Kereső toggle

Ünnepi körkép

Mit vesznek karácsonyra a szomszédok?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarország nagyobb városközpontjai fényárban úsznak, csinos faházikókból árulják a kereskedők a portékáikat. „Nálam főleg egyedi kézműves tárgyak lelnek gazdára, de legtöbben csak nézelődnek. Lehet, hogy az igazi roham a karácsony előtti napokban lesz” – nyugtázza az egyik árus Kaposvár belvárosában. A szomszéd kiszolgáló viszont nem panaszkodik: „sokan viszik a forralt bort, a puncsot és a krampampulit, melyek jól felmelegítik a hidegben korzózókat” – mondja nevetve. A kürtőskalács is sokak kedvence, itt van a leghosszabb sor, de nehéz ellenállni az illatos sonkáknak és a sajtoknak is.

A vásári forgatagban illatgyertyák, kerámiák, mézes sütemények, legkülönfélébb formájú, színű és állagú édességek, textilangyalkák tömkelegét látjuk. De különc áruk is akadnak: például kék fényt sugárzó hóember vagy színváltós rénszarvas – ezeknél az olcsó LED-es cuccoknál főleg a gyerkőcök bámészkodnak. Talán még érdekesebb, hogy amint látjuk: gyakorlatilag ma már bármit fel lehet akasztani a fenyőfára – kulcsokat, legyezőket, diszkógömböket, kesztyűt stb. „Az áru (sapka, sál, ruhanemű) ugyanaz, mint a kínaiban, csak itt drágább” – állapítja meg az egyik szemlélődő forró italt kortyolgatva. Ám a meleg zokni hagyományosan jól fogy: a lábravalót sokan praktikus ajándéknak szánják. Hódít a retro is: a hatvanas-hetvenes évek termékei. Egy árustól azt is megtudtuk: szocialista kitüntetésekből nem tud eleget szerezni, mert egyből elkapkodják.

A magyar lakosság a két évvel ezelőttinél átlagosan tízezer forinttal többet, 54 ezer forintot költ karácsonyi ajándékokra az idén – derül ki a Budapest Bank legfrissebb felméréséből. A legtöbben ebben az évben is ruhaneműt (57 százalék), illatszert (51 százalék) vagy könyvet (49 százalék) vásárolnak szeretteiknek.

A JátékNet webáruház adatai szerint a klasszikus játékok mellett idei listavezető a Lego Mindstorms programozható robot, ami több mint 110 ezer forintba kerül, míg tavaly a legdrágább ajándék a 65 ezer forintos Barbie dzsip volt. Ahogy az összes terméknél, a játékoknál is sokan keresik a karácsonyi akciókat, egy áruháznál a két legjobban fogyó játék a nagy kedvezménnyel kapható Elefun társasjáték és az Én kicsi pónim, melyet egy újdonság követ, a Libbenő sziromtündér nevű repülő baba. A sláger idén a fiús játékok között a repülő gömb és a tableten játszható Angry Birds, a lányoknak pedig repülő tündért és ékszerkészítő szettet vesznek sokan – utóbbinál az ékszereket színváltós kavicsokból lehet összefűzni. A „legtrendibb” játékok közé tartoznak még: a vámpír- és zombibabák, valamint a Monster High partiszerkós, karkötős szörnyszülött is.

Vendégvárásra készülve a sütési kellékek fogynak leginkább, valamint édességből és szeszes italokból vásárolnak legtöbbet az egyik szupermarketben. A fenyőillatú ünnep slágerei közé tartoznak a műszaki cikkek is. Egy elektronikai áruházban úgy tájékoztatnak, hogy náluk főleg a 3D-s Samsung TV-ket viszik, és persze ilyenkor megugrik az okostelefonok, táblagépek eladásának a száma is. Ám egy vevő szerint nem érdemes „lendületből” vásárolni, mert a tavaly hitelre megvett nullaszázalékos THM-es plazma TV-jüket a mai napig nyögik, ugyanis nem tudták időre visszafizetni, és jelentősen megemelkedtek a járulékos költségek, így majdnem duplájába fog kerülni – ha végre kifizetik. Elmondása szerint ma már tudatosabban vásárolnak, nem dőlnek be egykönnyen még a jól hangzó akcióknak sem.

Ausztria

Hosszú sorok kígyóznak a bécsi bevásárlóközpontokban, a parkolókban szinte minden harmadik autónak magyar a rendszáma. A maradékon az osztrákok és a szlovákok közösen osztoznak. A bevásárlóturizmus láthatóan továbbra is lankadatlan, nemhiába, a nyugati régióból Ausztriába gyorsabban lehet eljutni, mint Budapestre. (Tudósítónk például Szombathelyről indult Bécsbe, ami 130 kilométerre van a vasi megyeszékhelytől, míg Budapestig 220 kilométert kell utazni.) A magyarok többsége ruhát és élelmiszert vásárol Ausztriában, utóbbit többségében nagy tételben. „Összességében elmondható, hogy vannak élelmiszerek, amik sokkal olcsóbbak, és vannak, amik jóval drágábbak, mint Magyarországon, azonban jóval nagyobb a kínálat, és sokkal ízlésesebbek a boltok” – mondta a Heteknek egy házaspár, akiket Bécsben, az Eurospar üzletben szólítottunk meg. Évek óta nagy divat a bécsi Shopping City Süd: a 270 ezer négyzetméteres komplexumban van minden, ami karácsony előtt megmelengeti a vásárlók lelkét, márkás ruhák akciósan, minőségi ajándékboltok, a luxustól a tömegcikkekig. Az egyik ruhaboltban DJ keveri a zenét, fel is kapjuk a fejünket, ilyet azért Magyarországon, főleg a vidéki városokban nem látunk. „Harmincezer forintból rengeteg jó ruhát tudok itt venni” – állítja egy magyar egyetemista, aki Bécsben folytatja tanulmányait, így jól ismeri az itthoni és ausztriai árakat is. Hozzáteszi, ő elsősorban nem az árakat nézi, a vásárlás élménye okoz neki örömöt. „Itt mosolyognak az eladók, jobban figyelnek a boltok a külcsínre is” – fogalmazott. Ami ottjártunkkor szembetűnő volt, az az élelmiszerek frissessége. Hiába a nagy bevásárlókomplexumok, friss, gyönyörű gyümölcsöket-zöldségeket pakolhattunk a kosarakba, mint ahogy a húsok, felvágottak is hívogatóan gusztusosak voltak. Hogy megéri-e útiköltséggel együtt Ausztriában vásárolni, azt erősen vitatjuk, annyi viszont biztos, hogy ár-érték arányban valóban jobb választás egy-egy ausztriai üzlet. Bécsben a Városháza előtti téren ráadásul a hagyományos adventi vásár várja a látogatókat, melynek hangulatát próbálták több európai országban átvenni. Az igényes karácsonyi világítás és a vásári portékákat vizsgáló embe-rek sokasága akarva-akaratlanul emlékeztet minket: nemsokára itt a karácsony. „Itt kevésbé rohannak az emberek, megállnak, beszélgetnek, elidőznek az áruk között” – mondta az adventi vásárban egy árus, aki évtizedek óta kínál kézzel készített bögréket. „Sok-sok magyar ember már reflexszerűen tudja, ha karácsony, irány Bécs” – teszi hozzá egy másik árus, aki szerint a hamisítatlan ünnepi hangulat itt érezhető leginkább.

Ukrajna

Ukrajnában az átlagosnak mondható alapfizetés 800 és 1200 hrivnya között van, vagyis mindössze 20-30 ezer forint. Ezért általában több generáció él együtt, így a nagyszülők nyugdíjával kiegészítve – ami szintén hasonló összeg – talán könnyebb a megélhetés. Karácsonyi ajándékra azonban még így sem mindenhol jut: ezt csak a jobb módú családok engedhetik meg maguknak. A nagycsaládi körben ünnepelt karácsony – amely a pravoszlávoknál a január 6-ra eső szentestével kezdődik – ünnepi menüjében többnyire hidegtálat, töltött káposztát, halat és kelt tésztából készült süteményeket találunk. Szenteste csak „kímélő” ételeket esznek, például zsidópaprikást, ami ugyanolyan, mint a „magyar”, de tejföl nélkül. Elterjedt szokás december hónapban a disznóvágás. Így friss, általában füstölt hús kerülhet az asztalra. A falusiak a főtéren egy magas fenyőt feldíszítenek, és izzókat is tesznek rá, a városokban pedig karácsonyi vásárt is rendeznek.

Sokan járnak át Szabolcs megyéből Ukrajnába vásárolni – nem csak karácsonykor. Az árak ugyanis alacsonyabbak, mint idehaza. A benzin és a gázolaj még mindig az első számú „árucikk” – benzin esetében 110 forint a különbség –, de ha már ott vannak, a boltokban is szétnéznek az emberek.

Az élelmiszerek közül bizonyos friss termékeket nem engednek a vámon áthozni, így marad a cukor, a liszt, a kóla, a csokoládé, a fűszerek, a mosószer és a szemüveg mint slágercikk.

A mindennapi fogyasztási cikkek körülbelül feleannyiba kerülnek, mint itthon. A márkás csokoládé vagy a műszaki termék ugyanannyiba vagy akár többe is kerülhet Kárpátalján – sőt az utóbbiakért ők jönnek hozzánk.

A forgalom leginkább a Beregszász közepén álló piacon bonyolódik. A Törökországból hozott „adios” melegítőnadrágot papírlapon, sötétítők között kell próbálni a szabad ég alatt, viszont csak 120 hrivnyába (3240 forint) kerül, és az anyaga sem rossz minőségű. A „plázának” nevezett épület, melyben fűtés nincsen, s a téli napokon benn hidegebb van, mint kinn, kevesebb forgalmat bonyolít, ám ott már elérhetők az „All Star” magas szárú tornacipők körülbelül 4500 forintért.

Érdekes, hogy rengeteg terméket lehet találni magyar felirattal, tökéletesen olyan címkével, amelyet a hazai boltokban is megvásárolhatunk – az ukrán ár duplájáért.

