Kereső toggle

Hogyan óvjuk meg a gyerekeket a káros tartalomtól?

Párbeszéd és tiltás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az internetszolgáltatók július 1-jétől kötelesek valamilyen, a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, magyar nyelvű, könnyen telepíthető és használható szoftver internetes honlapjukról való ingyenes letölthetőségét és használhatóságát biztosítani. Jelenleg csak a szülők tizede használ valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert, pedig a kamaszok a legaktívabb internethasználók, amit többségük ráadásul okostelefonról bonyolít.

Nem minden hazai internetszolgáltató kínál ügyfelei számára gyermekzár-megoldásként szűrőszoftvert, és ezeket a megoldásokat is csak az előfizetők egy része tudja ingyenesen igénybe venni. Ez ellentétes számos uniós ország gyakorlatával, ahol széles körben állnak a felhasználók rendelkezésére ingyenes gyermekvédelmi szűrőszoftverek. Hazánkban a védelmi megoldások széles körű ismertsége ellenére még kevéssé elterjedt a szűrőprogramok használata, 2013-ban csupán minden nyolcadik-tizedik szülő alkalmazott ilyen szoftvert – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalának első ajánlása, amelyet a kiskorúakra káros internetes tartalmakra és szolgáltatásokra vonatkozó jelzésekkel és szűrőszoftverekkel kapcsolatban adtak ki.

A jelenlegi helyzeten változtatna az a decemberben elfogadott törvénymódosítás, melynek értelmében az internetszolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek valamely, a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, magyar nyelvű, könnyen telepíthető és használható szoftver internetes honlapjukról való ingyenes letölthetőségét, és ezt követően annak ingyenes használhatóságát biztosítani.

Ugyancsak július 1-jétől lép hatályba az a hazai tartalomszolgáltatókra vonatkozó törvényi előírás, mely szerint a gyerekekre káros információk, tartalmak csak figyelmeztető jelzéssel, illetve a gyermekvédelmi szűrőszoftverek által felismerhető azonosítókkal tehetők közzé, a forráskódban is feltüntetett jelzéssel együtt. Vonatkozik ez minden olyan közzétett információra, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása. Az internetes gyermekvédelmi törvény a módosítások mellett életre hívta a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt is, mint az NMHH elnökének javaslattevő, véleményező, tanácsadó testületét.

A felmérések szerint az okostelefonok aránya a gyermekek körében már 80 százalék fölé emelkedett, és a „teljes értékű internetezésre” alkalmas táblagépeket is egyre több gyerek használja. Ez azt jelenti, hogy a kiskorúak ma már szeparáltan, felügyelet nélkül is fel tudnak csatlakozni a világhálóra. Az ajánlás szerint elsődleges körükben a közösségi oldalak használata, Magyarországon a 9-16 éves gyermekek több mint kétharmada rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal, és közel harmaduk számolt be arról, hogy személyesen is találkoztak az interneten megismert személlyel.

Az Internet-kerekasztal a kiskorúak hatékony védelmét a szolgáltatók, a hatóságok és a felhasználók együttműködése révén látja kivitelezhetőnek. Egyebek közt szorgalmazza, hogy nálunk is álljanak rendelkezésre ingyenes gyermekvédelmi szűrőszoftverek a legelterjedtebb operációs rendszerek mindegyikéhez. A különféle tartalmak szűrése honlapalapon (az úgynevezett fehér, fekete és szürke listázás alapján), valamint tartalomkategóriák (hírek, hirdetés, online játékok, erőszak, szerencsejáték, pornó, drog, fegyver, alkohol, szex, warez, hack stb.) szerinti kulcsszavak, illetve egyéb azonosítók alapján történjen, mégpedig többnyelvű szótárak segítségével. A szolgáltatók törekedjenek egységes szűrőszoftver-megoldás kialakítására, a szoftver ne legyen könnyen kijátszható, lehetőleg folyamatosan frissítve legyen, aminek elengedhetetlen voltát jelzi, hogy egyes becslések szerint a weboldalak száma naponta megkétszereződik a világon. Az ajánlás egyebek közt kiáll amellett is, hogy legyen lehetőség a naplózásra, azaz a felügyelt gyermek által látogatott honlapok listázására is, és ha a kiskorú megsérti a szűrőbeállításokat, akkor a szoftver automatikusan értesítheti erről a szülőt egy előre megadott emailcímen. 

A technikai megoldások mellett fontos az internetszolgáltatók részéről a szülők folyamatos tájékoztatása, illetve a gyerekek médiatudatosságának növelése is – hangsúlyozza a kerekasztal ajánlása. „A nyugati országokban öntudatosabbak és elővigyázatosabbak a szülők, ami nyilván a médiahasználatban való jártasság magasabb szintjét is mutatja” – erősítette meg kérdésünkre Koltay András médiajogász, a kerekasztal elnöke, aki szerint általában elmondható, hogy a kedvezőbb anyagi helyzetű, iskolázottabb rétegekre jellemző a gyermekvédelmi szoftver használata.

Mint Koltay András utalt rá, a szűrőszoftver használata önmagában nem nyújt elegendő védelmet, ez csak egy lehetséges eszköz, amely tudatos szülői odafigyeléssel válik teljessé. A szűrőszoftver ugyanis jellegében tiltó, negatív megközelítés, ami még nagyobb dacot, kíváncsiságot szülhet, azaz a gyerekek még jobban elmehetnek a tiltott tartalmak felé, akár hatástalaníthatják is a szoftvert, miután ehhez a területhez jobban értenek, mint a felnőttek. A valódi megoldást a szakember szerint a pozitív megközelítés jelentené, azaz megtanítani a gyermekeknek és a szülőknek is azt, hogy az internetet mire lehet jó módon használni, aminek értéke, haszna van, hogyan tudják kiszűrni belőle a fontos és hiteles információkat. Még elsőéves egyetemisták is kizárólag a Facebookról tájékozódnak ma már, azaz a fiatalok többsége egy elképesztően szűk szeletét látja csak az éternek.

„Minden megfigyelést, beállítást beszéljünk meg gyermekünkkel, hogy ne érje őt mindez váratlanul, és megértse azt, hogy a program az ő érdekeit, illetve őt magát védi. A lényeget összefoglalva a három legfontosabb teendőnk: párbeszéd, párbeszéd és szoftveres felügyelet” – olvasható az NMHH témával foglalkozó oldalára, az internethotline.hura feltett egyik írásban, amely leginkább a személyes adatok (születési dátum, telefonszám, anya neve stb.) közzétételétől óv.

Egy általunk megkérdezett rendszergazda is úgy véli, hogy a személyes adatok védelme igazából ma nem megoldható, ezért a legbiztosabb, ha nem tesszük fel azokat sehova. A szűrőszoftverek karbantartásához nagyon komoly apparátus szükséges, hogy az minél naprakészebben működjön. A képeket nehéz szűrni, a szavakat, feketelistákat állandóan frissíteni kell – vannak szűrők, amelyek a hirdetéseket, flasheket eleve szűrik, de például rengeteg olyan hírportál van, amely már a nyitóoldalára kitesz 18 pluszos fotókat, híreket is, így a gyermekvédelmi szoftverek fejlesztése egyre komolyabb kihívást jelent a szakembereknek.

Olvasson tovább: