Kereső toggle

Foci, szamba, tüntetések

Nemcsak focit, gazdasági növekedést is akarnak a brazilok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alig van már hátra három hónap a 2014-es brazil focivébé kezdőrúgásáig, ám nagy valószínűséggel a rangos nemzetközi sporteseményekhez „méltó” módon ez a rendezvény sem megy majd simán, ez már az előkészületekből látszik. A stadionok egy részének csúszik az átadása, a társadalomban minden egyes elköltött reállal egyre nő az ellenállás, pedig a brazilok lételeme a foci. Egyre több tüntetés zajlik a pénzköltés ellen, Pelé és Ronaldo azonban biztosak benne, hogy Brazília minden szempontból sikeresen jön majd ki a helyzetből.

Több volt a március 5-én megrendezett barátságos mérkőzés Dél-Afrika–Brazília között, mint egy nemzetközi sztárokat felvonultató futballshow; akár szimbolikus stafétaátadásnak is lehetne értelmezni. A brazilok parádés játékkal 5–0-ra gázolták le a házigazdát, nagy valószínűséggel a nemzetközi és hazai elvárások nyomása miatt nagy volt a teljesítési kényszer.

A sajtóban ennek ellenére – ahogy mostanában nagyszabású sportesemények körül megszokhattuk – egymást érik az aggódó írások, amelyek szerint a fejlődő dél-amerikai állam nem tudja időre átadni a világbajnokság lebonyolításához szükséges 12 stadiont. Mindezek mellett a marketingeseknek is borzasztó nehéz a dolguk, ugyanis egyre többen vonulnak az utcára a rendezvényre költött óriá-si mennyiségű állami pénz miatt. A polgárok azért tüntetnek egyre nagyobb számban, mert nincsenek meggyőződve arról, hogy a fejlődő gazdaságból a futballba átcsatornázott milliárdok jobban megtérülnek majd, mintha például az iparba fektették volna őket.

Amikor 2007-ben a FIFA kihirdette, hogy Brazília lesz a következő, aki megrendezheti a világbajnokságot, a gazdaság még a kínaihoz vagy az indiaihoz hasonló módon legalább évi 5 százalékos ütemben nőtt, milliókat sikerült kiemelni a szegénységből Lula da Silva elnöksége alatt. Most ez a fejlődés már nem ilyen látványos, bár a mienkhez képest még mindig jelentős; számunkra továbbra is csak „tündérmese” az évi 2-3 százalékos gazdasági növekedés, amit a brazilok még mindig képesek produkálni. A megtorpanás viszont erősen érezhető a korábbi „dübörgéshez” képest, és nemcsak a gazdaságban, hanem a vébé-előkészületekben is. Olyannyira, hogy a FIFA fontolóra vette azt is, hogy az egyik helyszínről máshová tegye át a megrendezendő mérkőzéseket. A 12 stadion közül, amelyeket a FIFA már decemberben készen akart látni, lesz olyan, amely még májusra sem fog elkészülni teljesen.

Azt, hogy nem lesz sima menet a vébé, már a tavalyi Konföderációs kupa során is lehetett érezni, ugyanis már ekkor igen látványos volt a feszültség Dilma Rousseff kormánya és a társadalom között. Többek között a busz- és metrójegyek drágulása miatt vonultak az utcára az emberek, és a kupa nyitómeccsén a tömeg kifütyülte a kormányfőt, aki végül a döntőre már nem is ment el. A vébé jelmezes főpróbájának tekintett Konföderációs kupa a Selecao győzelme ellenére úgy került be a brazil történelembe, mint az az esemény, amely egy emberöltő óta a legnagyobb tiltakozást váltotta ki az országban.

Ezek a demonstrációk most a vébével kapcsolatosan is folyamatosan zajlanak, ugyanis a helyiek szerint inkább a társadalmi problémák megoldására kellene fordítani azt az óriási összeget, ami belement a futballba a tavalyi kupa, illetve az idei világbajnokság okán. Az emberek viszont azt fájlalják, hogy ellentétben az oktatással vagy az egészségüggyel, a FIFA-rendezvénynek nem lesznek a befektetett pénzhez mérhető pozitív hatásai az országban. A stadionok ugyanis nemzetközi színvonalúak, ám a társadalom legszegényebb rétegében még mindig 11 millió ember él a favelas-nak nevezett nyomornegyedek kunyhóiban.

A problémák ellenére a brazil foci olyan emblematikus figurái, mint Pelé vagy Ronaldo pozitív várakozásokkal tekintenek a vébére, és mindketten úgy látják, hogy Brazília minden szempontból győztesen kerül majd ki a végén. Ronaldo elmondta, hogy „abból, amit külföldről hallok, úgy tűnik, hogy csak a szokásos kétségek, csúszások, demonstrációk és biztonsági kérdések merülnek fel – mindez teljesen természetes. A Szocsi Téli Olimpiai játékok körül is nagy volt a bizonytalanság, ám a rendezvény nagyon sikeres volt. Abban reménykedünk, hogy ugyanez lesz majd nálunk is.” 

Pelé szerint „az a legfontosabb, hogy a tüntetések ne romboljanak le semmit, amiért olyan keményen dolgoztunk”. Az ’58-as, ’62-es és ’70-es focivébék sztárja szerint nem fog megismétlődni az 1950-es fiaskó sem, ahol rendező országként Brazília vereséget szenvedett a döntőben Uruguay csapatától. A nyomás ennek megfelelően most is igen nagy Luis Felipe Scolari válogatottján.