Nagy sláger az ukrán csoki is: saját márkájú, cirill betűs, egyedi csomagolású édességkülönlegességek ezek, melyeknek kilója mintegy 1100 forintba kerül. Szabolcs megyében nem nagyon van olyan ember, aki nem evett még ilyet.

Rengetegen járnak át szemüveget készíttetni is Beregszászra. Csak egy recept kell, és egy óra alatt készen van a szemüveg. Egy átlagos, minden speciális igényt nélkülöző olvasószemüveg 2500 forintba kerül. Érkezett már postán Budapestről recept, melyet aztán a határ mellől átutazók „kiváltottak”, mert a bi- és multifokális lencsék ára is töredéke a magyarországinak.

Szlovákia

Szlovákiában a kiskereskedők már évek óta arra panaszkodnak, hogy a nagy karácsonyi bevásárlási láz rendre elmarad, időben szinte már csak a karácsonyt megelőző két hétre, térben pedig inkább csak a nagy bevásárlóközpontokra korlátozódik. De-cember elején kifejezetten visszafogottak a vásárlók, csak 10-e után indul meg a tömeg. A pozsonyi Incheba vásárközpont hagyományos karácsonyi vásárán lapunknak szinte minden megkérdezett eladó panaszkodott. Bevételeik még ezüstvasárnap is messze elmaradtak az elvárásoktól. „Minden évben kevesebbet és kevesebbet költenek az emberek, kétszer is meggondolják, mire adják ki a pénzt” – foglalja össze az általános véleményt egy vásáros. A kültéri karácsonyi vásárok viszont közkedveltek, szinte minden nagyobb város rendez ilyet, ezeken lehet még leg-inkább hagyományos karácsonyi portékákkal és hangulattal találkozni. Az emberek itt sem költenek sokat, inkább esznek-isznak, nézelődnek. Egyre kevesebben vásárolnak élő fenyőfát, elsősorban az ára miatt (25-40 euró), viszont a ponty nagy mennyiségben fogy. (A szlovák ünnepi menü jellemzően a rántott ponty burgonyasalátával és a káposztaleves kolbásszal és/vagy gombával.)

Egyre elterjedtebb, hogy sokan csak kinézik, kipróbálják az árut az üzletben, majd otthon, interneten rendelik meg. Az internetes vásárlások száma rohamosan növekszik. A szlovákok mintegy kétharmada vásárol valamilyen karácsonyi ajándékot a neten keresztül, derül ki egy friss felmérésből. A legnépszerűbb karácsony előtti internetes árucikk a könyv, ezt követi a ruházat és az elektronika. A TNS ügynökség felmérése szerint karácsonyi bevásárlásra átlagosan 420 eurót, ezen belül ajándékokra 230 eurót terveznek elkölteni a szlovákok, ami kis növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Az átlag azonban csalóka, Pozsony és a nyugat-szlovákiai régió magasan az átlag felett költ, míg keleten a nagy többség még a 150 eurót is nehezen tudja rászánni a karácsonyi ajándékokra. Kölcsönt viszont ebből a célból csak a megkérdezettek mintegy 2,5 százaléka tervez felvenni, ebben a pénzügyi válság kitörése óta nagyon óvatosak az emberek.

Románia

„A karácsonyi bevásárlási láz már a múlt hónap közepe óta egyre erősödik” – mondja Ioan, az egyik nagyváradi bevásárlóközpont ügyeletes vezetője. A legkeresettebb cikkek most is a műszaki áruk, nagy sláger idén a táblagépek vásárlása. A családi ajándékozás természetesen itt is szokás, de a barátok és a távolabbi rokonok is gyakran kapnak közös ajándékot, például egy nagy értékű háztartási eszközt vagy újabban a családi üdülési utalványok is teret kapnak az ajándékozásban. A román szokások természetesen különböznek az erdélyiektől, de az ünnepre való készülődés itt is tradíció, mint ahogy a nagy közös családi rendezvények is. Az áruválaszték bősége szinte európai mértékű, de az alapélelmiszerek nagy része hazai, azaz román termék, még a legnagyobb bevásárlóközpontokban is. A hangulat a nagyváradi sétálóutcán igazi karácsonyi, a díszkivilágítás, az üzletek kirakata sok vásárlót vonz a belvárosba, ahol estére mindig nagy tömeg gyűlik össze.  

A román karácsony egyik legfontosabb eseménye a kolindálás. Temes megye egyes faluiban még napjainkban is őrzik a több száz éves hagyományt, ezért a kolindálásban részt vesznek a kisgyerekek és a fiatalok csapatai is, akik házról házra járnak. Karácsony első napján a kolindálók a „csillaggal” indulnak el, mely azt az égitestet jelképezi, melyet a három király követett, hogy eljussanak oda, ahol Jézus született. Egy másik szokás „a betlehemes játék”, amelynek keretén belül a gyerekek bemutatják a házigazda udvarában Jézus születésének a történetét. A hagyomány szerint, aki fogadja a kolindálókat, annak egy áldásos és szerencsés évben lesz része, a jólét biztosítéka, ha elsőnek férfi lép a házba.

 

Olvasson tovább: