Kereső toggle

Német falu a dzsungelben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Campo Bahia - azaz a németek nem bíznak semmit a véletlenre. Az egzotikus hely ugyanis a nemzeti futballválogatott gondosan megtervezett és felépített brazíliai átmeneti lakóhelyét takarja, ahol a focisták ideális körülmények között tölthetik el a szabadidejüket.

A csapat néhány nappal a vébé kezdete előtt költözhetett be a helyre, amelyről Mario Götze a Twitteren azonnal közzé is tett néhány fotót, de nem csak őt nyűgözte le a helyszín. A „német falu” 15 ezer négyzetméteren terül el és 1,5 millió euróba fog fájni a bérleti díj a Német Futball Szövetségnek (DFB). A dzsungeltáborban 14 elbűvölő ház található, egy óriási úszómedence, egy étterem, egy futballpálya és 65 lakóhelyiség. Hét brazil és német művész díszítette fel a falut, amelyet elvileg a vébé után is hasznosítani fognak.

A helyszínt természetesen alaposan előkészítették. Az alaposságnak egyetlen nagy ellensége volt, mégpedig az időhiány. „Természetesen volt néhány pillanat, amikor még én is kételkedtem” – nyilatkozta Tobias Junge, a Campo Bahia építésvezetője. A késlekedés okaként a brazil munkamoráltól kezdve a „gyilkos szúnyogokon” át a drogmaffián keresztül egészen egy feltételezett vegyszerszennyezésig minden felmerült. A helyszínen 300 munkás dolgozott, egyikük szerint sok minden még a beköltözés időpontjában is befejezésre várt, de ennek ellenére „a németek jól fogják érezni magukat”.

Maga a tábor egy 900 fős település, Santo André közelében található. A németek számára fontos volt a könnyű megközelíthetőség: a hely alig 45 percnyire található a repülőtértől. A falu lakosai már hónapokkal a vébé kezdete előtt németül tanultak, és az érkező csapatot lelkes különítmény várta német zászlókkal.

Ahogyan azonban az lenni szokott, nem mindenki örül annak, hogy így felbolydult az élet a településen, ahol sokak szerint paradicsomiak a körülmények. Az egyik helyi lakos szerint, aki számos nagy rendezvény sajtófőnökeként is tevékenykedett már „a németek biztosan értenek a mérnöki dolgokhoz, de a megfelelő kommunikációhoz nem”. Szerinte az építkezés hat hónapja alatt folyamatos volt a zaj, a kosz és azt sem tudja senki, hogy mi történik a létesítménnyel a vébé után. Ráadásul az építkezések miatt a falu egyetlen utcáját is lezárták, így engedély nélkül gépjárművel lehetetlenné vált a közlekedés. Azt sem érti, hogy hogyan kaphattak a németek 15 nap alatt építési engedélyt egy természetvédelmi terület kellős közepén, miközben másnak hónapokig tart ennek beszerzése. Ezt a gyanúsítást egyébként a németek visszautasítják. Rainer Ernst tájépítész elmondása szerint nagyon komoly környezetvédelmi előírásoknak kellett megfelelniük, ami sikerült is.

A szállás mindig is fontos szerepet játszott a német nemzeti 11 életében. 1974-ben spártai körülmények között lakva sikerült győzniük, 1982-ben Spanyolországban a turisták miatt éjszaka nem tudtak pihenni, 2010-ben pedig Dél-Afrikában a semmi közepéről kellett utazgatniuk a meccsek helyszínére. A világbajnokságon résztvevő nemzetek közül egy sincs, aki idén ennél több energiát és pénzt fordított volna labdarúgói jólétére. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy elég kellemetlen lenne, ha a körülmények ellenére a csapat rosszul teljesítene. Egy biztos: ha Löw csapata július 13-ig, a vébé zárónapjáig a helyszínen marad, akkor a befektetés busásan megtérül számukra.

Olvasson tovább: