízniuk a gyerekeket” – mondja Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu információs portál vezetője. Becslése szerint maximum 100–200 ezer között lehet évente a táborozó gyerekek száma Magyarországon. A 7–14 éves korosztály a leginkább érintett, de egyre sokasodnak a legkisebbeknek, azaz a 3–5 éveseknek szóló, tematikus napközis táborok is. Ez annak ellenére így van, hogy a törvények értelmében minden óvodának egész nyáron folyamatosan biztosítania kellene a gyermekek felügyeletét, ha máshogy nem, akkor egy ügyeletes társintézményben, de ezt sokhelyütt nem tartják be, miként a heti 50 órás nyitvatartási kötelezettséget sem – hívta fel a figyelmet a Magyar Szülők Egyesülete. 

A Táborfigyelő.hu portál a legálisan működő táborok kínálatának többségéről ad naprakész információkat a szülőknek, így azok a táborok vannak fenn az oldalon, amelyekben még van férőhely. Idén minden eddiginél korábban, már március elején elkezdtek a szülők a legjobb ár-érték arányú táborokra bejelentkezni – csak márciusban már 150 gyermek jelentkezése lett véglegesítve.

A kínálat az idő előre haladtával érthetően szűkül, mind az időpontokat, mind az árkínálatot tekintve. A nagy érdeklődés azért is érthető, mert a szülők dolgát tovább nehezítette, hogy az új törvényi szabályozás értelmében az egész nyáron át tartó iskolai napközis táborok a régi formájukban megszűntek. Az önkormányzatok – mint az iskolákat működtető tulajdonosok – az iskolák infrastruktúrájára építve működtetnek nyári napközis tábort – ehhez költségvetési források is adottak –, de csak a helyi lakosok gyerekei számára, kizárólag a szülők előzetes igénye esetén, és jellemzően nem egész nyáron át, hanem csak pár hétig, méghozzá térítési díj ellenében, amit többnyire igyekeznek az ebédpénzre és némi programköltségre leredukálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!