Az sem segít az arculattervezőknek, hogy az emberek Brazíliáról legtöbbször a focira, a homokos strandokra, a riói karneválra és a könnyű nőkre asszociálnak. Az Adidas kénytelen volt visszahívni a vébére tervezett legújabb pólókollekcióját, amely egyértelműen ez utóbbi asszociációt igyekezett meglovagolni. A pólókon többek között a „Lookin’ to score” szlogen például egyszerre utal a góllövésre és arra, amikor egy férfinak sikerül az ágyába csalogatni a kiszemelt nőt. A felirat mellett látható bikinis hölgy, vagy a másik pólón az „I love Brazil” feliratban a szívet helyettesítő tangás női hátsó képe egyértelművé teszi, hogy nem véletlen az áthallás. A brazil hatóságok óriási felháborodása miatt a sportszergyártó visszahívta a termékeket, viszont egyértelműen látszik, hogy az országról már kialakult képet nem biztos, hogy egyetlen világbajnoksággal meg lehet változtatni. Főleg, hogy a nemrégiben véget ért riói karnevál fő múzsájaként egy meztelen fekete szambatáncos hölgy volt látható a híradásokban.

A vébében viszont benne van annak a lehetősége is, hogy hídként újra összekapcsolja a társadalmi rétegeket, és egy cél mellett egyesíti a nemzetet. Jerome Valcke, a FIFA főtitkára szerint „Brazília a futball Mekkája”. És valóban, az ország, amely öt alkalommal vihette haza a világbajnoki címet, és olyan tehetségeket adott a focinak, mint Pelé, Zico vagy Ronaldo, együtt örülhet annak, ha sikerül megszerezni a hatodik világbajnoki címet. Az is benne van viszont a pakliban, hogy ha megismétlődik az 1950-es kudarc, még nagyobb lesz az országban a nyugtalanság a politikával szemben. Ez pedig csak fokozódhat a 2016-os nyári olimpiáig, amelyre ugyancsak Rióban kerül majd sor.

Blatter: Dél-Amerikai lesz a nyerő

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke szerint az európai csapatoknak nagyon nehéz dolguk lesz a nyári brazíliai világbajnokságon, amelynek rajtjáig – meggyőződése szerint – minden létesítmény elkészül. A svájci sportvezető a német hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, biztos benne, hogy a még építés alatt álló stadionok közül is mind elkészül a vb június 12-i kezdetéig.
„Nem ez az első futball-világbajnokságom, higgyék el, végül minden rendben lesz, a brazilok teljes mértékben készek lebonyolítani a tornát” – jelentette ki Blatter, aki abban bízik, hogy a múlt nyáron rendezett Konföderációs Kupa előtt és közben tapasztalt tüntetésekre a vb ideje alatt már nem kerül sor. Mint mondta, Brazíliában csaknem 200 millió futballrajongó van, ők mindannyian örülnek a vb-nek.
A FIFA elnöke szerint nagyon nehéz lesz európai válogatottnak vb-t nyernie Dél-Amerikában, s nem csak azért, mert erre még nem volt példa a vb-k történetében. „Nemcsak Argentína és Brazília számít esélyesnek, hanem Chile és Uruguay is, ráadásul Kolumbiának is nagyon jó a csapata” – mondta Blatter, aki az európai gárdák közül a címvédő Spanyolország mellett Németországot és Olaszországot várja a legjobbak közé.

Stadionépítés kérdőjelekkel

A Forbes magazin információi alapján a brazil futball-világbajnokság kezdeti 1 milliárd dolláros becsült költségvetése már legalább 3,5 milliárdra duzzadt úgy, hogy sem a reptéri fejlesztések nincsenek készen, sem hat stadion a tizenkettőből. A Bloomberg becslése szerint a teljes költség minden jel szerint több lesz, mint 14,5 milliárd dollár. Ezt egy 2011-ben elfogadott törvény teszi lehetővé, amely megengedi a vállalkozóknak, hogy a közbeszerzések során a nyertes ajánlatukat a szerződés aláírása után módosítsák. A brazil sportminiszter szerint viszont megéri a befektetés, mivel a gazdasági hatás messze túlszárnyalja majd a befektetett összeget, ami szerinte legalább 90 milliárd dollárral bővül majd a vébé hatására. A beruházások 3,6 millió új munkahelyet teremtettek, amelyek között hosszú távúak is vannak, nem csak szezonálisak.
A tizenkét stadion közül a legnagyobb költségű a fővárosban, Brasíliában található, amely 73 ezer szurkolót képes befogadni, és 1,3 milliárd reálba került (628 millió dollár – 144,5 milliárd forint). A legutóbbi alkalommal viszont mindössze 801 szurkoló volt kíváncsi két helyi focicsapat mérkőzésére az óriás arénában. Az egy szurkolóra jutó legnagyobb költségű stadion viszont Sao Paulóban található, ahol 17 100 reál (8300 dollár – 1,9 millió forint) költség jut egy ülőhelyre.
Ehhez képest az egészségügyben olyan helyzet is előfordult a kórházi férőhelyek hiánya miatt, hogy valakinek 35 napot kellett várnia egy egyszerű kartörés ellátásához. Az úthálózat olyan állapotban van, hogy a nyári aratási időszakban a defektes mezőgazdasági járművek miatt voltak fennakadások, a kikötőkben pedig volt olyan időszak, amikor 212 hajó várakozott – egyenként 54 napos késéssel – arra, hogy kirakodhassa a szállítmányát. Nem is csoda, hogy a helyi gazdálkodók idegesek, amikor a 250 millió reálos infrastruktúrafejlesztési költségvetésből inkább stadiont épít a város.

Olvasson tovább: